Dragă Carmen,

Am o rugăminte mare la tine: vorbește cu prietenul tău Liviu să-ți dea voie să faci și tu ceva concret pentru țara asta. E cumva nedrept să te trezești peste noapte dintr-o provincială de care nu auzise nimeni (cu excepția lui Liviu, desigur) în ditamai funcția de ministru al Afacerilor Interne fără a lăsa în urma ta o cît de mică dîră a extraordinarei tale anverguri cognitive.
Să îți explic ce ai putea face. E cu titlu de exemplu și consideră-l un gest prietenesc din partea mea.
Fii atentă, Carmen!
În afară de tine, de Liviu și de alți cîțiva șmecheri cu pașapoarte diplomatice sau de serviciu, românii au nevoie de pașapoarte turistice pentru a călători în afară UE. E firesc și nu e greu de înțeles. Ce nu știi tu, probabil, e că dacă vrei să-ți faci un pașaport turistic în București, trebuie să te duci în Șoseaua Pipera 49 și nu în strada Nicolae Iorga 29, acolo unde proștii – între care și eu – se duc căutînd Direcția Generală de Pașapoarte. Direcția Generală de Pașapoarte, dragă Carmen, nu se ocupă cu eliberările de pașapoarte. Prin urmare, îți fac o primă sugestie: schimbă denumirea instituției din strada Iorga. I-ai putea spune, spre exemplu, Direcția Generală de Pașapoarte Care Se Eliberează La O Altă Adresă. Îți garantez că doamnele de la ghișeele din strada Iorga vor fi mai puțin aglomerate și, astfel, mai puțin triste.
Și acum să-ți spun cum e cu Pipera 49. Locația nu există pe Google Maps. Orice ai căuta despre pașapoarte, vei găsi adresa din Iorga. Unde te duci degeaba. Iată, deci, o a doua sugestie: pune pe cineva să facă o locație pe Google Maps cu pașapoartele din Pipera. Bun. Apoi ai putea să pui pe cineva să facă niște indicatoare către ghișeele cu pașapoarte din Pipera 49. Căci, nu știu cum dracului, dar cineva cred că le-a furat pe alea cu pașapoartele și le-a lăsat doar pe cele cu permise și înmatriculări. Și nu e bine deloc. E o confuzie de nedescris cînd ajungi acolo.
Dragă Carmen,
Nici nu știu cu ce să încep pentru a-ți descrie HAOSUL din Pipera 49. Am 42 de ani, dar un așa dezastru administrativ nu am mai întîlnit pînă acum. Totul, dar absolut totul este făcut acolo pentru a-i umili pe oamenii care vor un amărît de pașaport. Ori un permis, ori o înmatriculare. Îți jur, mi-a luat vreo 30 de minute doar să pot afla unde este ghișeul cu informații. Nu credeam pînă azi că poate exista nevoia unui ghișeu de informații care să te îndrume către ghișeul de informații. L-am găsit într-un final, după ce vreo două doamne de la ghișee mi-au răspuns că ele nu sunt ghișeu de informații. Informațiile erau la ghișeul 7. Dar ce să vezi? La ghișeul 7 eram informat că “ghișeul de informații se află după ghișeul 7”. Aici, îți spun sincer, am rămas buimac. Am făcut și o poză, că poate nu mă crezi.

La_pasapoarte_2

Salvarea mea a fost un necunoscut amabil, și el doritor de pașaport, care mi-a zis ce am de făcut: să caut un dispozitiv electronic care emite bonuri de ordine pentru depunerea cererii de pașaport. Apoi să mă duc la un alt ghișeu care încasează taxa de eliberare a pașaportului. Am mulțumit și am găsit dispozitivul. Nu erau multe persoane la coadă, doar vreo șapte. Ce nu știam la momentul așezării la coadă e că pentru a ți se elibera un bon de ordine e nevoie să îți tastezi numele și prenumele la un calculator cu taste mici din metal. Iar dacă ești femeie, cu unghii mari, cum am avut eu norocul să am în față, cele doar 25 de secunde care-ți sunt alocate pentru a-ți scrie numele nu sunt de ajuns. Nu știu cine a introdus condiționarea asta de timp, dar el trebuie premiat drept cel mai cinic angajat al statului și expulzat din România.
A trecut, în fine, vreo oră de la venirea mea în Pipera 49, iar eu eram bucuros că am reușit să obțin bonul de ordine. Yes! Să mergem să plătim taxa acum. La ghișeul 18. Aș vrea să observi, dragă Carmen, ce ordine precisă este în administrația pe care, cu voia lui Liviu, o conduci. Începi cu ghișeul 7, care e după ghișeul 7, apoi cauți calculatorul cu taste metalice și te îndrepți către ghișeul 18. În drum spre ghișeul 18 te uiți pe bonul de ordine și afli că ești al 445-lea și că în fața ta nu sunt decît 236 de persoane. O nimica toată. Traversezi două holuri și ajungi la ghișeul 18. La coadă, doar vreo 50-60 de persoane. Dacă întrebi de ce, domnul din față îți răspunde că acolo se plătesc toate taxele, inclusiv alea de la permise și înmatriculări. Te așezi și te supui. Nu poți urla, că nu se face. Mai trece o oră și ajungi în față. Scoți banii și cartea de identitate (nu știu de ce, dar ai văzut că toți cei dinaintea ta au făcut așa), iar doamna de la ghișeu îți spune că ea nu încasează. Doar emite un fel de bon, iar tu trebuie să plătești la un alt ghișeu.
Carmen, sunt deja nervos, iartă-mă că nu-ți mai spun cu dragă. Voi vă bateți joc de noi? În ce hal de umilință vreți să ne aduceți? Suntem în 2017, ce mama dracului! Nu se poate ca toate geamurile, toate ușile și toși pereții serviciului vostru public să fie tapetate cu afișe printate A4 și lipite cu scoci. Chiar nu puteți organiza un serviciu public decent în care oamenii să nu mai stea la cozi și să nu mai aștepte cu orele? Tot ce ți-am scris pînă acum a fost stînd pe jos (nu-s suficiente scaune, desigur) în așteptarea rîndului pentru bonul meu de ordine cu numărul 455. Mă uit pe tabelă și văd că s-a ajuns abia la 377. Asta înseamnă că mai am încă vreo 2 ore de așteptat. Iar eu nu sunt convins deloc că am fix documentele care îmi trebuie. Adică, dacă aflu că de ieri pînă azi ați schimbat legislația și-mi trebuie inclusiv diploma de studii? Voi afla cînd ajung la ghișeu. După atîtea ore de așteptare umilitoare, aproape orice pare posibil.
Altfel, tu ce mai faci? Ești bine? Ai mai fost cu Liviu în Brazilia?

La_pasapoarte_1 La_pasapoarte_3 La_pasapoarte_4 La_pasapoarte_5

8 Comments
 • Sinziana
  May 23, 2017

  Ce e drept nu stiu in Bucuresti, dar in Sibiu puteam plati online taxele pt pasaport ca mai apoi sa te prezenti la Directia de pasapoarte pt poza(informatie care am aflat-o tarziu, abia cand am ajuns la ghiseu dupa o zi pierduta sa platesc taxele, pe site ori nu am stiut eu sa caut, dar eu una nu am gasit, nenea a zis ca era informatia la un click distanta, ce sa mai zic … il cred). O sugestia e sa cauti online informatii de genul, ma gandesc ca e Bucuresti, fruncea tarii … trebuie sa aiba, zic io.
  Iar daca au sa ti-i minte. Ziua buna !

 • Ionut Dumitru
  May 23, 2017

  Poate va ajuta pe viitor
  Mai multe puncte de lucru, mai multe ghisee, mai multe sanse de a depune fara coada:
  http://www.prefecturabucuresti.ro/?d=serviciu_pasapoarte&p=puncte_de_lucru
  Iar plata taxelor se poate face si electronic:
  http://www.prefecturabucuresti.ro/?d=serviciu_pasapoarte&p=taxe_pasapoarte

 • Cintia Negreanu
  May 24, 2017

  Noi am stat 7 ore ..sapte…si nu am intrat..se termina programul.Asa ceva este revoltator.Si ne.am impartit atributiunile…unul la coada la ghiseu altul la coada la plata…un haos total.sa nu mai spun ca pe site si intervalul orar disponibil peste 2 luni…se ocupa in 2secunde dupa ce introduc datele…pe scurtGROAZNIC

 • Gabriela
  May 25, 2017

  Taxa pentru pașaport poate fi plătită online prin internet banking, prin virament bancar (si în acest sens există o listă conturi), poate fi plătită la Poşta și mai poate fi plătită la Trezoreria sector 5 din Bd Națiunile Unite sau Calea 13 Septembrie!
  Dacă nu ai avut pașaport niciodată, dacă ai dubla cetățenie sau dacă vrei să-ți faci pașaport la urgență (doar pentru un an), da, atunci mergi în Pipera! Dacă ai pașaportul vechi, cu acesta, cu buletinul și cu chitanța, mergi în Piața Amzei și la etaj, urmezi procedura! Am fost ieri, 24.05.2017 la ora 12.50 la Piața Amzei, unde spre surprinderea mea nu era absolut nici o persoană, am urmat procedura și pe 8 iunie am pașaportul! Toată procedura a durat fix 4 minute, pe ceas!
  Dacă înainte sa mergi în Pipera ai fi intrat pe site-ul http://www.pasapoarte.mai.gov.ro, sunt sigură că ai fi evitat această experiență!
  P.S. presupun că aveai pașaportul vechi :D

 • Catutzi
  May 29, 2017

  100% de acord cu tine!.
  Vineri, 26.05.2017 am fost cu cel mic sa-i fac pasaport.
  Totusi, nu stiu cum ai ajuns tu sa incerci sa-ti faci pasaport la acea directie generala a pasapoartelor. Orice cautare pe google te duce la prefectura.
  Apoi, exista posibilitatea de a-ti face programare online – eu asa am facut. O gasesti tot pe situl prefecturii bucuresti-> te-ar fi indrumat in pipera sau in piata amzei.
  Si inca o chestie: plata taxei online – iarasi o aflai din pagina prefecturii.
  Toate astea online, dar intr-adevar cand ajungi la fata locului e dezastru. Nu am gasit absolut nici un indicator catre pasapoarte; am dat 2-3 ture pe acolo si toate afisele incepeau cu “nu suntem birou de informatii” sau “biroul de informatii este (dupa) ghiseul 7”.
  Cu programarea online toata procedura a durat 7-8 minute.
  Si un mare plus: s-a respectat ora programarii la minut!
  Ca o concluzie – cred ca toata beleaua ta a inceput de la acea directie generala a pasapoartelor – nu stiu cum ai ajuns la ea :).

 • dou
  June 11, 2017

  Eu mi-am facut pasaport la Pita Amzei si nu era coada. Sunt si alte locuri in Bucuresti unde se fac pasapoarte, nu doar in Pipera

 • Carmen
  July 12, 2017

  mi-a expirat pasaportul de vreo 4 ani. inca nu mi-am facut curaj sa-l schimb :)

 • Popescu Maria
  July 18, 2017

  Nu se intampla doar aici asta, oriunde vrei sa mergi sa platesti sau ai treaba cu vreun functionar public, pe mine ma apuca starea de stres dinainte pentru ca stiu ca nu voi rezolva nimic.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *