Ignatul la Bruxelles

Nu ştiu cît de mare e comunitatea de români din Belgia, dar pot să vă spun că există o fermă în apropierea Bruxelles-ului care s-a îmbogăţit de pe urma românilor. Ia ciuliţi un pic urechile la mine, că ce vă spun aici e văzut cu ochii mei.

Am stat de sărbători la o familie de români aciuaţi într-o comună la vreo 30 km de Bruxelles. Oamenii şi-au cumpărat o casă acolo, P plus 1, cu o bucată destul de mare de pămînt. Plătesc vreme de 25 de ani o rată la bancă de vreo 1200 de euro şi au făcut deja trei copii. Sunt belgieni acum, valoni mai exact, şi-i urăsc de moarte pe flamanzi. În casă se vorbeşte numai româneşte, iar la televizor se urmăreşte Antena 1 şi ProTV.

Vecinii s-au obişnuit cu felul gălăgios de a fi al românilor. “Am băgat boala-n ei cu petrecerile noastre. Şi de Revelion cu artificiile. Ei n-aveau şi au ieşit toţi să se uite la noi. La final au aplaudat”.

În spatele casei a apărut înainte de Crăciun o afumătoare. Construită simplu din patru pereţi de placaj luaţi de la supermarché. Funcţionează doar noaptea, după miezul nopţii, ca să nu cheme vecinii pompierii. În afumătoare, un lighean metalic umplut cu rumeguş pentru hamsteri sau porcuşori de Guineea, luat tot din supermarché. Rumeguşul e presărat cu nişte cărbuni de barbecue şi puţină gheaţă. Instalaţia funcţionează perfect. Un porc de 130 kg, tranşat în şunci, muşchi şi cîrnaţi poate fi afumat în 3 nopţi. De la 12 noaptea pînă dimineaţă la 4.

(continuarea aici)

8 Comments
 • george
  January 9, 2011

  îi românizăm în curînd

 • Cristian Șuțu
  January 9, 2011

  unii au fost deja… doar nu-ti inchipui ca ala de la ferma taie prea multe facturi in weekend

 • mirela
  January 9, 2011

  Ibi caltabosum, ibi patria!

 • fanel
  January 9, 2011

  Suntem irecuperabili!

 • androidul cu sobolani
  January 9, 2011

  fantastic, avem de ce ne bucura. oricum fane spengler a zis de ceva vreme ca occidentul se duce pe pula, asa ca treaba asta e precum inversarea polilor, singurul lucru constant va fi rromanismul, care odata cu ducerea pe pula a occidentului, de care amineam adineaori, va fi noua necivilizatie conducatoare.

 • carbonaru
  January 9, 2011

  Europa credea ca venim s-o vizitam…

 • Iulius
  January 9, 2011

  @android… da sigur!
  Tocmai din cauza asta aici in DE nu am prieteni romani, eu sunt hotarat sa ma fac eu neamt si nu invers altfel de am mai plecat? doarca sa fiu un roman cu mai multi bani? doar ca in RO erau prea multi smecheri si aici sunt singurul si ma simpt mai bine?
  La mine e ca in bancul cu ungurul botezat Ion si care zice: de 5 minute sunt Roman dar ce boala am pe unguri!

 • doru34
  January 11, 2011

  Acum e o singura problema(pentru mine) : ca nu stiu adresa-telefonul fermei si walonii mei, mai din strafundurile tarisoarei mi-au cerut 4Euro pe chilul de carcasa. Afumatoarea facuta la fel, ideea cu rumegusul porcusorilor e geniala. Oare care o fi problema de civilizatie aici? Problema mi se pare mancarea lor din magazine! Ce drak oamenii nu taie porcul in ulita si nu-l afuma cu mobila vecinului! Chiar, te rog, care sunt coordonatele fermei?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *