Tanti Iulia

FotoUnion-7906-BW

Tanti Iulia e o furnică din Maramureș. Vine în fiecare week-end de la Botiza la București pentru a face de mîncare oamenilor. Simplu. O puteți întîlni sîmbăta și duminica în curtea Universității de Agronomie, la Tîrgul Țăranului. Vă recomand să veniți înfometați și negrăbiți.

Cum intrați în Tîrg, la 50 metri, pe partea dreaptă, o să vedeți mai multe ceaune la foc, în jurul cărora roiesc cîteva femei, tinere sau mai în vîrstă, toate îmbrăcate în port popular. Apoi veți vedea o construcție cu tot felul de obiecte maramureșene de perete și cîteva mese la iarbă. Așezați-vă la una, mîncați încet și priviți cu atenție spectacolul. Veți vedea cum se bagă pâinea la cuptor, cum se fac sarmalele, fasolea cu cîrnați, zeama acră, mămăliga. Tanti Iulia spune că sarmalele ei sunt cele mai bine vîndute (deși eu v-aș sugera să încercați și pomana porcului cu mămăligă și salată de varză murată). E o rețetă foarte veche. Multă lume se întreabă cum sunt sarmalele astea, că n-au atîta carne, ca sarmalele obișnuite… E simplu: au păsat. Păsatul este porumbul măcinat mai mare, introdus în compoziția de la sarmale. Au morcovi, au ceapă, au și carne, bineînțeles. Dar păsatul le dă un gust deosebit.

Aventura urbană a Iuliei Corău din Botiza a început în urmă cu 13 ani. Am venit în 2002 în București și am participat la un concurs de gătit în aer liber, unde am luat locul întîi și medalie. Sarmalele au avut mare succes. Apoi am participat la foarte multe tîrguri cu specific tradițional. Am văzut că mîncarea tradițională este căutată. Și am început să vin mai des aici.  Treaba merge bine. Tanti Iulia are acum șase angajate, și ele furnici. Nu știu cu să le spun altfel, cînd o să le vedeți la treabă o să înțelegeți. Niciuna dintre ele nu stă locului. Mereu e de pus lemn în foc, de amestecat în ceaun, de frămîntat aluatul, de servit clienții.

Poftă bună!

FotoUnion-7806 FotoUnion-7825 FotoUnion-7844-BW FotoUnion-7808 FotoUnion-7845 FotoUnion-7860-bw FotoUnion-7884-BW FotoUnion-7890 FotoUnion-7819

 • Proiectul „Fii activ la orice vârstă!” este implementat de ANOFM în parteneriat cu Rusu & Borţun Consultanţă şi SYSTEM & NETWORK SOLUTIONS, şi este finanțat prin Programul Operaţional Sectorial pentru Dezvoltarea Resurselor Umane 2007 – 2013
2 Comments
 • Alexandra
  September 14, 2015

  Am avut ocazia sa gust si eu din sarmalute, absolut delecioaseee!

 • Cornelia
  September 15, 2015

  Cred ca am trecut candva prin zona si am bagat de seama acele lucruri. Eu fiind crescuta la tara, am ramas si putin surprinsa de prezenta lor si m-am bucurat. Regret ca nu am trecut pe acolo chiar daca nu eram in graba.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *