Spectrul ratării crizei mele de 40 de ani (guestpost)

de Victor Ciutacu

Sunt născut în 1970. Deci anul ăsta, dacă nu m-o călca între timp accidentul, o să fac 40 de ani. O legendă urbană spune că ar trebui să mă apuce prima criză majoră de adult în viața, faimoasa criză a bărbatului de 40 de ani. O să fie chiar cool, două crize într-un singură, a mea și cea economică. În sfârșit, mă voi contopi și eu, o dată-n viață, cu țara! Dat fiind că pentru rezolvarea celei economice îi plătim pe Băsescu, Boc și Isărescu, revenim la a mea. Cică o să mă apuce o dorință nestăvilită de a-mi autodemonstra că am rămas tânăr, veșnic tânăr, un soi de Dorinel Munteanu pe stil nou. Cărțile de specialitate susțin, la unison, că o s-o dau pe gagicăreală. Și că o să le schimb – pe domnișoare, normal – ca pe șosete. Tinere, voluptoase și lipsite de inhibiții să fie! Evident, ca să mă simt verde. Dar, la cât mă duce pe mine capul, chestia asta ar trebui să cam coste, iar eu n-am găsit bani pe stradă în noaptea dintre ani. Și nici noroc la parale multe și nemuncite nu mi s-a întâmplat să am până acum. Cum păcatele mele rezolv problema de bază a faimoasei crize? Oi fi eu șarmul întruchipat, însă amantlâcuri de fițe pe sentiment nu prea am auzit. Până și manelele noastre naționale sugerează abrupt că totu-i pe interes? Sau n-am citit eu suficiente reviste colorate și nobilul sentiment al dragostei dezinteresate n-a dispărut? Și, dacă n-a dispărut, mă vindec subit de comoditate și mă apuc de bătut cluburile cu apă plată-n sticla de șampanie?
Alt capitol de bifat cică e vopsitul părului. Hai, pe Geta Voinea o știu din oraș, iar nea Aurică de pe Calea Rahovei s-ar risca pentru a intra-n istorie, deci jumătate de proiect e ca și rezolvat. Dar eu am părul negru ca pana corbului. Doar să mă platinez/șuvițez, ca să stau în trend. Cred că aș fi absolut fermecător în studioul meu violet, dezbătând efectele devastatoare ale crizei economice pe fundalul blonziu vizual al crizei mele de 40 de ani. Da, m-aș implica, prin exemplul propriu, într-un soi de campanie tv socială pentru controlul periodic al sănătății mintale. În definitiv, dacă la aproximativ aceeași vârstă Răduleasca a încasat un purcoi de bani ca să nu mă las eu de fumat doar uitându-mă la trupul ei sculptat de vestală, de ce n-aș fi actorul benevol al îndemnării publice a semenilor mei să se caute periodic la tărtăcuță?

Ultimul must have din listă care-mi vine-n minte e dusul la sală. Însă nu-s gras, am o lene de mă doare și fumez ca (la) șarpele roșu. Plus că ador ciolanul cu fasole, mușchiulețul afumat, berea și șprițul. Parcă nu se pupă trasul de fiare și alergatul pe bandă cu regimul meu oribil de furajare. Cât despre saună, încă n-am de gând să mă sinucid în tăcere. Decât dacă nu devin subit, în concordanță cu vârsta de criză, depresiv și mă decid s-o sfârșesc sufocat cu aburi.
Dacă nu cumva există și alte simptome care mi-au scăpat mie, mi-e teamă că, la 40 de ani, o să am o criză ratată.

21 Comments
 • no_sweet
  January 1, 2010

  tonomatu’ le zice bine, oare ce-i cu barbatii astia care ajung la 40 de ani si care incearca sa demonstreze ca inca mai au trecere la pitzipoancele tinere? culmea e ca nu e doar in Romania asa, peste tot e la fel, dar pe aici criza lor e mai puternica decat a tarii:)

 • Bibliotecaru
  January 2, 2010

  La mulţi ani!

 • andaa
  January 2, 2010

  Victor Ciutacu, la cat de mult l-ai fu*** pe tiran nimic nu mai conteaza. Si nu e verde si nici d-alea noi n-are. Nutzi e neschimbata. Ii curge tarana din buletin.
  La multi ani, voua, dementilor.

 • maia-home
  January 2, 2010

  D-le Ciutacu sa fi sanatos si voios in 2010! La multi ani !

 • Manuela
  January 2, 2010

  Domnule Victor,
  “Simptomul” nu are calendar si deci nu esti trecut pe niciun grafic pentru a intra in panica! Dupa cum va cunosc biografia (din ceea ce ne lasati s-o cunoastem), s-ar parea ca, inca nu ati fost atacat de el sau daca da si nu ati remarcat, poate doar hiberneaza. Unii sunt imuni si isi vad in continuare de treaba fara sa tina seama de “afect”! Avand in vedere ca 40 de ani nu reprezinta o bariera peste care, daca ai trecut te intalnesti cu totul alte principii de viata, nu sunteti in pericol imediat dar, atentie mare ca exista o perioada lunga si 40 e in zero pe coordonata vietii. Abia cand fizic va veti trezi ca “nu se mai poate asa” adica numai familia, ce naiba, sunt si eu barbat, deci fac parte dintr-o tagma de care nu pot sa ma desprind, natura insasi nu ma lasa!, si veti uita ca ati trait sub imperiul principiilor moral-domestice, veti descoperi ca nu moralul nu va mai ajuta ci cu totul alt “principiu” care e fizic si nu depinde de sala de sport sau de sauna! Mult succes! Si un domeniu nou poate aduce beneficii, de ce sa nu schimbati regula jocului vietii pe principiul: de ce sa dau si de ce sa nu primesc? Asa ati scapa si de aceasta grija!

 • Marian S.
  January 2, 2010

  Mai vorbim noi dupa, nu inainte !

 • nefumatoru'
  January 2, 2010

  victore, chestia cu fumatu’ nu’i motiv de lauda. ti-o zice unu care’a trecut de 40 de ani. fa niste peisaje la pulmoni, si mai vorbim.

 • Cora
  January 2, 2010

  )k , asteapt-o pe aia de 50 caci atunci o sa iti permiti :)
  La Multi Ani , si tie , si mai ales lui Sutu.

 • john grimo
  January 2, 2010

  Mda, crizele astea e grele, nea Victore. Orice am zice, anii trece şi vine crăparea. Una afişăm, alta simţim şi alta semnificăm (pentru cei din jur). Ţine-o mai bine cu mişcarea de rezistenţă (nu la sală, la gazetă).

 • SRS
  January 2, 2010

  ba tonomate dar ce ai sub unghii?? cerneala de dolar sau tarana? :)

 • VanGhelie
  January 2, 2010

  Ba ce-o mai ard astia cu tonomatele. A uitat lumea de dj-i, de economate …

 • Mihaela
  January 2, 2010

  Foarte tare! Misto ca in privinta gagicilor…doar te plangi de bani. Adica nici un alt argument, ca la restul “problemelor” crizei. :)))))

 • carmen
  January 2, 2010

  Daca te lasi de fumat ai un punct in plus fata de mariner,dar cred ca la asta nu ai ambitie.Eu m-am lasat in 2009,cand am facut 40 de ani.Multi inainte!

 • stochastic
  January 2, 2010

  Inca unul pe care il gasesc digerabil pe blogul asta mai mult decit pe al lui :). Parca scrie mai bine cind nu sta incruntat si uita de mariner…

 • Marian S.
  January 2, 2010

  Ce surpriza ! Felicit nefumatorii care au scris despre mine. Nu sunt eu cu alta palarie, cum ar fi tentat “imparatul“ sa creada. De altfel gazda stie ce e acela IP si poate confirma. Dar ramine vorba aia: CIND MAI MULTI OAMENI ITI SPUN CA ESTI BEAT…

 • Marian S.
  January 2, 2010

  Care au scris DUPA mine, scuze !

 • lma
  January 2, 2010

  ciutacu&co: are si CRIZA mandria ei. Nu orisicine o poate avea. Mai ales ca la voi se este ceva aprioric si se cheama RATARE (exact ca fotbal).

 • Marian S.
  January 2, 2010

  Bre Ima, nu vrei sa-ti demonstrez ca gresesti… aprioric ?

 • Oana
  January 3, 2010

  de mult nu am mai citit un text atat de savuros.
  Eu zic sa il arhivati pe hartie, are valoare literara, chiar daca intr-un mod cinic si hilar :)

 • laracroft
  January 3, 2010

  La multi ani !

 • gabi maciuca
  January 3, 2010

  La multi ani, meseriasule! Sunt in asentimentul tau. Sa-ti traiasca familia, cu sanatate si putere de munca ! Numai bine.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *