În caz că guvernarea Băsescu-PDL va duce pînă la capăt planul de implementare a măsurilor anticriză de reformă a statului, atunci, ei bine, cred că e necesar să ştiţi cum făceau dacii pîine acum vreo 2000 de ani. Se numeşte metoda ţestului, un cuvînt care vine din latinescul testum, ceea ce înseamnă vas de lut, capac de argilă. În imaginile de mai jos capacul e metalic, dar metoda este similară. Vă trebuie nişte surcele sau coceni de porumb cu care să faceţi focul. Vă mai trebuie apoi făină, drojdie, apă şi sare. Eventual nişte ouă. Dacă măsurile anticriză vor fi şi mai dure, astfel că nu vă puteţi permite, spre exemplu, drojdia, atunci trebuie să ştiţi cum făceau strămoşii noştri: foloseau spuma de la vinul fermentat pe care-l amestecau cu mălai şi-l puneau la uscat.
Că natura ne dă nouă lut, surcele, apă, sare, struguri, grîu, porumb şi ouă. Cu care puteţi supravieţui.
Imaginile au fost surprinse sîmbătă la Tîrgului ţăranului de la Facultatea de Agronomie.
September 15, 2010
Mai greu totusi cu porumbul pe vremea aia.
September 15, 2010
Hehehe, deja e un festin ce spui tu acolo, dacă mai ai şi o felie de brînză şi o roşie înseamnă că te-ai ospătat.
Altfel ar trebui să scrii cîte ceva şi despre rădăcini, că şi alea sunt hrănitoare, facem şi noi cum făceau nord coreeni, emisiuni TV în care un specialist agronom ne explică ce rădăcini sunt bune, unde se găsesc şi cum se prepară.
September 15, 2010
Yami, yam! Ai si gustat? :)
September 15, 2010
frumoase poze ai mai prins : )
PS – dar a fost buna? :)
September 15, 2010
@ alinutza, @ laurentiu > evident ca am gustat. am cumparat si niste brinza, rosii. intimplator, m-am intilnit si cu carol sebastian la tirg. am facut o masa excelenta acolo.
September 15, 2010
Domnule Sutu, ati uitat cum sa traiti cu adevarat. Orice bucurie simpla o transformati in motiv de atac pentru guvern. Sunteti politician sau ziarist ? Putina obiectivitate nu v-ar strica, dupa cum nici putina relaxare.
September 15, 2010
mah da cati de Preda sunteti in tara asta? Evident nu suficienti :))
oricum mi se pare o risipa financiara painea asta Zamolxiana! Daca nu e cu E-uri la dracu te mai apuci.
September 15, 2010
Ce bine ca am curte! Vroaim sa fac un gratar, acum o sa fac un test. :))
September 15, 2010
Off topic : Ca sa fii membru pdl e musai sa te cheme Preda ??
September 15, 2010
@flori> pe vremea stramosilor? nu, ei chiar asa faceau. bine, nu stramosii aia. ceilalti :))
September 15, 2010
Culmea e ca bunica mea folosea testul pana in urma cu 7-8 ani si sincer sa-ti zic nici mama painii din comert nu se apropie la gust (si adaugati ce alti calitati ale paini vreti) cu painea facuta cu acest “dispozitiv”
September 15, 2010
foarte frumos dar piinea ingrasa. ps. daca vreti sa pariati, va invit