În loc de artificii

Anul viitor, pe vremea asta, o să plouă. Din nou. Cu găleți colorate-n roșu, galben sau albastru. Cu brichete. Cu geci. Cu umbrele. Și cu vorbe meșteșugite. Ăia mai naivi dintre noi o să-și înlocuiască fotografiile de profil de la facebook cu chipurile sau mesajele unor șmecheri. Care vor să vă păcălească.

Doamnelor și domnilor, nu vă lăsați înșelați! Alegerile prezidențiale de peste un an nu vor aduce nimic nou. Vă spun eu de pe acum: se vor bate Crin Antonescu, Victor ponta și Elena Udrea. Iar alți circa 10-15 iepurași vor da din coadă. Așa, for fun. Îi știți bine pe toți. Au profilele conturate deja. Fiecare dintre cei trei are o notorietate mare, de peste 90%. Doar că de data asta vor arunca în bezna-n care orbecăim de atîta amar de vreme cu tot felul de artificii, iar mulți dintre noi vom căsca gura ca proștii.

Am mai făcut aceasă comparație, dar îmi place mult, așa c-o reiau: cu care dintre cei trei de mai sus ai pleca la drum lung cu mașina? Cu Antonescu? Vă garantez că adoarme la volan sau că rătăcește drumul. Cu ponta? Pot să jur că în prima benzinărie unde te vei opri pentru un pipi o să fugă cu mașina ta. Cu Udrea? O să mori de plictiseală, căci ea va zîmbi doar la ecranul smartphone-ului pentru că e pe whatsapp cu… știm-noi-cine.

Fiți sinceri și recunoașteți: n-avem de ales. Nici acum, nici peste un an. Și atunci? De ce să fie alegeri prezidențiale în 2014? Pentru că așa am decis, să fie democrație și din cînd în cînd să alegem pe cîte unul dintre noi să ne reprezinte – îmi veți spune. OK. Dar eu vreau doar să vă gîndiți un pic, fără să îmi dați sau nu dreptate, la o altă ipoteză: un rege. Nu contează acum cine. Gîndiți-vă doar cum ne-am putea reîntîlni noi, cei ce orbecăim în întuneric, cu noțiuni pierdute de mult în politică, precum onoare, bun-simț, nobil, cinste, superior, mîndrie, renume, faimă, demnitate, încredere.

Încercați să asociați aceste noțiuni cu unul dintre cele trei nume amintite mai sus. Și vedeți ce iese.

Mie-mi este clar. Și am ales deja. Aștept doar momentul în care Ziua Națională a României va fi undeva în primăvară.

Mai am de trăit doar vreo 30 de ani.

Sper să apuc.

4 Comments
 • berenger
  October 2, 2013

  total de acord cu mascarada prezidentiala, cu precizarea ca crin tocmai a precizat ca nu are carnet, deci nu ne duce nicaieri :) (la alegerile trecute eu am pus o intrebare simpla celor mai nehotarati sau a celor hotarati sa voteze ceea ce eu consideram o idiotenie: `l-ai pune pe x presedinte al asociatiei de bloc?. daca raspunsul e negativ (si era :)), cum sa-l faci presedinte de tara?). problema e ca asta cu regele e la fel de problematica. in primul rand se suprapune peste mitul salvatorului, in al doilea rand premierul ar capata puteri si mai mari (ca si in cazul unei republici parlamentare, de altfel), si, mai ales, un rege, oricare, e `uns`, altfel spus legitimitatea, ca si controlul lui, este in afara procedurilor democratice. si, crede-ma, fix asta ii mai lipseste romaniei, inca o institutie majora a statului dincolo de control.

 • Danyzus
  October 2, 2013

  Eu zic ca disputa va fi intre Udrea, Antonescu si Oprescu. Ponta nu are ce cauta acolo pentru ca la ora actuala functia de prim-ministru e mult mai privilegiata decat aceea de presedinte.

 • Dan Doran
  October 3, 2013

  Vesti rele, puilor! Dar lupta se va duce intre armata si tineretul condus de Doran, pe baza programului sau anticriza (era prezentata varianta veche pe saitul Partidului Ideal). Iar in lupta va intra si un catindat al lui Base, inca nu se stie care, dar va fi prea tirziu. Doran baga in administratzie numai tineret neinscris politic, si tot acest tineret va verifica activitatea administratorilor de cacao din ultimii douashtrei de anishori. In aparatul de stat nu mai ramine absolut nimeni din cei care au mincat parale degeaba si s-au facut ca ploua. Se introduce raspunderea concreta, cu averea personala, inclusiv pentru legile facute de arlament, ministrii vor fi apolitici, cetatzenii vor controla direct apparatul de stat, legile importante sint emise doar dupa referendum, etc…
  Rege?! Cioaba nu-tzi ajunge, Cristian ??

 • Another
  October 7, 2013

  Da, îmi place ideea: un rege!
  În altă ordine de idei, dle Cristian Şuţu, aţi enumerat trei candidaţi care se vor desprinde de plutonul iepuraţilor: Crin Antonescu, Victor Ponta şi Elena Udrea. Elena Udrea ar câştiga numai dacă la prezidenţiale ar intra în calcul şi redistribuirea, Victor Ponta ar câştiga dacă ar obţine girul pe faţă al lui Traian Băsescu, iar Crin Antonescu ar câştiga dacă ar candida, plus alte condiţii, dar eu nu cred că va candida. La Klaus Iohannis se gândeşte cineva ca la un candidat PNL? Dacă nu, atunci poate că e cazul, atâta vreme cât Crin Antonescu se află acolo pe post de iepuraş-încasator de alice.
  Ştiu şi eu?! Poate greşesc, desigur…!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *