Aproape tot ce trebuie să știi despre o vacanță în insula Milos

Milos este o insulă din arhipelagul Ciclade, în Grecia, să fie clar. Poți ajunge acolo cu gîndul, dar mai bine ar fi cu avionul sau cu mașina (urcată pe ferry din Pireus-Atena). Eu am folosit ultima variantă, dar cred că următoarea aventură în Ciclade va fi cu avionul. O cursă București-Atena cu avionul este 55 euro în august, 34 în septembrie și 30 în octombrie. Adică foarte ieftin. Din Atena există curse de avion pînă în Milos, dar mai ieftin este cu feribotul. Un bilet Pireus-Milos cu ferry costă între 36 și 57 de euro, în funcție de compania cu care navighezi. Cele mai scumpe sunt mai rapide și mai confortabile.

Am plecat brusc, fără rezervări, și, după două nopți în Salonic și Atena, am ajuns pe insulă într-o seară de august, pe la 22.00. Deci se poate. Pentru că în portbagajul mașinii mele e mereu un cort (cu saci de dormit și tot ce trebuie), am dormit prima noapte la camping (Milos Camping & Bungalows). Extraordinar. Mult peste orice așteptare. Ar merita să fac o postare specială doar pentru această experiență. Campingul în Milos are absolut tot ce îți trebuie: curent electric, Wi-Fi, minimarket, bucătărie, frigidere, băi, wc-uri, bar, restaurant, piscină și o plajă superbă în imediata apropiere. Pentru că eu campam în jurul orei 23.00, vecinii mei de cort au venit imediat cu lanterne să mă ajute la instalare. Nu știu cum să vă spun mai bine: oameni mai frumoși ca acolo n-am mai întîlnit în vreo vacanță. Mi-a plăcut atît de tare starea de camping, încît am rămas încă trei nopți. Plus că au fost nopțile cu Perseide, magic moment. Apoi ne-am mutat la un hotel. Care costa 100 de euro camera în vilă, dar am negociat la 80. Singurele diferențe între campingul de 12 euro de persoană pe noapte și camera asta de hotel au fost aerul condiționat și televizorul. Două accesorii irelevante, aș zice.

Ce poți face pe insulă? Păi, întrebarea e cu ce să încep. A, cu harta. Oriunde pe insulă găsești harta Milosului. Una elaborată, cu tot felul de sugestii de vizitare. E gratis.

Insula are 160 km2. Ca să vă faceți o idee, Bucureștiul are 228 km2. Prin urmare, în cca 30-45 min ajungi oriunde pe insulă. Fiecare plajă are ceva special. E, spre exemplu, plaja Alogomatra, care arată așa:

În imediata apropiere este o altă plajă, foarte lungă, cu nisip, pustie. Iar la 300 m este un restaurant care te va năuci. Mănînci și plîngi. Se numește Galini, care deține și un hotel. Cam 70 de euro pe noapte în vîrf de sezon. În zonă sunt și alte plaje superbe (Gerasimos, Papafragas etc): gerasimos milos papafragas Oriunde vei alege să mergi la plajă nu e aglomerat. Ceea ce, dacă sunteți obișnuiți cu viermuiala din Mamaia sau Eforie Sud, s-ar putea să vă displacă. Sper să nu. Uite, spre exemplu, cum arată una dintre cele mai frumoase plaje din Milos undeva în jurul orei 11.00. Se numește Plathiena. Cînd am văzut-o mi-am zis că aici aș vrea să mor. (Mai exact, undeva în partea dreaptă a golfului, în spatele umbrelelor din imagine, unde e o casă din piatră, ale cărei scări duc în mare…). plathiena Acolo am avut senzația că o regăsesc – 186 de ani mai tîrziu de la prima descoperire – pe Venus din Milo.

Ἀφροδίτη τῆς Μήλου O fotografie postată de Cristian Sutu (@cristiansutu) pe

Recomand măcar o jumătate de zi la plaja Firopotamos. Iată cum arată:

firopotamos-2

Un loc perfect pentru fotografii profesionale în orice lumină, nu doar de răsărit sau de apus, este Sarakiniko. Incredibil loc.

Mai multe imagini din Sarakinoko, aici.

Pe nenea din prima fotografie îl puteți întîlni în portul principal al insulei, Adamantas. Tipul vinde excursii de o zi în jurul insulei la un preț de 70 de euro, cu 2 mese incluse și cu oprire la plaja Kleftiko, unde nu poți ajunge decît cu vaporul. Din păcate, eu am sărit peste această experiență. Poate data viitoare.

Toate imaginile de mai sus au fost realizate cu un smartphone Huawei P9, de care sunt fascinat grație lentilelor Leica.

Pentru orice întrebări vă stau la dispoziție în secțiunea comentarii.

 

(Va urma un episod despre cealaltă insulă pe care am vizitat-o, Sifnos)

4 Comments
 • RM
  August 20, 2016

  Multumesc! Chiar cautam un un loc frumos si linistit pentru cateva zile de concediu.

 • Doc
  August 20, 2016

  Asa de genial arata ca mi vine sa mor, vreau neaparat sa o vad!!

 • hossu
  August 8, 2018

  Buna ziua, pretul la ferry este dus-intors sau doar pentru un sens? Intra si masina in pret?
  P.S. Stiu, sint intrebari de roman.

 • Silvia
  July 4, 2022

  Buna! Campingul observam pe Google Maps si pe site-ul lor ca s-a inchis definitiv, nu gasim cazare la pret decent ( multe peste 300 euro pe noapte )si tot asa dorim sa mergem cu cortul in camping, dar nu mai gasesc alt camping, stiti cumva si alte variante? Avem totusi nevoie de curent si toaleta cu dusuri, varianta de offcamping pe langa faptul ca e ilegala nu e nici chiar comoda. Multumesc pentru raspuns.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *