Povestea gerului. Cum se face jurnalism în România.

Un jurnalist foarte atent de la Mediafax a descoperit azi dimineață, citind un proiect de ordonanță postat pe site-ul Ministerului de Finanțe, că se încearcă un furt din banul public. Furtul era mascat sub forma unui transfer din Fondul de rezervă bugetară pentru – vezi Doamne – plata arieratelor, costuri urgente pentru funcţionarea în perioada de iarnă şi alte cheltuieli, inclusiv salarii. În Nota de Fundamentare a proiectului se aducea un argument absolut hazliu pentru acest transfer (a se citi: furt) de bani publici. Se spunea așa:

Potrivit prognozei meteorologice, va exista un proces de transfer al maselor de aer arctic în Europa, rezultând geruri anormale pentru perioada următoare, ceea ce va determina creşterea consumului prognozat de energie electrică şi termică pe perioada sezonului rece. În aceste condiţii există riscul ca autorităţile locale să nu poată asigura stocurile necesare furnizării în condiţii optime a agentului termic pentru populaţie pentru perioada friguroasă în anul 2013.

Ați citit bine. De vină e Polu’ Nord. Că de acolo vine și Moșu’ cu sacu’ plin. De data asta pentru primarii PSD și PNL care au fost cuminți și care, nu-i așa, merită și ei niște bani în plus de cheltuit în vremea Sărbătorilor.

Subiectul a prins imediat, astfel că toată presa a dat știrea cu gerul, băgînd spaimă în cititori. Cei mai cretini dintre jurnaliști au dat cu geru’ în titlu. Spre exemplu, cei de la Adevărul. Citiți aici și vă cruciți. Și ca ei mulți alții, nu mai dau exemple. Fooooooarte puțini dintre jurnaliști au fost curioși să facă ceea ce scrie în Regula nr. 1 a Jurnalistului: VERIFICĂ! Din cîte am observat eu, doar cei de la Digi 24 și niște jurnaliști de la Cluj au sunat la Institutul de Meteorologie. Alții, cum ar fi plictisiții de la România Liberă, au preferat să adauge un update cu punctul de vedere al celor de la Meteo, lasînd totuși titlul inițial, cu geru’.

Ați ghicit, nu vine nici un ger. Și nici o masă de aer arctic. Șmecheria e alta. Banii trebuiau să ajungă cumva la primarii lui Dragnea, ca să mănînce și gura lor ceva… Și atunci au inventat faza cu geru’. Prins cu mîța-n sac, Victor ponta s-a jurat pe mămica lui că n-a jmanglit nimic. Să-l ascultăm pe plagiator: “Nu ştiu. Nu cunosc proiectul. La mine ajung numai când sunt finalizate. De unde aveţi dumneavoastră acest proiect?“. Plină de bîlbe e și reacția lui Crin Antonescu, care putea să tacă, el nefiind în Guvern: “Eu sunt conservator, dreapta-dreapta, nu ca la B1. Eu stiu ca vine iarna, o sa fie frig. Din asta nu a murit nimeni“.

E puțin peste ora 23.00 cînd vă scriu aceste rînduri. Tocmai am făcut o verificare pe toate site-urile Guvernului unde putea fi găsit proiectul de ordonanță “Furt cu gerul”. A dispărut. Nu mai e…

7 Comments
 • Petreanu
  November 12, 2013

  Cel mai misto a fost momentul din conferinta de presa cand, in timp ce Ponta cauta o iesire din rahat, Antonescu i-a soptit lui Daniel Constantin “asta e aia a lui Dragnea”. Cu microfoanele deschise.

 • Ariel
  November 12, 2013

  Vazusem stirea direct pe Mediafax si cum ii stiam mai seriosi am zis ca o fi pe bune. Prima mea reactie a fost sa ma gandesc ca oricum vor fi unii luati prin surprindere de acest eventual ger …

  Consider că declarația de conservator al lui Antonescu e cireașa de pe tort. O fi de la prea mult tulburel sau a sărit peste niște pastile…

 • Danyzus
  November 12, 2013

  Eu cred ca I.N.M.H isi va revizui pozitia in urmatoarele zile, sau directorul de acolo va fi demis, sau ambele variante :-)

 • Adi
  November 12, 2013

  “Se incearca un furt, din banul public” deja denota amatorism :))

 • ZUZU
  November 13, 2013

  Jigodiile!

 • Mădălina Ionescu
  November 14, 2013

  http://stiri.tvr.ro/victor-ponta-nu-vine-niciun-ger-deocamdata-un-document-al-finantelor-anunta-geruri-anormale_37024.html Si Stiriletvr.ro au reamintit ca prognozele nu erau isterice, citandu-l pe Sandu de la ANM. si pe Ponta care a zis ca nu, nu e niciun ger, cel putin nu deocamdata.

 • clausweb
  November 14, 2013

  Cum se zice pe aici “pe la Ardeal”, jecmaneala curata, dom’le! Deci stam toti cu frica-n san ca ne prinde gerul naprasnic, desi, inca noiembrie e mai mult decat ingaduitor cu noi. Sincer sa fiu, de mult am lasat-o moale cu cititul presei la micul dejun, am inlocuit-o cu bloguri, ma binedispun de buna dimineata, sunt mai credibile decat presa pupincurista si prefer sa rad pe saturate decat sa ma speriu de minciunile alesilor nostri culesi!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *