Victor!
Te văd neputincios. Și, recunosc, mi-e milă. Știi de ce? Îți fac o mărturisire, fără a intra în detalii: pentru că și eu sunt neputincios.
Noi doi, Victor, suntem de-o vîrstă. Și îți pot înțelege neputința, cred, mai bine decît ar putea s-o facă – să zicem – Traian Băsescu, despre care e foarte greu să spui că nu e inteligent. Sau că nu joacă al dracului de bine în filmul ăsta al politicii, pe care tu, tînăr fiind, abia îl deprinzi. Nu ai nici o vină la capitolul ăsta. Profesorul meu de logică m-a învățat că, în raport cu vîrsta de 5 ani, Socrate nu a fost un filosof.
Victor, hai să n-o mai lungim: greșești incredibil de mult! Nu cred să fi avut pînă acum un prim-ministru mai prost decît tine. Atenție, nu zic prost, zic prim-ministru prost. Mă refer la felul cum înțelegi să joci tu rolul ăsta de șef, nu la inteligența ta. Să-ți explic! Ai plecat din start cu un handicap care-ți va atîrna în CV pentru tot restul vieții tale politice: ai plagiat! Și, în plus, ai gestionat al dracului de prost acest aspect din trecutul tău de șmecheraș descurcăreț. Apoi te-ai remarcat prin tot felul de tîmpenii pe care nici Ciorbea sau Geoană parcă nu le făceau. Faza cu dedublarea (pentru Roșia Montană ca premier, contra ca parlamentar) va rămîne cu siguranță în Analele Prostiei la Politicianul Român. Ai reușit mai nou să întorci împotriva ta cele mai importante organisme ale investitorilor din România.
Nu știu cum dracului, dar parcă nu faci nimic bine. Mă pun în locul tău, căci – îți ziceam – suntem de-o vîrstă, și mă încearcă sentimentul ăsta de milă. Îmi vine să îți zic ce trebuie să faci. Sau ce să nu mai faci. Dar mă gîndesc că ai o droaie de consilieri în jurul tău… Ăia doar culeg scame? Îți spun bancuri? Îți cumpără McMici de peste drum? Ce fac ei?
Victor, fii atent! Am fost ieri la Biblioteca Națională a României. Cu treabă, am avut o expoziție de fotografie. Și într-o pauză de țigară stăteam de vorbă cu o doamnă de acolo. De la care, între multe altele, am aflat că programul de lectură la Biblioteca Națională este 10.00 – 18.00. Nu vrei să știi cîte persoane erau ieri, marți, 12 noiembrie 2013, la Bibliotecă pentru a citi. Hai să ne numărăm împreună degetele de la mîini! Ei bine, numărul cititorilor era mai mic…
Pentru unul care a plagiat în propria lucrare de diplomă – și care are de suferit de pe urma asta – ceea ce îți spun eu acum poate să te ajute. Un program de șase opt ore pe zi de lectură la Biblioteca Națională a României este o batjocură la adresa cetățeanului român. Pe care tu îl reprezinți. Înțelegi? Programul BN este pur și simplu imposibil. Între orele alea oamenii merg la cursuri sau la serviciu. Predecesorul tău a cheltuit o grămadă de bani, zeci de milioane de euro, pentru construcția noului sediu al BN. De ce? Îi spun eu: pentru nimic. Nu mai merge nimeni la bibliotecă. Singurul cîștig din toată investiția aia la BN era că niște băieți deștepți din construcții au pus mîna pe o lucrare din care și-au mai putut cumpăra la firmă niște BMW-uri, iar la amante ceva kilograme de bijuterii. Cu nevoia de lectură mai ușor…
Înțelegi unde vreau să ajung, Victor ponta?
Fă ceva concret, premierule! Lasă ceva în urma ta! Spală-ți păcatul plagiatului! Dă-l naibii pe Liviu Dragnea cu șmecheriile lui prin care stoarce bani din Fondul de Rezervă Bugetară pentru baronii voștri și alocă o sumă pentru Biblioteca Națională a României. Să deschidă și celelalte 20 de săli pentru lectură rămase goale din imobilul de pe Bulevardul Unirii. Și să angajeze personal necesar pentru ca programul Bibliotecii să fie 24 de ore din 24, 7 zile din șapte. Pune internet wi-fi gratuit în toată biblioteca și cheamă-i pe tineri să citească.
Iar tu, neputinciosule, dă chiar acum un telefon la Secretariatul General al Guvernului și ordonă să schimbe de urgență drapelele de la intrarea în Bibliotecă. Că uite cum arătau ieri, cînd am fost eu acolo:
November 13, 2013
excelent scris! O singura remarca as avea: spui ca programul e 10-18, ceea ce nu prea inseamna 6 ore…
November 13, 2013
multumesc, andreea!
November 14, 2013
Ma simt foarte nemultumit cand trec pe langa cladirea aia si vad programul. Intrebarea e cum ii facem sa o deschida 24/24?…
November 15, 2013
Ce nevoie mai avem de bibloteci? E o risipa de bani si se poate termina prin dinamitarea(demolarea) bibliotecii sau prin transformarea cladirii in piata de fructe si legume.
November 15, 2013
@lupul > lasa-ma sa ghicesc: vanghelie?
November 15, 2013
Nota maxima! Felicitari!
November 15, 2013
Un steag strain (UE) pe o institutie publica e o rusine .
November 19, 2013
dezolant