Speram sa recastigam pasiunea pentru cultura a romanilor, speram ca prin dotarile pe care le are la dispozitie, prin spatiile generoase si infrastructura sa aducem tinerii de pe terase la biblioteca.
…spunea, deunăzi, premierul Emil Boc. Nu vorbesc aici despre nesimţirea cu care statul român a tratat cultura în ultimii 15-20 de ani . Nu vorbesc nici despre ipocrizia gestului făcut zilele trecute de Emil Boc de a vizita Biblioteca Naţională în plin scandal public cu plata impozitelor pentru drepturile de autor.
Vorbesc aici despre soarta tristă a bibliotecilor. Cu un caz concret: Biblioteca Naţională a României. În care, vă întreb, cînd aţi intrat ultima oară? De mult, nu? Şi eu la fel. Ceea ce e o problemă, zic. Păi, hai să vedem de ce.
Nu ştiu dacă ştiaţi, dar programul de funcţionare al BN este 9.00 – 16.45. Asta presupune ca, pentru a intra în Bibliotecă, eu şi milioane de alţi români să ne luăm concedii de odihnă prin lectură, dacă s-ar inventa aşa ceva.
Nu ştiu, de asemenea, dacă ştiaţi, dar Biblioteca Naţională nu împrumută carţi pentru acasă.
În fine, nu cred că ştiaţi nici că în Regulamentul de organizare şi funcţionare al BN, act legal emis de Ministerul Culturii, nu sunt menţionate niciodată cuvînte precum “a citi” sau “cititor”. De parcă nu ăsta este scopul principal al bibliotecilor publice.
Un prieten de-al meu a făcut zilele trecute o întrebare oficială pe adresa Bibliotecii Naţionale a României. Era curios să afle de ce programul BN este atît de imposibil şi ce se poate face ca el să devină posibil.
Buna ziua! Am citit pe site orarul de functionare al bibliotecii- 9- 16.45, sambata si duminica inchis. Din regulament inteleg ca nu imprumutati carti pentru acasa. In aceste conditii , persoanele care, ca mine, merg la serviciu intre orele 8 si 16, nu au posibilitatea nici macar sa viziteze Biblioteca Nationala. Va rog sa imi spuneti ce considerente impun un astfel de program, daca se are in vedere faptul ca o larga categorie de oameni nu au posibilitatea de a se bucura de acest serviciu public si ce masuri se au in vedere pentru remedierea acestei situatii.
Răspunsul celor de la Biblioteca Naţională este, cred eu, halucinant. Domnule prim-ministru, domnule ministru al Culturii, domnule ministru al Finanţelor, doamnelor şi domnilor parlamentari, vă invit să citiţi în cele ce urmează răspunsul unui funţionar al BN la o întrebare pertinentă, normală şi de bun-simţ:
Buna ziua,
Momentan acesta este programul pe care Biblioteca Nationala il poate pune la dispozitie, motivele fiind lipsa de personal, salarizarea personalului, criza financiara care ne afecteaza pe toti .
Avem sectie de imprumut interbibliotecar pentru institutii, pentru persoane fizice doar la sala de lectura.
Biblioteca se poate vizita dupa acelasi orar.
De acasa puteti consulta Catalogul Bn on- line, Biblioteca digitala a Romaniei si aveti si un tur virtual al Bibliotecii.
In Bucuresti exista de asemeni: Biblioteca Metropolitana, Biblioteca Centrala Universitara si Biblioteca Acedemiei pe care le puteti vizita si unde puteti citi.
Va intelegem disconfortul, speram ca odata cu mutarea in noul sediu al bibliotecii, unde vom fi un numar mai mare de bibliotecari, vom putea satisface cerintele utilizatorilor nostri.
Delia Chiru
Compartiment Editorial si de promovare
Iar dacă nu-i vine nimănui nici o idee, atunci daţi-mi voie să vă fac eu o mică propunere legislativă: Biblioteca Naţională a României ar trebui să aibă program de funcţionare non-stop! Şi bibliotecari care să nu se plîngă de criza financiară cînd îi întrebi despre programul de funcţionare.
September 14, 2010
Da, unde semnam. Saptamana, joi si vineri, BCU a fost inchisa din motive de sedinta de sindicat. Totusi la BCU stau mai bine cu programul, au in plus 15 MINUTEEEEEEE!!!! yeeeee! dar se recupereaza sambata si duminica penca e INCHIS. Bibliotecile au intrat pe mana birocratilor.
September 14, 2010
Sa revin, ca sa fie racoreala full, unii, ca mine, au cam dat cu piciorul la “oportunitatile” din perioada ianuarie 1990- mai 1990 pentru a regla niste treburi, niste reguli, intre student si bibliotecar atunci cand se mai putea. Ca din cladirea BCU in flacari au plecat toti bibliotecari si NICIUNU nu a pierit in flacari incercand sa salveze fro editie princeps sub haina. Cam asta ar trebui sa fie momentul zero al adevarului despre meseria de bibliotecar.
September 14, 2010
Pana acum vreo 2 ani programul era pana la orele 20 parca, iar faptul ca s-a redus programul este posibil sa fie din cauza lipsei de personal, a reducerii cheltuielilor (vezi cele cu energia electrica, paza, plata orelor suplimentare etc.), asa ca aceasta criza se pare ca a afectat o parte a institutiilor prin solutiile gasite de catre conducerea de partid si de stat.
Faptul ca nu se imprumuta la cititori este din vremurile de trista amintire, dar daca faceti o cerere in numele institutiei la care va desfasurati activitatea, cu siguranta veti avea un raspuns pozitiv.
Se pot consulta fisele pe site, iar daca este gasita/e cartea/ile dorite se poate face un efort (pentru cazul in care nu se gaseste lucrarea in alta parte) de cateva ore intr-o zi pentru a fi consultata.
Ganditi-va de cati ani ar fi trebuit sa se mute Biblioteca Nationala in sediul nou, ganditi-va ca cineva dorea sa mute acolo Parlamentul (http://www.ziare.com/silviu-prigoana/deputat/prigoana-casa-poporului-nu-va-deveni-magazin-987435) si la cate alte lucruri care nu sunt cunoscute publicului…
Apoi in cazul B.C.U., trebuiau sa si arda bibliotecarii in numele loviturii de stat? Asta e o atitudine de frustrat!
September 14, 2010
In afara exista un sistem de internshipuri pentru studenti, nu cred ca nu exista studenti de la arhivistica si biblioteconomie care sa nu doreasca sa fie implicati 2-3 ore macar prin rotatie. Starea actuala cu programul am mai fost de fro cateva ori din 89 incoace, fluctueaza dupa reguli bizare, nu are legatura doar cu criza. Am asteptat ani de zile sistemul informatizat, cu care ne rugau multi pe gratis, dar na, asa nu mai aveam cate 2 bibliotecari la un singur pupitru, etc. Mergeti in sala principala de la BCU, cea cu calculatoare, si veti observa usor personalul supranumerar, avem 3 garderobiere pe tura, minim 2 persoane la permise, 3 birouri la eliberari permise. Si asta este doar partea vizibila.
September 14, 2010
Salut, Cristian! Hai sa-ti zic si eu o chesie “simpatica”. Pentru ca sa-ti faci permis la Bibliteca Judeteana Bacau (foarte frumoasa si bine dotata) trebuie musai una in astea:
legitimaţie de student (vizată pe anul în curs),
adeverinţă de salariat,
cupon de pensie,
certificat medical (pentru persoanele cu handicap).
http://www.bjbc.ro:8080/bjbc/servicii-1/birou-unic-de-inscriere/
Daca esti somer, adio acces la biblioteca!
:(
September 14, 2010
ah, ce tare! ms
September 14, 2010
:)
Să spun şi eu “o chestie”…
Biblioteca este instituţia învestită cu sarcina de a achiziţiona, a prelucra şi a conserva, la nivel naţional, documente din toate domeniile cunoaşterii şi, în particular, documente referitoare la limba şi la civilizaţia română; este organizatoare a Depozitului legal de documente; este principală sursă documentară pentru cunoaşterea şi valorificarea culturii naţionale, cu rol în desfăşurarea unor programe culturale de interes naţional şi internaţional.
S-a gândit cineva că Biblioteca Naţională nu este pentru cititori, ci pentru păstrarea anumitor documente? S-a gândit cineva că cine se duce la Biblioteca Naţională se duce în interes de serviciu şi nu în scop de lectură?
Este ca şi cum te-ai duce la Banca Naţională să faci un credit cu buletinul… Părerea mea.
September 14, 2010
@ Din Bacau
Nu aţi citit mai departe…
4. contravaloarea taxei de înscriere :
adulţi 10 RON
copii, studenţi, pensionari, şomeri, persoane cu handicap 5 RON
veterani de război, foşti deţinuţi politici: gratuit
În plus există şi posibilitatea “doar cu buletinul” pentru “ocazionali”.
September 14, 2010
Sper că voi ieşi din moderare, de câteva ori am fost cenzurat pe acest blog, habar nu am de ce.
September 14, 2010
@Din Bacau, aia e pt permis pe 5 ani, dar iata ce spune acelasi site
Pentru eliberarea unui permis ocazional sunt necesare doar:
buletinul sau cartea de identitate,
contravaloarea taxei de înscriere:
1 RON/ o zi
3 RON/ o săptămână
5 RON/ o lună
Parerea mea… nu mai umpleti gogosi ca se ocupa destui cu asa ceva ;)
September 15, 2010
Pai nu facui decat sa citesc si sa citez regulamentul. Se putea spune acolo, la actele necesare, că aia de nu le au, actele, pot avea acces la biblioteca in urmatoarele conditii… … … . Ma gandeam ca o fi un Bacovia de-al doilea asa, mai boem, mai somer, mai… freelancer si nu poa’ sa mearga la biblioteca. Bine ca s-a lamurit. :-) Multumri! Inca o data, biblioteca este tare frumoasa si bine dotata iar sectia de arta este grozava. Multumiri (din nou)!
September 15, 2010
pai si ce vrei ?
sa stea cu salariul taiat si in afara programului? eventual sa lucreze gratis?
astea sunt conditiile pe care le sunt impuse de minister! tre sa ii multumiti pt asta lui Kelemen si lui Boc
September 16, 2010
Nu trebuie sa vorbiti doar ca sa aveti subiect, bibliotecile din Romania nu au baza legala pentru a se autofinanteze, cu toate consecintele aferente…
November 4, 2010
Doru Radosav: „Nu poţi cumpăra toate cărţile care apar, dar merită încercat“
http://www.ofcorso.ro/articol/inapoi/rss-corso/articol/doru-radosav-nu-poti-cumpara-toate-cartile-care-apar-dar-merita-incercat.html
“Sunteţi directorul Bibliotecii Centrale Universitare „Lucian Blaga“ (BCU) din Cluj, de douăzeci de ani. Aţi preluat-o imediat după ieşirea din comunism şi aţi străbătut împreună tranziţia, crizele politice, economice şi culturale. A ajuns Biblioteca, într-un final, ceea ce v-aţi dorit? …”