Povești din Mehedinți

Sunt multe feluri de a spune o poveste. Am întîlnit, fiecare dintre noi, în viețile noastre, tot felul de povestitori. Cărora le-am ascultat – interesați sau întîmplător – povestea. Spusă mai prost sau mai bine, asta contează, cred, mai puțin. Captivant e să ai ce povesti. Ca să mă înțelegeți mai bine, am să vă dau exemplul unui foarte bun povestitor – fostul meu partener, Radu Bădoiu. Omul ăsta știe bine să povestească prin fotografii. Are la el toate cuvintele din DEX-ul fotografiei și timp de vreo patru ani am făcut lucruri frumoase împreună cu Foto Union. Din păcate, însă, lui Radu îi lipsește subiectul. Nu are ce povesti în afară de nuduri. Ultima lui întîmplare e legată de niște mecanici de bicicletă, dezbrăcați: www.biciclescu.ro.

Întîmplarea face că am întîlnit acum două zile un alt fel de povestitor. Destul de inocent. Are 28 de ani și îl cheamă Victor Bogdan Gheorghiță.

Victor Gheorghiță la propriul vernisaj de fotografie #prinMehedinti

A photo posted by Cristian Sutu (@cristiansutu) on

M-a invitat să-i văd expoziția de fotografie #prinMehedinți și inițial am strîmbat din nas cînd i-am văzut printurile. Apoi m-am uitat din nou la ele și am realizat că e acolo ceva pur. Dincolo de puținătatea “cuvintelor”. Sunt locuri și oameni cu care chiar ai vrea să te întîlnești. Nu știu cîți dintre voi ar vrea să-l întîlnească pe mecanicul de bicicletă, deși sunt aproape sigur că e un om pasionat și, probabil, un bun făcător de lucruri.

Victor a plecat #prinMehedinți și s-a întors cu cîteva povești care mi-au stîrnit apetitul pentru a mă duce acolo. Ceea ce e, cred, esențial pentru scopul demersului său fotojurnalistic. I-am privit fotografiile – le puteți vedea și voi un un click aici – și, dincolo de faptul că eu aș fi povestit altfel întîlnirea cu preotul Alin Deja Subțire, cu crescătorul de porumbei Liviu Plăvițu sau cu Podul lui Dumnezeu, m-a bucurat foarte tare entuziasmul lui Victor Bogdan Gheorghiță.

Altfel, foarte multe lume la vernisajul de la Grand Hotel Continental, acolo unde am expus și eu cu Radu în două rînduri poveștile noastre de la Portret de Femeie și TFB 3 – Austria.

Victor, ai ce povesti. Nu te opri.

 

#prinmehedinti 1

1 Comment
  • Adriana
    May 25, 2015

    Sunt foarte luminoase, intr-un sens artistic. Intr-adevat par a ascunde povesti, care se doresc rostite.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *