Tot ce trebuie să știți despre o vacanță în Kenya

Înainte de orice, trebuie să vă spun că vacanța mea în Kenya, din care m-am întors acum două zile, este de departe cea mai frumoasă vacanță pe care am avut-o vreodată. Kenya e un paradis. Pentru care trebuie să faci orice, dar absolut orice, să ajungi măcar o dată acolo.  Într-una din ultimele zile în Kenya, de pe plaja Diani, îi scriam unui prieten, care făcuse – cred eu – marea greșeală de a nu se lăsa convins să lase deoparte toate grijile de la firma lui și să vină cu noi în Kenya: “Îți dau cuvintul meu de onoare să singurul nostru scop al muncii noastre e să facem să venim într-un loc ca ăsta. Nu am cuvinte să îți explic ce BINE e. Este binele total. Mi-am schimbat percepția: doar pentru asta trebuie să muncim. Totul – ratele, datorii etc – trebuie să fie secundare“.

Bun!

Dacă nu v-ați cumpărat încă biletele de vacanță pentru Kenya, vă recomand să alegeți cele mai scumpe variante de cazare. Nu vă zgîrciți la 200-300 de euro. În paradis nu ajungi, din păcate, oricînd vrei, prin urmare fiecare șansă de a întîlni Binele trebuie fructificată la maximum. Nu coborîți sub 4 stele! Priviți cu atenție imaginile ce le veți găsi pe net. Eu am ales un hotel de 4 stele superior, numit Neptune Palm Beach & SPA. Cu all inclusive. Și 11 zile de vacanță. Încercați, pe cît posibil, să fugiți de orice ofertă de doar 7 zile. Dusul și întorsul îți vor mînca doua zile pline.

Cu două-trei săptămîni înainte mergeți la Institutul Victor Babeș (cu o programare prealabilă) pentru vaccinuri. Puteți merge și la o clinică privată (eu am avut șansa să dau la MedLife peste o doctoriță care mi-a inspirat o foarte mare doză de încredere – dr. Florescu Aysel).  Vaccinurile nu sunt obligatorii. Apoi cumpărați-vă Autan Tropical. Iarna nu prea îl găsiți în farmacii, dar insistați. Dacă veți locui la un hotel pe plajă, n-o să întîlniți tînțari, de aceea vă spun că dacă vă cumpărați vreo 6 spray-uri și vreo 10 brățări anti-țînțari, cum am făcut eu, aruncați banii de pomană. Un spray este suficient. Nu vă luați cu voi deloc haine groase. Le cărați de-gea-ba! Aveți nevoie însă de multe tricouri  sau bluze subțiri pentru că umiditatea este ridicată și veți simți nevoia să schimbați două-trei tricouri pe zi.

În Kenya moneda națională se numește șiling, iar cursul valutar este ușor de reținut: 1 euro = 100 de șilingi. Puteți schimba peste tot euro sau dolari, dar eu vă recomand să schimbați la recepția hotelului unde veți locui. Cînd aterizați la Mombasa sunt cîteva birouri de schimb valutar. Puteți schimba acolo 10-20-30 de euro în bancnote mici de 100 sau 200 de șilingi, să aveți pentru bacșiș la transferul către hotel. Regulă esențială în Kenya: bacșișul este sfânt. Cu 100 sau 200 de șilingi dați șoferului, ospătarului, femeii de serviciu sau altui localnic ai devenit, brusc, un fel de Dumnezeu. Cînd ați ajuns la hotel, pregătiți 2000 de șilingi pentru recepționer. Veți primi cea mai bună cameră din resort. Poate chiar una cu un coș de fructe și o sticlă de vin sicilian în cameră, așa cum am primit eu, după ce i-am dat omului o șpagă de 20 de dolari.

În Kenya, oamenii sunt foarte săraci. Pe plajă ei vă vor aborda – în diverse moduri, toate extrem de politicoase – să cumpărați diverse servicii turistice opționale. Nu vă grăbiți! Găsiți-l pe cel mai simpatic dintre ei și folosiți-l cu încredere. Obligatoriu de mers într-un safari. Cereți neapărat un Jeep, căci sunt și niște microbuze nu tocmai confortabile. Și negociați la sînge prețul excursiilor. De fapt, la tot ce veți cumpăra din Kenya. Negocierea prețului este, probabil, al doilea articol din Constituția lor, după bacșiș. Sunt situații cînd poți ajunge la o treime din prețul cerut. Deci cînd ei zic 1000 de șilingi, răspunsul tău trebuie să fie ceva de genul: “Whaaaat? I give you 100!”

Un safari de o zi m-a costat 60 de euro. Omul ceruse 125. E-adevărat, am făcut echipă cu ceilalți români din resort (șapte la număr), așa că am negociat o ofertă de grup. Repet, să vă intre bine-n cap: să nu care cumva să ajungeți în Kenya și să nu mergeți în safari. Totul este interesant în aventura care începe la 7 dimineața și se termină după 10 ore: drumul către parcul național, animalele din savană, paznicul de sex feminin cu armă, masa de prînz de la restaurantul din rezervație, drumeția de 4 km prin junglă pînă la cascadă. Totul.

O altă excursie pe care o puteți face este o cursă de 2-3 ore cu barca pînă la bariera de corali. Acolo unde e o insulă de 80 m pe 20 m, lîngă care puteți face snorkeling. Mirific. M-a costat 15 euro. Ceruse 25. Sau excursia de o zi în Rezervația Națională Marină cu prînz și vizită pe insula Wasini. Două ore cu mașina dus-întors, alte patru ore cu vaporul, o oră de snorkeling în paradisul acvatic, înot cu delfini, prînz fenomenal pe insulă plus vizitarea insulei. (Mor și acum de ciudă că n-am avut cu mine un GoPro pentru ce am văzut în Ocean). Tot 60 de euro. Ar mai fi o tură de-o zi în Mombasa, pe care eu am sărit-o, fiindcă este destul de obositoare aglomerația din oraș. Și-ar mai fi varianta de două zile pentru safari. Pe care eu o recomand, deși n-am făcut-o. E – din cîte am înțeles – un parc național mai mare, cu mult mai multe animale. Plus aventura înnoptării în savană, despre care cred că trebuie să fie extraordinară. Înțeleg că safari-ul de două zile poate fi negociat la 100 de euro.

Vă spun, banii își pierd valoarea cînd ești acolo. Am schimbat într-o zi 300 de dolari și aveam portofelul plin. Cu care am făcut fericiți o grămadă de kenyeni bucuroși să-ți dea întîlnire cu Binele. I-am dat 200 de șilingi unuia care mi-a cules din grădina imensă a resortului două nuci de cocos, pe care mi le-a adus la șezlong, cu paie. Altuia 100 de șilingi și ne lăsa în fiecare dimineață, la ușă,  cîte un coș cu flori exotice perfect amenajate. Cu 150 de șilingi am cumpărat o pungă imensă de bomboane din care am mîncat împreună cu maimuțele, din balconul cu pat, mare cît camera mea din București din care vă scriu acum. Ah, maimuțele!… O să vă înțelegeți de minune. Unele dintre ele vă vor aduce copiii, să vă emoționeze. Veți lua de la masă cît de multe banane puteți căra pentru ele.

Prima senzație a întîlnirii cu hrana e puțin ciudată. Alte gusturi decît cele cu care sunteți obișnuiți. Veți iubi, cu siguranță, fructele. Și-o să spuneți că este prima oară cînd mîncați un ananas. Sau un mango. Ori un fructul-pasiunii. Deși ați mai mîncat. Interesantă este și întîlnirea cu pîinea. Făina lor nu e din grîu, ci din fructul de baobab. Care are cam aceleași elemente nutritive, dar gustul este puțin diferit. Mi-a plăcut la nebunie omleta cu legume (inclusiv ardei iute) și cașcaval pe care o făcea diminețile Ntzuri. Nu-mi amintesc să fi fost ceva de mîncare acolo care să-mi fi displăcut.

Dacă vă place fotografia, veți avea mari probleme. Oriunde întorci capul ai ceva de fotografiat. Deși m-am abținut cît am putut, tot am făcut vreo 3000 de fotografii. O parte dintre ele le-am urcat pe facebook. Altele pe instagram.

Nu știu ce să vă mai spun. Dacă aveți întrebări, sunt bucuros să vă răspund la secțiunea de comentarii. Vă las cu cîteva fotografii, să vă descrie, poate, mai bine tot ce v-am spus mai sus.

FotoUnion-9467
FotoUnion-6068
FotoUnion-5705
FotoUnion-5871
FotoUnion-5545
FotoUnion-6512
FotoUnion-9661
FotoUnion-7879
FotoUnion-8093
FotoUnion-7193

23 Comments
 • Anca
  January 10, 2015

  Paradisiac, intradevar! Mi-am planificat si eu anul asta un Zanzibar, cu tot cu safari. Ai voie sa cobori din masina pe durata lui? Din cate am inteles , nu.

 • Iolanda
  January 10, 2015

  Superba vacanța ta. Nu știam mai nimic despre Kenya pana când am citit cartea Îndrăgostită de un masai și de atunci am căutat mai multe informații și chiar mi-aș dori să ajung cândva. Dacă nu cer prea mult, crezi ca poți face un rezumat al cheltuielilor?
  Mulțumesc pentru pozele minunate, mi-au incantat privirea.

 • Cristian Șuțu
  January 10, 2015

  Anca: Nu ai voie. Pentru siguranta ta. Zanzibar este si pe lista mea mai nou…

 • Cristian Șuțu
  January 10, 2015

  Iolanda: rezumat al cheltuielilor? nu! am spus, cred, in postare ce cheltuieli ai. a, nu ti-am spus despre saluri. minunate, de altfel. cam 10 euro bucata. plata excursiei o poti deduce din ofertele agentiilor de turism.

 • Cristi
  January 10, 2015

  Wow!!! Mi-ai adus aminte cu placere ca exact acum doi ani am avut o experienta asemanatoare! De neiutat! Cea mai frumoasa experienta din viata mea! Si DA! Cele doua zile de safari in savana imi amintesc de cea mai frumoasa noapte petrecuta in Tsavo West in niste vilute” urcate” pe niste piloni inalti de vreo 6 metri de unde am admirat animalele salbatice, iar micul dejun in fiecare dimineata ne rasfata cu fructe adevarat exotice, maracuya( fructul pasiunii!) cel mai bun mango, la fel ananas si papaya! De departe, m-as intoarce “ever and ever again” se spune ca odata indragostit de ” wild Africa” nu o vei uita niciodata!

 • Cristian Șuțu
  January 10, 2015

  @Cristi: polepole! :)

 • Ioana
  January 10, 2015

  Intr-adevar Kenia este un paradis, dar ce spui tu despre cazare de lux nu este neaparat adevarat. Cred ca depinde de ce vrei de la vacanta. Noi cand am fost acolo am ales varianta cazare ieftina, practic am dormit pe unde am nimerit. Dar am fost in 3 safari-uri (la capitolul plimbari nu ne-am uitat la bani). Un safari a fost de 3 zile cu masina( si merita pentru ca dormi la cort , n-am cuvinte sa exprim senzatia, zgomotele noptii sunt ireale, parca esti intr-un film), unul pe jos (asta a fost genial, m-am apropiat la 1 m de o zebra) si unul cu barca. Pentru ca nu am fost legati cu cazarea de un singur loc, am ajuns si la Nairobi si la Mombasa. Apropo la Mombasa feribotul local este o experienta de neuitat, la fel ca si piata. Iar insula Wasini este pur si simplu minunata, noua ne-a placut ata de mult ca am dormit vreo 3 zile acolo, la un musulman, alta experienta de neuitat. Daca am fi avut mai mult timp la dispozitie luam si un vaporas pana in Zanzibar. Deci eu sub nici o forma n-as recomanda cazarea rezervata/platita din Romania. Hoteluri frumoase de 5 stele gasesti si mai aproape de casa, in Kenia merita sa vezi cat de mult de tin picioarele si buzunarul. In rest, da, e cea mai frumoasa vacanta posibila.

 • Cristian Șuțu
  January 11, 2015

  Ioana: Hakuna matata!

 • Pescuit
  January 12, 2015

  As vrea sa ajung si eu pe acolo,mai ales ca de curand am luat un GoPro,ieseau niste montaje “calumea” ,dar eu sunt genul care vrea sa calatoreasca cu multi cunoscuti..iar cei cu care planuiesc sa ies se cam zgarcesc la preturi..asta e,poate o data o sa ajung si singur pe acolo. Frumos articol ,apropo :)

 • Andreea
  July 1, 2015

  Imi poti spune ,te rog cat a fost bugetul total ?

 • Dan
  October 23, 2015

  Hey, trebuie sa plec peste 2 saptamani (azi am aflat). Vroiam sa te/va intreb, daca ai avut nevoie de viza (daca da ce presupune asta) ; de ce vaccinuri/pastile ai avut nevoie inainte sa pleci?

  Ms mult

 • Cristian Șuțu
  October 24, 2015

  viza se cumpara pe aeroportul din mombasa. 50 dolari. vaccinurile nu sunt obligatorii, doar recomandate. mergi la o clinica privata si iti spun ei ce si cum.

 • Anka
  October 5, 2016

  Buna
  As dori s știu ce acte îți trebuie, in afara de pașaport! Viza nu trebuie? Pentru vacanța din Kenya

 • Oana
  October 14, 2016

  Ioana,

  imi poti trimite recomandari pentru locurile pe care le-ai vizitat, traseu,cazari?

  Multumes :)

 • X
  December 9, 2016

  Jambo

 • Iulia
  February 23, 2017

  Buna! Voi merge si eu in Mombasa in 3 saptamani si nu stiu in ce zona sa-mi iau cazare…Tu ai vizitat mai multe plaje? Am vazut ca cele mai populare sunt Bamburi, Nyali..ma poti sfatui cu ceva? :D

 • Dorina
  March 12, 2017

  Buna,

  Ce vaccinuri ai facut mai exact pentru excursia in Kenya ??

  Mersi
  Droina

 • Adrian
  October 22, 2017

  Buna.
  Am fost si eu de doua ori deja, in safari, dar in Tanzania. Inainte sa merg prima oara, am facut o cercetare pe net si printre blogurile citite a fost si acesta. Informatiile de aici mi-au fost de folos ca sa-mi fac o parere despre ce inseamna un safari si pt asta iti multumesc!
  Acum am si eu un canal de youtube in care imi prezint calatoriile si tocmai ce m-am intors din al doilea safari si am incpeut sa postez vloguri despre aceasta calatorie. Daca vrei, poti vedea cum am trait eu experienta unui safari, de doua ori, in Tanzania, aici:
  https://www.youtube.com/channel/UCm9toZFJkBI7ad-ENnn4c4A
  Merci inca o data si spor la calatorit!

 • Andreea
  October 21, 2018

  Buna, la același hotel vom merge si noi:) cum ti s-a parut? Multumesc

 • Maria
  October 29, 2019

  Buna. Este o tara safe de vizitat? E ok pentru un grup de 3 fete sa plece in vacanta in Kenya?
  La modul ca nu mi-as dori sa imi iau aceasta vacanta printr-o agentie care sa se ocupe de tot programul, ci am dori sa plecam si sa ne orientam noi la fata locului, dar imi este teama ca nu este indicat sa mergi intr-o tara africana asa de unele singure.

 • Daniela
  November 11, 2019

  Esti un inger….m-ai convins!!!
  Trebuie sa merg in Kenia !!!
  Multumesc !

 • Ionita Teodor Emanuel
  March 10, 2020

  buna ziua!am citit cu deosebita placere articolul dumneavoastra.Ma aflu in fata faptului ca in aproximativ 2 saptamani o sa plec in KENYA in aceeasi locatie pe care ati descris o in acest material.As dorii ,daca se poate cateva informatii despre obtinerea vizei(eu stau doar 3 nopti)si alte detalii care m ar putea ajuta.Va multumesc!!

 • Radu Catalina
  August 31, 2021

  Merci pentru blog. Eu personal nu a-și merge în Kenya să negociez la sânge sunt ei și așa destul de săraci și au nevoie de bani…
  Eu plec mâine dimineața pentru 12 zile, 6 zile safari +5 zile plajă…
  Am făcut 3 vaccinuri ( Dultavax, Stamaril, Tymphim Vi). M-au costat în jur de 800 de lei comandate cu câteva zile înainte și mi-au eliberat și certificat international valabil nelimitat la două dintre vaccinuri și 10 ani la ultimul. Deci, să tot călătoresc prin Kenya de mâine încolo …Mă întreb dacă sunt aceleași și pentru India .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *