Plecăciunea

A trăit 94 de ani, dintre care 17 ani în temniţele comuniste. Zilele acestea veţi auzi multe cuvinte de laudă despre fostul lider ţărănist Ion Diaconescu. Dar nimeni, nimeni şi nimic vă va putea putea face să înţelegeţi cîte a putut îndura omul ăsta. Prin 1998 am asistat la o scenă care-mi dă fiori şi acum. Premierul britanic Tony Blair venise la Bucureşti şi urma să ţină un discurs în faţa Parlamentului României. Undeva în faţa biroului de la Parlament al preşedintelui de atunci al Camerei Deputaţilor erau aşezaţi, ca nişte ghiocei obosiţi, toţi liderii politici ai vremii: Emil Constantinescu, Radu Vasile, Petre Roman şi alţii. În spatele lor, stingher, Ion Diaconescu. Aproape că nu se mai vedea de trufia celorlalţi. Cu toţii aşteptau apariţia lui Tony Blair. Care, venind în fruntea delegaţiei britanice, s-a îndreptat spre grupul de politicieni români, şi-a făcut loc printre ei şi a ajuns în faţa lui Ion Diaconescu. L-a privit preţ de cîteva secunde şi apoi a făcut o plecăciune.

Tony Blair ştia cine este Ion Diaconescu.

Vă invit să aflaţi şi voi cine a fost Ion Diaconescu, citind numai cîteva pagini ( 1, 2, 3, 4, 5, 6 ) din cartea lui de memorii pe care eu am citit-o pe nerăsuflate.

photo(6)

14 Comments
 • d
  October 12, 2011

  Acum sa comparam…Regele Mihai…un tradator care cand a vazut ca se impute treaba a abdicat si a trait in Elvetia vs Ion Diaconescu care a facut ani grei de puscarie comunista pt principiile si tara lui. Unul primeste onoruri in parlament…cred totusi ca nu cel care merita

 • Nicoleta
  October 12, 2011

  E bine ca totusi strainii stiu care ne sunt valorile pe cand noi HABAR AVEM. In fine abia dupa ce fiecare valoare dispare una cate una incepem sa vorbim despre ea …

 • calin
  October 12, 2011

  Ce mi se pare infiorator de grav este ca asa-zisul tineret din ziua de azi n-are nici cea mai mica idee despre ce-a fost comunismul. E discutabil daca e vina lor sau nu. Dar imi amintesc cum vara asta am fost la un festival la cetatea Fagaras, am vizitat muzeul cetatii, unde informatiile despre folosirea acesteia ca temnita de catre comunisti lipseau sau nu erau vizibile. Am aflat uimit acasa ca aici a fost inchis bunicul o parte din cei 17 ani in care a fost detinut politic. De ce este cosmetizata imaginea muzeului/cetatii, de ce nu este permis accesul vizitatorilor la temnite ? O singura imagine brutala, socanta ca cele evocate de Ion Diaconescu valoreaza mai mult ca zece manuale de pseudo-istorie cu care se spala creierul elevilor in ziua de azi.

 • aleaN
  October 12, 2011

  Un Român adevărat care și-a iubit Țara și acest popor deopotrivă, și care a crezut până în ultima clipă a vieții sale pe acest pământ într-o renaștere adevărată a României. Cred cu tărie că singura noastră speranță rămâne soluția monarhiei – un rege care să ne reprezinte țara cu demnitate și onoare, și un parlament unicameral redus ca număr de locur și foarte activ. Dar pentru aceasta trebuie să ne aducem aminte de greșelile din trecutul nu prea îndepărtat și să inițiem o grevă generală – neparticiparea la vot – atunci când vor veni alegerile… pentru înlăturarea acestui parlament corupt și pentru revenirea la o constituție corectă și eficientă.

  Să ne aducem aminte de această zi (11 octombrie 2011) și de cei care s-au jertfit pentru ca noi să putem astăzi vorbi liberi.
  Dumnezeu să aibă grijă de sufletul său bun de Român.

 • elias
  October 12, 2011

  @calin- poti sa ne spui mai multe despre bunicul tau ? Re mine, cel putin , ma intereseaza f. mult si cred ca si pe altii. Trecem prin viata fara sa ne cunoastem adevarata istorie…,fara sa-i auzim si sa-i intelegem pe cei de langa noi…

 • dracu gol
  October 13, 2011

  Ma enerveaza foarte rau ca vad la TV o gramada de lipitori, de lichele spurcate sau tembeli electrocutati care-l injurau cu spume in perioada 96-2000, iar acum vorbesc despre Ion Diaconescu de parca-ar fi fost colegi de celula. Sfanta Ipocrizie romaneasca se revarsa asupra noastra exact atunci cand unii oameni mor. Il astept pe Petre Roman sa ne zica diverse pe tema asta, sa borasc pe televizor…Ion Diaconescu sau Corneliu Coposu nu au fost perfecti, pentru ca simplul motiv ca amandoi au fost oameni. Dar au avut o calitate extrem de rara, s-au tinut de principii si de cuvant. Cu ORICE pret!

 • Mihai
  October 13, 2011

  Pentru d: A facut temnita deoarece…Regele era singurul conducator pe care il recunosteau. Aloo bai PDL-istule mai stai cuminte. Daca tot vrei sa faci comparatie mai bine zi despre cei care sufereau in “temnita” din Anvers la o gamela de”plosnita”….:))

 • d
  October 14, 2011

  Au facut teminta pt principii…pt ca nu au vrut sa ABDICE de la principii…in timp ce altii si-au pus palma in cur si s-au carat spre tari mai calde.

 • d
  October 14, 2011

  P.S cand a negociat Mihai 1 cu ce pleaca din tara, in loc de haine sau tablouri nu ar fi putut lua 2-3 taranisti cu el?…

 • Dan Doran
  October 14, 2011

  M-ati omorit cu diaconestii astia! Parca nu el si alti mumificati ar fi distrus increderea electoratului tinar in ’96-2000 ! O fi facut puscarie, dar dupa ce am vazut in ce hal au inselat asteptarile celor care l-au votat ,ca niste timpitzi (si eu printre ei !), eu zic ca a meritat-o pe deplin! Macar daca ar fi stat naibii in loc, si lasa pe altii tineri si eficientzi la administratie! Dar cind vedeam hircile alea rinjite care isi aratau buzele baloase pe la emisiuni despre conducerea CDR pe la teveu, simtzeam ca-mi ingheatza inima ! Am stiut ca se face praf tot contractul ala cu tzara, caci niste mosnegi senili nu aveau cum sa lupte cu porcovanii lacomi din administratie ! Pacat de timpul pierdut ! N-am sa-l iert niciodata pe Diaconescu, si nici pe Ciorbea, caci interesul de partid l-au pus deasupra interesului Tzarii !

 • pozilla
  October 16, 2011

  Mama, ce de-a papagali te citesc ! Scuza-mi tonul suburban, da’ se pare ca e oarecum in acord cu cel folosit de unii ante-nu stiu cum sa le zic- simtzez si io ca imi ingheatza inima in mine. Calitatile politice ale domnului Diaconescu or fi fost ele mai subtiri, dar pe langa fauna care l-a precedat si care l-a urmat si care e acum la timona (vezi ba, ca si io stiu sa-l injur pe Basescu) – tot aceeasi, dealtfel – rotatia cadrelor functioneaza de minune, era totusi de alt calibru. Altfel, de morti numai de bine – astept cu nerabdare sa-l vorbesc de bine si pe domnul Iliescu, pe care se pare ca lumea l-a uitat cu mare usurinta -artizanul Romaniei de azi

 • pozilla
  October 16, 2011

  A, si recomand cu caldura Inchisoarea noastra cea de toate zilele, de Ioan Ioanid, alt ton, alta abordare – mai sobra, dar cu atat mai revoltatoare povestea – ma lasa pe mine sa trag concluziile, nu mi le serveste prin prisma eului personal

 • school
  October 18, 2011

  Din pacate, tind sa cred ca mai multi straini, decat romani, stiu cine’a fost Ion Diaconescu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *