Noua Republică. Manual de Luptă.

Albă ca Zăpada şi-a schimbat numele de fată şi de azi înainte ea răspunde, dacă vreţi şi chiar dacă nu vreţi s-o strigaţi, la apelativul “Noua Republică”, cu sloganul “Mişcarea prinde rădăcini”. Cine, ce, cum şi de ce este Noua Republică aflaţi de aici. Găsiţi acolo un Crez şi un Manual de Luptă, documente pe care eu le-am citit şi din care am aflat că “Noua Republică e o platformă democratică prin care se reunesc, într-o acţiune coerentă și vizibilă, sensibilităţile clasic-liberale, conservatoare şi creştin-democrate”. Deci, e o platformă, nu (încă) un partid.
Am extras pentru voi cîteva dintre cele mai interesante îndemnuri din Manualul de Luptă:

 • Fă o listă cu toţi cunoscuţii tăi și, cu acordul lor, transmite-le pe email mesaje care lămuresc riscul falimentului în cazul revenirii stângii la putere.
 • Îţi recomandăm să urmărești comentatorii posturilor de televiziune: TVR Info, TVR, B1TV, 10 TV, precum și intervenţiile unor jurnaliști credibili de la Revista 22, Kamikaze, România liberă și Evenimentul Zilei.
 • Întâlnirile la domiciliu trebuie să fie iniţiativa ta. Nu te aștepta niciodată ca alţii să-ţi ceară de la centru ceea ce tu poţi face singur la tine acasă. Nu uita de puterea exemplului personal.
 • Calmul și seninătatea trebuie să domine atmosfera întâlnirilor Noua Republică.
 • Abandonează timiditatea.
27 Comments
 • Victor Ciutacu
  September 27, 2011

  Astia-s un soi de corcitura intre legionari si martori ai lu’ Iehova :)

 • liviu
  September 27, 2011

  scary :( iar povestea cu “calmul și seninătatea” sună a regulament de ordine interioară în secțiile de psihiatrie
  în schimb, “abandonează timiditatea” m-a făcut să comentez prima oară la tine. salut!

 • kilroy
  September 27, 2011

  Ordnung und diszipline!

 • Adi
  September 27, 2011

  jenibil

 • Bogdan
  September 27, 2011

  Poate ne prezinta cineva pe aici si metodologia celor de la A3, macar sa avem ceva termeni de comparatie intre diversi “martori” :)

 • fanel
  September 28, 2011

  asa a inceput si comunismul…in semiilegalitate :))

 • bogdan
  September 28, 2011

  mă mir că au lăsat afară întrunirile de la berării, uniformele (de orice culoare vor ei, chit că maro li se potriveași lor), și sloganul ”o țară, un popor, un marinar!”

 • d
  September 28, 2011

  Eu mai uit la stirile TVR si TVR info pt ca sunt singurele stiri…la RTV si A3 sunt niste descreierati care fac justitie stalinista la tv

 • Radu
  September 28, 2011

  Ti-am spus ca o sa fie un pom ca la Conservatorii britanici :) Nu ma gandeam ca o sa-l copieze asa de tare, inclusiv culori si imitarea desenului in creion (diferenta – coroana pomului cu forma Romaniei – e de mare inspiratie si subtilitate). Nu m-as mira sa fi copiat si manifestul/crezul politic si manualul de lupta de la ei…

 • impricinatul
  September 28, 2011

  Imi recomanda ce presa sa citesc?! Considera de bun augur sa inceapa treaba cenzurand alte publicatii, posturi TV etc.?!
  De acord ca Ponta et. al., deopotriva cu Tariceanu, nu sunt convingatori (dupa cum spune Manualul de Lupta), dar singurii ramasi in cursa Noii Republici, si, implicit, convingatori pe platforma dumnealor, sunt PDL – reprezinta PDL o optiune mai convingatoare decat oponentii lor politici? Sa reprezinte PDL elementul in jurul caruia se poate conglomera “innoirea politicii din Romania”?
  De acord, partial, cu critica in fasa care tinteste stanga, desi e cam fortata cand se refera la centru-stanga – dar de ce nu ia Manualul de Lupta in discutie si derglementarea specifica ultraliberalismului? Oare acesta sa fie acel capitalism creditat de Manualul de Lupta cu generarea de locuri de munca?
  In fine, speram intr-o miscare noua, cu niste teme ale ei si cu un demers propriu, nu cu partipris (ma refer la “albirea” PDL…) de la bun inceput… Imi sugereaza, nu stiu de ce, ca exista o apropiere intre genitorii acestor manifeste si traseul educational al domnului Baconsky.
  Pacat!

 • Gogu
  September 28, 2011

  Cred ca e clara inspiratia. TEA PARTY MOVEMENT. Se folosesc si oamenii astia de internet.

 • Cristian Șuțu
  September 28, 2011

  impricinatul: pe mine ma mira absenta Hotnews dintre sugestii

 • zigzag
  September 28, 2011

  si care e problema?exista o lege in Romania unde scrie ca toti trebuie sa l simpatizam pe vantu,felix,chuky,berceanu ,tonta sau ilici?

 • d
  September 28, 2011

  @Sutu, nu vi se pare de porc sa va asociati site-ul cu Palatul Sutu pentru a castiga trafic?!

 • Radu
  September 28, 2011

  Taci ca s-a trezit “d” dupa cativa ani de Palatul Sutu :)) Revenind la subiect, cred ca noua platforma se va numi Miscarea Noua Republica Populara. Sau Noua Miscare? Oricum, republica asta veche nu-l merita pe Marele Initiator. E nevoie de una noua, nefolosita…

 • Dan Doran
  September 28, 2011

  Noua Repoblek, iashte una fakatura pedele, se vede! Sa stiti ca ma multzumeste mai degraba acest PDL, pentru ca pentru prima data dupa zece ani reusesc sa ma prezint, dupa o politie politica de zile mari. Da’ de la asta si pina la prostiile lor… Ar fi trebuit sa fie totusi mai subtili.. Oricum, conform programului meu, si pe ei tot ocna ii papa, iar averile lor bugetul… Sorry !

 • Vlad Sepet
  September 28, 2011

  Partea buna este ca, in linia stabilita de partidul mama, targetul lor sunt cretinii indoctrinati, care daca mai primesc si un kg de faina sunt portocalii pe viata.
  Partea proasta este ca targetul lor abunda in tara noastra, vezi toate alegerile de la DA incoace.

 • Bianca
  September 28, 2011

  ce sa mai spunem no comment …. pe toate posturile aceleasi stiri…. violuri in moldova, crime si pesti in bucuresti…cam astea sunt toate aaaaa asta daca nu au vreo stire cu vreun incendiu :)))

 • d
  September 28, 2011

  @Radu…daca au trecut ani decand e facuta asocierea asta si a ramas asa si acum…e si mai de porc…as zice mare nesimtire

 • LAUR
  September 28, 2011

  traiasca miscarea poPULAra…………. ha ha ha

 • tanar de dreapta
  September 29, 2011

  PENTRU ACEI CARE CRED CA SUNT DIN 1990 DE DREPTA – respectiv cei din “NOUA REPUBLICA” si mai cred ca avem si memoria scurta, sa nu stim ca pe cei care sunt in mesajul lor eroi nationali ( Base -Poc) si au activat pe la Anvers sau ca , activist UTC nu pot fi de drepta niciodata ,mai ales ca la inceput ( 1990 – 2004) parca erau de stanga ?
  …………………………………………

  Am citit de curând un soi de manifest ori de pamflet intitulat „o noua republică”. Ca unul ce cred în valorile monarhiei de pe vremea cand încă nu ştiam a scrie şi citi, niciodată nu mi-a sunat bine mai nimic ce porneşte de la ideea de republică, cu excepţia notabilă a Partidului Republican din SUA, partid al dreptei americane pe care îl simpatizez de multă vreme. Este însă foarte interesant şi neplăcut pentru adevăratele valori ale dreptei româneşti centrate pe deziderat naţional, spirit identitar şi tradiţie acest asalt continuu venit dinspre structurile şi grupările de tip neokominternist ale intelectualilor portocalii, specialişti în emisiuni TV şi sinecuri transatlantice ce sub haina falsă a unei drepte de tip „neocon” ori de factură liberală propagă în societatea românească veninul revanşard al neobolşevismului şi tot soiul de frustrări de coloratură internaţionalistă ori sectară, totul după caz particular, interes şi specializare.
  În realitate invăţăceii grupului de gândire tutelat de Tismăneanu, Liiceanu ori Patapievici în ciuda unui pretins neoconservatorism şi a unei fixaţii pe ideea de creştin-democraţie, se menţin în vechiul inventor de tip să-i spunem „neo-troţkist”. Cerinţele pe care acest manifest le transmite în special tinerilor te fac să te gândeşti dacă nu cumva eşti la Leningrad în 1927 ori în Germania din vara lui 1934. Mentalul inchizitorial şi limbajul tipic politrucului PD se împletesc de minune în acest proiect ce mă mir că încă nu-şi doreşte crearea unui „om nou” după chipul şi asemănarea, nu-i aşa, ştiu ei cui. Se vorbeşte de „atragerea unor grupuri de presiune şi acţiune pe care organizarea post-comunistă a politicii le-a ignorant sistematic”. Despre ce oare grupuri de presiune să fie vorba, de „brigăzi ale oamenilor muncii” care să pună la punct opoziţia după principiul „IMGB face ordine!”, de trupele de asalt ale lui Ernst Rohm adaptate la un concept marca ICR-FCD, de nişte galerii de fotbal, de nişte „oameni de bine” din lumea interlopă ori alt mediu „respectabil” cu largă respiraţie portocalie? Apoi iarăşi ghiveciul ideatic revine în atenţie, domnii iniţiatori amintind de platforma lor ca fiind una democratică ce doreşte să alăture liberali „clasici”, conservatori şi creştin-democraţi. Aş fi curios în actualul context al statului de tip cartelizat care combină elemente de sistem monopolist cu un „stat al (ne)bunăstării” ce înseamnă liberalism clasic. Oamenii care au elaborat acest material aşteaptă încă un „laissez faire, laissez passer” de sec. XIX ori se raportează la mercantilismul lui Hume? Pentru autorii acestui material de propagandă a fi de dreapta înseamnă a căuta dreptatea. Dar, teleologic vorbind, oare ce înseamnă dreptatea? Care sunt parametrii şi care este standardul ei de măsurare? Oare nu întreaga social-democraţie militează pentru „dreptate socială”, oare nu şi socialismul pretinde înainte de egalitatea ce-l defineşte conceptual, faptul care are ca obiectiv ideea de dreptate pentru masele căruia i se adresează?

  Proiectul nu ezită să amintească printre realizările falsei drepte care guverneaza în chip ilegitim şi fără de răspundere în faţa destinului naţional această Românie secătuită de resurse şi puteri, codul muncii care practic trimite angajatul român al zilelor noastre într-un mediu mai comun personajelor lui Charles Dickens şi apoi stupida şi antinaţionala lege a educaţiei ce prin textul său promovează non-valoarea, criteriul anti-elitist în educatie, discriminează elevul român în faţa celui care aparţine unor (mai curand unei) minorităţi nationale şi propaga demagogia corect-politică! Care dreapta? Parcă vedem mai curand zorii „republicii populare” de altădată!

  Apoi aberatiile nu se opresc aici ci continua cu vechia fixaţie marca Băsescu asupra cotei unice de impozitare, de parcă atât capitalismul cât şi dreapta s-ar învârti strict în jurul unei metode de colectare a taxelor, metodă care şi aşa a fost anulată de poverile fiscale create de acelaşi guvern al stângii vopsite în dreapta. Iar în timp ce guvernul Băsescu-Boc a îndatorat contribuabilul român în faţa FMI-ului cu peste 20 de miliarde de euro şi a acceptat cedarea suveranităţii politicii economice spre acest organism mondial de retorsiune economică, manifestul-pamflet aruncă săgeţi spre opoziţia democratică PSD-PNL: „Socialismul fie el şi deghizat în social-liberalism instigă la ură de clasă şi invidie. (…) Stânga ne lasă la cheremul cămătarilor şi a statelor cu trecut şi prezent comunist.” Chiar guvernarea PNL este acuzată de „golirea visteriei” naţionale iar alianţa celor 2 partide de dreapta (naţional-liberal) şi de stânga (social-democrat) va „amaneta viitorul copiilor noştrii”. Neo-troţiştii din slujba regimului actual nu ezită deloc să se folosească de un limbaj care aminteşte mai degrabă de Scânteia anilor ’50 ori de manifestele lui Goebbels! Manipulatorii ajung să fie ei înşişi robii propriei lor formule de manipulare. Iniţiativa deşi se pretinde de dreapta nu se revendica de la nicio tradiţie, de la nicio filieră intelectuală ori de la un mare obiect naţional. Ba, din contra, insistă într-un pur stil utecist pe rolul „activistului”, al individului depersonalizat, obedient şi subordonat „păpuşarului” în numele căruia minte fără să clipească, în numele căruia insultă pe oricine ar putea să-l contrazică, un adevarat „om-masa”, un neobarbar cinic de factură pseudototalitară. Aici în această situaţie particulară interesul foarte pragmatic al parvenirii personale devine motorul fanatismului.

  Interesant în acest tablou dominat de anarho-populism este şi importanţa pe care „vizionarii” neo-troţkişti o acordă reţelelor de socializare şi mediul de interacţiune on-line. Perspectiva abordată este în consonanţaă cu mişcările şi tulburările din lumea araba, dar nu numai, mişcări ce au fost stimulate de reţelele de socializare on-line, această metodă ultramodernă de „instigare” putând fi însă o armă ce deseori se poate întoarce chiar împotriva celor care o folosesc.

  Aşadar, existenţa unui substrat latent de pretenţie revoluţionară lipsită de argumente concrete şi de armatură ideologică nu face decât să ne aducă aminte de nefericitul mai 1968 prin care a trecut Parisul şi care a fost „drogul” politic care a animat o întreagă generaţie împotriva valorilor civilizaţiei clasice europene şi a valorilor lumii libere cu adevarat. Revoluţionarismul, violent ori de catifea, este cel mai puternic narcotic al omului liber. El aneantizeaza simţul libertăţii şi creează un univers de iluzii bovarice în care individul se pierde precum într-un sanatoriu de dezintoxicare. Albert Camus spunea cândva, pe bună dreptate, cum că revoluţiile constau în „a iubi un om care nu există încă”. Tinerii propagandiştii nu uită şi să amintească ce posturi TV trebuie să fie urmărite de „activist”, ce ziare trebuie acesta să citească şi de unde să se informeze. Că, nu-i aşa, politrucul de tip nou nu trebuie lăsat să cadă în ispită! Ori nu cumva, în recitirea pe invers a valorilor „liberalismului clasic” ori al celor de factură creştin-democrată cenzura şi selectarea informaţiei ocupă un loc de cinste?

  Mişcarea îşi doreşte să capete un caracter de mişcare de masă, vorbeşte de întâlniri în piete şi pe stadioane, vorbeşte de proteste îndreptate, culmea, nu împotriva celor responsabili de guvernare şi de lipsurile de natură economică şi socială, ci impotriva opoziţiei care nici măcar nu guvernează România! Parcă sună cunoscut şi mă gândesc că acest proiect cu reale valenţe anarho-populiste face parte dintr-un scenariu mai larg de îndepartare a României de adevăratele sale valori, de identitatea sa şi tradiţia sa politică. Ce-ar fi dacă, Băsescu, care preia punct cu punct la o scară mai redusă modelul autoritarist post-sovietic al lui Putin, şi-ar dori un nou tip de „comsomolist” după structura mişcării Naşi a tineretului pro-Kremlin, şi aceasta teorie ieftină a „noii republici” nu face decât să testeze apa pentru ceva de acest gen?

  Cred că încercarea de a reconstrui dreapta după principii total „noi”, cred că ideea de a avea o „nouă dreaptă” mânată de resorturi anarho-populiste şi cu un puternic element de comportament, viziune şi reacţie încadrată în tiparele neo-troţkismului nu pot face decât să arunce în derizoriu adevărata dreaptă românească.

  Fraţilor, dreapta nu e „Ferma animalelor” a lui Orwell, ci este, din contră, capacitatea individului liber şi responsabil de a-şi conjuga în chip voluntar efortul în numele unui ţel de tip comunitar ori naţional cu individul la fel de liber de lângă el şi care îi împărtăşeşte neconstrans aspiraţiile şi care totodată aderă la acelaşi tipar de cultură şi civilizaţie cu el! Onoarea, credinţa, spiritul de iniţiativă, patriotismul şi respectul faţă de adevărata ierarhie de valori definesc dreapta, nu politicianismul de 2 lei al politrucilor puterii actuale!

  Rămân la părerea că suntem destui în ţara asta, tineri, care nu ne putem lăsa uşor impresionaţi de demagogia caracterizată de tot felul de gândiri exclusiviste ori puse în slujba servirii unor gregare interese de monopol al puterii şi de narcotizare a cetăţeanului român. În rest, eu chiar nu cred că avem nevoie de vreo „nouă” republică, ba din contră, parcă ar fi mai multă stabilitate, demnitate şi prestigiu sub „vechea” noastră monarhie. Cum respectul pentru Regele Mihai ce în curând va implini venerabila vârstă de 90 de ani, trece dincolo de tot felul de politicianisme şi manipulări cu iz electoral, cum Casa Regală e mai presus de stat, dar mereu în slujba naţiunii şi în serviciul binelui public aş prefera să închei simplu:

  Trăiască Regele!

 • Dan
  October 2, 2011

  TRAIASCA REGELE!!!
  Superb text, laur!

 • Spitalul nr.9
  October 2, 2011

  Ramanem surprinsi ca tratamentul contra imbecilitatii pacientilor Neamtu-Lazaroiu le- a agravat boala,producand grave disfunctionalitati in neuronii si asa destul de redusi ai ,,marlanilor onanisti de dreapta”.Miscarea lor marlaneasca e vreo reeditare din ,,Tiganiada”lui I.B.Deleanu,sau din ,,Infernul” lui Dante?

 • Barbu Mihalcea
  October 3, 2011

  Partidul Piratilor a intrat in Bundestag cu un procent cat de 3 ori procentul obtinut de partidul ciutacilor (PC), cu toate media-mogulismul si finantele negre pe care le-au aruncat in lupta.
  Imi imaginez cati vor mai fi atacati de epilepsia Grecu/Ciutacu/ et co., cand Noua Republica, devenita partid, va castiga cat jumatate din USL-asi, ceea ce-i urez sa reuseasca.
  Va fi cel putin amuzant, desi miza nu este deloc amuzanta !
  Va fi cel putin amuzant.

 • Arbiter Elegantiae
  October 8, 2011

  Monarhie v.repubica

  Noua republica=Noua diversiune=Noua deturnare=Noua manipulare…
  Poate fi si Noua super, ultra sau extra republica, este demonstrat istoric , ca republica este “parcul de distractii” al hotilor politici…Singura salvare a Romaniei este Monarhia Parlamentara, cu Printul Harry al Angliei, ca rege, casatorit cu o romanca.

 • Rosu
  October 13, 2011

  Ce ansamblu de tristi, ce postari zaharisite, ce de apa statuta… Oameni buni, in afara de resentiment si blazare ce altceva, in mod rational, puteti spune contra principiilor promovate de Noua Republica? Bun, monarhistii sunt monarhisti, dar chiar asa sa fi murit ratiunea si sa existe doar emotia in dumneavoastra? Oare principiile dreptatii, responsabilitatii si libertatii nu merita mai multa atentie? Asta doar fiindca cei care le promoveaza sunt oameni care nu va sunt pe plac? Din ce motive? Pentru partizanate politice bazate pe orice altceva decat atasament normal, rational, la valori?!
  Incerc de multe ori sa inteleg de ce multi romani nu pot trece dincolo de chestiuni personale sau aversiuni subiective, pentru o tara normala la cap…
  Noua republica nu este un cuib de viespi, dragi figuri triste, multi dintre noi eram in pantaloni scurti la rebeliunea din 1989…

 • Baboo
  October 21, 2011

  Noua republica inseamna conducerea ei de catre o singura persoana? De separarea reala a puterilor in stat nu yice nimic? Ne considera orbi? S-au luat după proverbul: Chiorul între orbi-e rege?
  ,,Să nu de Dumnezeu cel sfânt/ Să vrem noi sânge…”
  Sal’tare!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *