Cum să-ți construiești un suport pentru viniluri

Vînzările de viniluri au înregistrat al 11-lea an consecutiv de creșteri în Statele Unite și al șaselea an în Marea Britanie. Cifrele sunt impresionante: 13,1 milioane de unități vîndute în US în 2016, iar specialiștii spun că pentru 2017 se așteaptă vînzări de peste 40 milioane de unități. Pentru prima dată în istorie, vînzările de viniluri în Marea Britanie (2.4 milioane de lire) au depășit vînzările din digital (2.1 milioane de lire).

Explicația: muzica se aude cel mai bine pe vinil. Vă spune cineva care are acasă o colecție cu 140 albume, între care întreaga discografie Pink Floyd și Radiohead. Din păcate, prețurile sunt încă destul de mari. Circa 100 de lei pentru un vinil. Și asta pentru că în urmă cu 10-15 ani vînzări pe suport vinil erau undeva spre zero. Vestea bună e că de cîțiva ani încoace, toate marile albume din istoria muzicii au început să fie reeditate în condiții excelente. Spre exemplu, Led Zeppelin III a fost remasterizat recent și reeditat în aceleași condiții grafice ca în 1970. Un vinil este adesea o mică operă de artă. Cum este cazul LP-ului Lazaretto (2014), scos de Jack White. Conține o hologramă care poate fi văzută cînd se învirte discul, iar prima piesă de pe fața B are două variante de început (chitară acustică sau electronică), în funcție de… cum dorește acul de la pick-up. Și alte cîteva surprize, pe care o să ți le arăt dacă vei veni pe la mine să ascultăm muzică la ce mai înaltă calitate auditivă.

Și astfel ajungem la ce ne doare: unde punem noi vinilurile în casă? Faza cu biblioteca mie nu îmi place. Cantul vinilurilor e atît de mic încît nu poate fi citit nicicum. Am preferat întotdeauna o ladă ori o cutie în așa fel încit să pot privi fața discurilor. Doar că în magazine nu prea găsești așa ceva. Inițial am folosit o cutie de la IKEA, din aia cu capac. O improvizație. Pînă săptămîna trecută, cînd m-au sunat băieții de la Kooperativa 2.0 să mă întrebe dacă vreau să particip la un atelier de făcut suporturi pentru viniluri.

Uite-așa am ajuns împreună cu Dan Byron și Chinezu, și ei pasionați de viniluri, la MAM Bricolaj.  Locul unde se construiesc tot flul de chestii, inclusiv suporturi pentru viniluri. După modelul tău. În culorile alese de tine. În mărimile și formele dorite de tine.

selfp

selfp

selfp

selfp

La MAM Bricolaj există și o Școală de Mobilă. Unde poți învăța cum să-ți faci propriile obiecte de mobilier. Dacă ai timp liber, evident. Dacă nu, acolo îți poți comanda mobilierul. Le dai doar dimensiunile, iar ți le construiesc.

În caz că ai nevoie de un sfat pentru nevoiele tale de mobilier, nu ezita să contactezi spcialiștii MAM Bricolaj. Mai jos ai un formular în care poți spune ce ai vrea să construiești, iar ei îți vor trimite tote detaliile de care ai nevoie.

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *