Cum ajungi coleg cu Mihai Viteazul

Rețeta e foarte simplă, ca pentru o gogoașă înfuriată. Se dă un personaj cu un IQ foare ușor de măsurat pe degetele de la două mîini. Se ia personajul și se pune într-0 funcție de mare demnitate cu SPP la poartă. Se plimbă personajul cu limuzina prin București o vreme. I se dau zilnic niște rapoarte ale SRI subliniate cu roșu, albastru și galben pentru a fi mai ușor de citit pe silabe. Se înconjoară personajul cu mulți subalterni lipsiți de personalitate și care nu cunosc negația. Și i se face un program de pe urma căruia singurele comunicate de presă posibile sunt cele de genul: Preşedintele Camerei Deputaţilor, domnul Valeriu Zgonea, va avea marţi, 5 martie, începând cu ora 9.30, o întrevedere cu ministrul Afacerilor Externe al Ungariei, domnul Janos Martonyi. (lista completă a comunicatelor, aici). De parcă ar exista vreun om pe lumea asta care să fie interesat vreodată de astfel de informații.

După un timp, personajul va vorbi despre sine la persoana întîi plural sau chiar cu pluralul majestății. Iar lumea va rîde în hohote cînd personajul nostru va face afirmații precum: Eu sunt din orasul lui Mihai Viteazul. Daca ei vor sa ridice acolo steagul cu care au plecat cu colegul meu, Mihai Viteazul, acum cateva sute de ani sa cucereasca niste drepturi impotriva ungurilor, pe mine nu ma deranjeaza.

Nu e, de fapt, nimic de rîs. Omul chiar e convins de măreția lui. Cît despre retractările ulterioare (“Am facut o afirmatie nefericita astazi, pentru care imi cer scuze“), ele sunt rodul perseverenței unor consilieri de imagine din subordine care i-au explicat că ar fi mai bine să revină asupra celor declarate. Vă spun eu sigur că dacă mergem la noapte acasă la Valeriu Zgonea și-l trezim brusc din somn cu niște palme peste față, punîndu-i obsesiv întrebarea Cine ești tu?, el ne va răspunde cu una din următoarele variante: Mihai Viteazul, Napoleon, Numărul Doi din Rai, Harry Potter, Rambo, preşedintele Lumii sau Viorel Hrebenciuc. În funcție de provenienţa şi calitatea icrelor negre pe care le-a ingurgitat înainte de somn.

3 Comments
 • androidul cu sobolani
  March 6, 2013

  dom’ bakter! zgonea ca zgonea, insa cred ca cineva ar trebui sa se aplece asupra acelui individ de-a dreptul fascinant LIVIU POP, care face parte din aceeasi categorie de robotel cu cheie la spate.
  da chiar sutule, imi veni o idee, scriind aceste randuri. ce-ar fi sa infiintezi o categorie pe blog cu toti astia gen zgonea, liviu pop, igas si sa faci o lista completa. s-ar putea scrie chiar o teza de doctorat, pentru ca e o “specie” aparte a politichiei autohtone soiul asta.

 • androidul cu sobolani
  March 6, 2013

  si inca ceva. stiu ca aici nu-i “cere si ti se va da”, insa ma uit uluit la tot soiul de sondaje, bloguri si nu mai inteleg care de cine apartine. nu poti sa faci o lista de genul asta, sa stim ca pula calului – geopol e a nu stiu cui, insomar etc…sa fie clar, ca la televiziuni sau la ziare.

 • Dan Doran
  March 9, 2013

  Voi i-atzi creat pe asemenea oameni de importantza covirsitoare, ducindu-va ca niste cretini la votarile lor de rahat. Daca stateatzi acasa eratzi seriosi, si timpitzii aveau sanse sa dispara din administratzie. Zgonea e un mic copil pe linga altzii, dar se crede ban al Craiovei pentru ca are prosti care il baga in seama, altfel ar fi fost un simplu visator puturos ca atitzia altzii care freaca menta prin parcurile romanesti atit de apreciate. Sobolanule cu andrelizi, tu inca nu te-ai trezit ca raspunzind la apelul antipedelist lansat de napircile useliste ai luat-o in gura ?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *