Ai lua șpagă un milion de euro?

Să facem mai întîi o paranteză și să spunem că dacă te întrebi de ce ar fi dat SOV 2 milioane de euro pentru ca omul său să devină guvernator al Deltei, răspunsul vine dintr-un interviu pentru Kamizake (aprilie 2016). O spune SOV însuși: Pentru turism ai nevoie de infrastructură umană și materială. Balatonul scoate trei-patru miliarde pe an, un lighean de apă în pustă, încape într-un buzunărel al Deltei Dunării. Imaginează-ți ce ar însemna dacă ar fi două sute sau trei sute de hoteluri în Deltă, pe Razelm. Zeci de mii de locuri de muncă și zeci de miliarde de euro.

Acum îți e clar, da? Bun. Să trecem mai departe. Pentru că întrebarea esențială nu e despre cine a dat banii. Ci despre cine și de ce a luat banii.

Aici, toate indiciile duc spre tînărul Bogdan Olteanu. Care a fost reținut azi-noapte de procurorii DNA. Nu știm încă detalii. Nu știm, spre exemplu, dacă o parte dintre bani au mers către Călin Popescu Tăriceanu, pe atunci prim-ministru al României. Probabil. Sau probabil că nu va putea fi dovedit.

Să închidem paranteza.

Și-am să te întreb pe tine acum. Da, pe tine, cel care citești acum acest text: ai lua un milion de euro șpagă pentru a susține numirea cuiva într-o funcție publică? Hai, răspunde-ți sincer! Să zicem că ești președintele Camerei Deputaților, ai 30 și ceva de ani, și mergi la o întîlnire cu un barosan care-ți pune pe masă o sumă de bani cu șase zerouri. În euro. Să ajuți la numirea unui tip în poziția de guvernator al Deltei. Ce ai face? Ai lua banii?

Dacă răspunsul este nu, suntem salvați. Dacă, însă, răspunsul este da – și tare mă tem că ăsta e răspunsul majoritar – atunci e nasol. Înseamnă că mai avem mult de așteptat. Binili nu va învinge tocmai în perioada următoare.

Hai să te întreb altfel: cunoști oameni care nu ar fi luat șpaga de un milion de euro? Dacă răspunsul e nu, treaba e și mai nasoală. Dacă da, mai avem ceva șanse. Și mie-mi place să cred că mai avem ceva șanse. Pentru că eu, vă spun sincer, cunosc oameni pentru care nici măcar nu există întrebarea dacă ar lua sau nu banii. Instinctiv, ar lua geanta și le-ar da în cap cu ea. Apoi ar suna la poliție. Și la DNA.

Da, binili va învinge. Dar nu curînd.

FotoUnion-6972e

(Fotografia de mai sus a fost făcută în primăvara asta la Mila 23, un sat din Deltă în care cineva îmi povestea că există un singur distribuitor de motorină și benzină în toată Delta și că sunt foarte multe terenuri și case deținute de politicieni)

No Comments Yet.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *