Formula Stalin

Am mutat ochii preț de cîteva minute de la o senzațională carte pe care o citesc la plajă (Jeffrey Eugenides – Middlesex) pe știrile din România. Unde aflu că se numără și se renumără în draci listele permanente cu votanți. Ca să iasă ce trebuie din urna referendumului. Dinspre Thassos, demersul pare desprins din zona absurdului. Și totuși, există o explicație. De care vă invit să țineți cont în perioada următoare. E vorba de o spusă a unuia dintre cei mai cruzi oameni din istoria omenirii, Iosif Vissarionovici Stalin:

Nu contează cine și cum votează, contează cine numără voturile.

7 Comments
 • Iulian
  August 3, 2012

  Stau si eu si ma minunez ce traznai le trece astora de la USL prin cap. Eu locuiesc in Canada dar pe buletinul care inca este valabi domiciliul e in Ro. Astia sunt in stare sa ma stearga de pe listele de acasa caci primarul stie ca sunt plecat si sa nu mai am dreptul sa votez? Dreptul la vot este garantat in Constitutia Romaniei, in ce baza legala pot ei sa ma stearga de pe lista?

 • Adinel
  August 3, 2012

  Pana si procentele se potrivesc ca acum 68 de ani… ;) http://imageshack.us/photo/my-images/638/percentagesgreece.jpg/

 • George
  August 4, 2012

  Pentru Sutu: ceea ce spui tu (sau Stalin) cred ca se potriveste perfect cu ceea ce s-a intamplat la scrutinul din 2009.
  Pentru Iulian: esti romanul perfect, adica nu-si clarifica situatia, prefera sa foloseasca “merge si-asa”. Cine te opreste sa comunici ca esti roman cu domiciliul in Canada? Nu-ti pierzi statutul de roman, dar o sa fii trecut pe listele electorale din strainatate. Cred ca la alte state, aceasta este o obligatie! Ia gandeste-te un pic: esti pe lista din Romania (dar absent), votezi din Canada (suplimentar), deci populatia Romaniei a crescut cu un cetatean, nu-i asa? Tot nu ti se pare fals?

 • gogu
  August 4, 2012

  dreptul la vot nu ti-l ia nimeni, doar te muta de pe o lista si te pune pe alta. cand iti schimbi domiciliul in alta localitate nu trebuie sa se intample la fel?

 • liviuta
  August 4, 2012

  Middlesex a facut furori acum vreo 4 ani, e o carte buna.
  Dupa aia, recomand Pastorala americana, a lui Philip Roth.

 • androidul cu sobolani
  August 4, 2012

  pai da. cu asta se incheie orice speranta a omului de rand in ceea ce priveste orice farama de justitie sau etica.

 • odojak
  August 16, 2012

  Mie imi pare ca voturile sunt numarate de Parchet. Procurorii au listele electorale în original și trec din poartă în poartă să verifice dacă cei care au votat chiar au votat…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *