Pierdem 30 de zile pe an în trafic. Pînă cînd?

Hai să facem puțină aritmetică! Te-ai gîndit vreodată cît stai în trafic zi de zi, în medie, pentru a ajunge de acasă pînă la birou și invers? Eu am făcut acest calcul acum ceva timp și răspunsul m-a năucit. Pierdeam doua ore zilnic în trafic. O oră dus, una întors. Am pus întrebarea asta și pe Facebook, prietenilor mei, iar răspunsurile sunt similare.

Pierdem mult, prea mult timp în trafic. Dacă vreți să știți cam cît, am făcut eu ceva calcule pentru voi. Cei care stau o oră pe zi în trafic, de Revelion vor realiza că au pierdut 15 zile în anul care tocmai se încheie. La două ore în trafic, năucirea e sigură: 30 de zile pe an. Asta înseamnă 3 sau 4 vacanțe anuale pe care le transformăm în opusul relaxării. Înghesuiți în tramvaie, trolee, autobuze și metrouri mizere. Cu ochii în smartphone sau pe vecinii de compartiment. Ori cu degetele-n nas, făcînd biluțe la semafor.

Îmi vor spune unii, poate, că ei citesc în metrou. Sau în tramvai. Ori că ascultă muzică în căști. Foarte bine. Dar nu mai bine am face asta acasă, în liniște, nezdruncinați?

Ce avem de făcut în condițiile astea? Nimic, din păcate. Vor mai trece, sigur, mulți ani pînă cînd vom avea curajul să nu mai votăm partide precum PSD sau PNL. Eu am deja 43 de ani și mă gîndesc că nu voi mai apuca vreodată să merg într-un București cu trafic închis pentru autoturisme. Și deschis doar pentru biciclete, RATB, taxi, pompieri, salvare, poliție și coloane oficiale. O cunosc pe Gabi Firea. Știu că e o tipă deschisă la minte. Dar nu cred că ea va fi lăsată vreodată de hienele pesediste din jurul ei să facă ceva curajos. Banii pentru partid nu vin niciodată dintr-un București în care se circulă aproape doar cu bicicletele. Am văzut la prietenul Victor Kapra un grafic despre cum se circulă în Copenhaga:

copenhaga

Cam așa arată un oraș modern. Cam așa ar trebui să arate și Bucureștiul. Doar că el este acum după cum se vede în graficele de la final. Azi Bucureștiul este cel mai aglomerat oraș din Europa, cu o alarmantă creștere de 7% (2016 față de 2015) a nivelului de timp pierdut în trafic. Și e pe locul 5 în lume. Mă tem că pe parcursul vieții mele, dacă voi mai locui în București, nu mă voi bucura de mersul în siguranță pe bicicletă. Sper că, poate, doar copilul meu…

trafic bucuresti
trafic in europa
sursa: www.tomtom.com

1 Comment
  • cititor coduri
    November 7, 2017

    intrebare: Pana cand?
    raspuns: La infinit…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *