Teribiliștii

Mă uit cu stupoare la cîteva fotografii în care apare un “drapel” al protestatarilor anti-Roșia Montana. Scrie simplu: Democracy is a lie. Zilele trecute văzusem altul cu Jos capitalismul!, dar ăla era, pur și simplu, cretin. Teribiliștii mă fac să-i dau dreptate lui Ion Iliescu: Băieții ăia din piață, săracii, dacă o să stați de vorbă cu ei, nu știu mare lucru, nu au de unde să știe (…) E o modă să ieși în piață. Altminteri, e o problemă care stă în dezbatere de ani de zile, dar neadoptarea unei hotărâri ne privează de o activitate utilă, necesară zonei respective, unde nu mai sunt locuri de muncă și surse de venituri pentru societate și stat. Nu sunt foarte în temă cu problemele de fond ale acestei exploatări, se pare că fără cianură nu se poate realiza extragerea aurului, nu știu dacă e undeva în lume o tehnlogie fără cianuri (…) Și atunci, ce facem, stăm și ne uităm la resurse și nu le folosim? Vă amintiți poeții din secolul XIX, îngroziți de venirea industriei, care pune în pericol lumea, de venirea trenului cu fum și așa mai departe..

Mă iertați că vă citez din Iliescu, dar nu poți să nu-i dai dreptate aici. În fond, e un argument al unui fost comunist împotriva unora care strigă Jos capitalismul!. Un pic straniu, dar asta e.

Celor care scriu astfel de pancarte le-aș da să citească, spre exemplu, din Fenomenul Pitești. O carte cu relatări din închisoarea comunistă de la Pitești.

Imaginația delirantă a lui Ţurcanu se dezlănțuia mai ales atunci cînd avea de-a face cu studenți care credeau în Dumnezeu si se stră­duiau să nu se renege. Astfel, unii, erau “bote­zați” în fiecare dimineață: scufundați cu capul în hîrdăul cu urină și materii fecale, în timp ce ceilalți în jur psalmodiau formula bote­zului. Acesta dură pînă ce apa făcea bulbuci. Cînd deținutul recalcitrant era pe punctul de a se îneca, era scos, i se dădea un scurt răgaz să respire, apoi era scufundat din nou. Unul dintre acești “botezați” căruia i se aplicase sistematic tortura, ajunsese la un automatism care l-a ținut vreo doua luni de zile: mergea în fiecare dimineață și-și baga singur capul în hîrdau, spre hazul reeducatorilor.

Nu e nici o diferență semnificativă de gîndire între voi, teribiliștilor, și torționarul Eugen Țurcanu de la Pitești. Și voi, și el strigați la fel: Democrația e o minciună.
Altfel, e plăcut (ca să nu zic democratic) să ieși în stradă și să-ți spui păsurile.
democracy is a lie

7 Comments
 • lc
  September 10, 2013

  As vrea sa imi explice cum de duminica au fost 10.000 si luni doar 1000. Probabil nu au mai iesit hipsterii cu rolle in parc si deci nu au mai trecut pe la miting sa vada ce mai e pe acolo…

 • Nevermind
  September 10, 2013

  Democratia este cea a usa, pe principiul: ca asa vreau io? De televiziunile de stiri si de “acoperirea” evenimentelor nici nu mai amintesc.

  Democratia actuala, nu conceptuala, este doar o amagire. La fel si capitalismul sau socialismul. Este un sistem corupt cu denumiri diferite care actioneaza mai mult sau mai putin pe fata.

  De expropriere privat pentru interes alt privat, nu se spune nimic. Se scot insa in fata niste hipsteri care fac pe ecologistii… mai usor cu pianul pe scari… ca nu doar aia sunt acolo si nu doar pentru verde pe pamant se iese.

 • lc
  September 10, 2013

  @nevermind, democratia actuala iti permite tie sa demonstrezi si sa nu itiiei bataie. Stii despre nu se mai spune nimic? Despre cum Soros plateste bani grei si la Pro Democratia si la SAR si la Militia spirituala si la Active watch http://turnul.blogspot.ro/2013/09/documente-bomba-adevarul-despre-rosia.html?q=soros Amice, aia din piata care demonstreaza sunt platiti sa faca asta. De fapt sefii demonstrantilor iar restul sunt masa de manevra si voi veniti sa imi spuneti mie ce democratie e buna? E buna aia in care voi ati fi obligati sa va declarati interesele

 • Cristina
  September 11, 2013

  @Ic Eu stiu sigur ca nu am fost platita! Nici eu nici prietenii mei! Dar nu sunt sigura ca tu nu esti platit pentru intoxicarea voastra!
  De fapt mint … ai dreptate … am fost “platita”! De Soros chiar! Atunci cand in anii 1993-1997 a cumparat si dotat zeci de laboratoare de informatica din liceele din Brasov! Eu am fost una dintre beneficiarele programului. Laboratoarele din liceul Andrei Saguna – Brasov au fost primele dotate ( daca imi aduc aminte bine: vreo 30 de PC in 1993 si apoi inca vreo 30 -40 buc apoi). dar nu a fost singurul lucru pe la care l-a facut. A asigurat liceului prima conexiune dintr-o unitate scolara la internet! Eram innebuniti … nu mai plecam acasa, ramaneam dupa ore in laboratoare sa invatam, sa aflam … Sunt sigura ca a facut asta si in alte orase ale tarii.
  Faptul ca am pus mana pe un calculator si ca generatia mea face acum istorie in IT-ul mondial i se datoreaza si “nenorocitului” de Soros. Faptul ca acum generatia mea gandeste, traieste si respira singura democratia i se datoreaza si fundatiei lui care chiar a oferit sansa unei educatii mai bune. Cum credeti voi ca a prins generatia mea gustul calculatorului? Ajungand in fata unuia si realizand ca posibilitatiile sunt infinite! De la scoala am inceput sa ne presam parintii sa ne cumpere calc. Asa au ajuns parintii nostri sa faca credite pentru asta!
  Da … sunt printre manifestanti si copii care inca nu stiu ce inseamna democratia adevarata, dar oare nu este vina noastra a tuturor ca nu i-am invatat?

  Eu zic sa va completati listele alea cu noi toti care am trecut prin laboratoarele alea! Suntem cu totii platiti in avans pentru ce se intampla acum! ( suntem probabil cateva mii)

 • lc
  September 11, 2013

  @cristina, tu poate nu esti platita, dar sunt platiti cei care te-au manipulat sa iesi in strada. Cum iti explici ca anul trecut cand cu atacul asupra statului de drept au iesit in strada 200 de insi? Iti spun eu cum. Nu a fost niciun ONG care sa organizeze ceva. Acum sunt vreo 5-6 si sa vezi fatalitate…toate au finantari de la Soros.

 • Cristina
  September 11, 2013

  @Ic Poti sa fi sigura ca nu m-a manipulat nimeni sa ies in strada. Ca inainte sa fac un asemnea pas am inceput sa citesc si sa ma informez, am vrut sa inteleg ce se intampla? De ce atat de lume spune ca nu este ok. Si stii ce mi-a aprins fitilul? faptul ca Hotarea de Guvern nu a avut nici un aviz, ca nici un Ministru nu a avut curajul sa isi puna semnatura! Asta mi-a ridicat semne de intrebare si m-a facut sa vreau sa aflu mai multa informatie! Si am aflat, cititnd, cautand, ascultand! Atunci cand am vazut interviul Eugeniei Voda in Profesionistii cu un batran geolog de la Rosia Montana (nu mai stiu cum se numeste) m-am convins ca afacerea pute. Ca nu mai vreau afaceri pe sub mana, ca vreau ca atunci cand Guvernul incheie un contract de o asemnea importanta sa il puna pe masa, la lumina … sa existe dezbateri serioase si corecte si eu ca cetatean sa pot participa real. Nu mai vreau un Bechtel! Vreau investitii cu adevarat durabile si nu paguboase din care nu castiga cetateanul, ci doar cel care da mai mult cui trebuie. Pe mine nu m-a scos din casa tema ecologista, ci cea civica, ceea ce se ascunde si nu este la lumina din toata afacerea!

 • lc
  September 12, 2013

  @Cristina…asa, buuun…si care e solutia ta pt scoaterea aururlui de acolo? Cum poate castiga din alte activitati Romania 2 miliarde de dolari. Turism in zona nu se poate face pt ca deja e o poluare imensa acolo si nu vine lumea in zonele turistice consacrate. Agricultura nu se poate face…spune-mi tu care e solutia voastra pt a produce cele 2 miliarde de dolari pe care Romania ii pierde nescotand aurul de acolo

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *