Scrieți, băieți, orice, numai scrieți! – spunea cîndva Ion Heliade Rădulescu, îngrijorat fiind de sărăcia literaturii române. Eu, dacă-mi este permisă comparaţia, aş spune astăzi altfel: Citiţi, băieţi, orice, numai citiţi! Cititul face bine. Cititul dăunează prostiei. Cititul – îmi spune Cristina Bazavan – salvează suflete.
Cristina a ales o carte – nu ştiu cum, nu ştiu de ce – şi m-a rugat s-o citesc. Am zis OK, nu foarte convins că-mi va plăcea. Se numeşte Portretul unui barbat imatur, este scrisă de Luis Landero şi a apărut în colecţia Strada Fictiunii a editurii ALL. Am citit cîteva zeci de pagini şi m-am oprit puţin ca să vă spun că este sen-za-ţi-o-nal de bine scrisă. Şi că vă invit s-o căutaţi în librării. Şi că să ştiţi că imediat după ce o să dau publish la această postare (pentru care-i mulţumesc Cristinei Bazavan) în coşul cu cărţi al editurii ALL vor mai intra instantaneu încă 5 carţi pentru copiii din asociatia Up Down, o asociaţie care are în grijă familiile şi copiii cu sindrom Down. Iar dacă voi veţi comenta la mine pe blog sau la Cristina Bazavan despre minunata idee de a citi ca să dăruieşti, încă o carte va intra în acel coş.
Cristina speră să strîngă cîteva sute de cărţi. Hai cu miile!
Gata. Mă întorc la citit.
September 28, 2011
CITIM! CITIM! CITIM!
September 28, 2011
:) “Sa alergi dupa doi iepuri” ? DA! Magicianul ii tine in palarie!
September 28, 2011
Ora de citire este obligatorie. De la 6 la 100 de ani. In fiecare zi. Iubesc cartile!
September 28, 2011
E trist. In curand, obiceiul de a citi (nu mai vorbesc de a cumpara) o carte va deveni o amintire.
September 28, 2011
Cand nu mai citesti, inseamna ca ai dat coltu’!
September 28, 2011
Citim! Poate așa schimbăm ceva :)
September 28, 2011
Citind postarea ta si apoi dand click pe site-ul editurii ALL, mi-a venit pofta de citit, dar si de scris:) Oricum e bine, nu?
September 28, 2011
Ar fi interesant un sondaj in randul liceenilor sa vedem cati mai citesc. Carti, nu Cancan si Click…
September 28, 2011
“To read is to fly: it is to soar to a point of vantage which gives a view over wide terrains of history, human variety, ideas, shared experience and the fruits of many inquiries”
A.C. Grayling
September 28, 2011
Daruiesti celorlati si, in acelasi timp, primesti si tu… ca atunci cand dragostea iti este impartasita… geniala ideea. felicitari
September 28, 2011
Iulia mea are 14 ani si citeste multe carti, sunt fericita!
September 28, 2011
“Cititi, cititi, cititi!” suna a vechiul motto “invatati, invatati, invatati!” ;))
September 28, 2011
Cartea este cel mai bun prieten al omului, de la ea poti afla multe lucruri interesante si ea nu te supara niciodata, dar daca o imprumuti…..se poate supara uneori atat de tare , incat sa nu mai revina. :)
September 28, 2011
Cartea poate fi prietena ta cea mai buna, cu ea poti sa razi, cu ea poti sa plangi, cu ea poti trai clipe de iubire, clipe de fericire si nu iti cere nimic in schimb, doar sa n-o imprumuti, caci daca o faci, se poate supara atat de tare, incat sa nu mai revina….
September 28, 2011
A person who won’t read has no advantage over one who can’t read.
Mark Twain
September 29, 2011
La varsta de 11 ani, in urma unor intamplari care m-au afectat sufleteste, am descoperit ca cititul este cel mai bun refugiu… cartile nu te dezamagesc niciodata.
September 29, 2011
Ce-ar fi sa facem o intalnirea a “e-book readerilor” care sa doneze o gramada din vechile carti de hartie pentru cauza asta nobila?
September 29, 2011
Mă bucur să pot contribui la această campanie. O să caut în librării cărți de la ALL, e o editură excelentă. Succes mai departe, ZP
September 29, 2011
Uite, Cristi, as vrea ca tu sa stii si despre asta:
http://inocenti.ro/?pagina=9
M-a dat gata ideea de a aduce impreuna doi copii, unul mare, adolescent, si altul mic, si sa-i imprietenesti prin citit. Sa-i educi pe ambii prin citit. Pe cel mic, il inveti cuvinte, ii formezi vorbirea si imaginatia. Pe cel mare, il inveti ca exista unii mai mici si mai amarati ca el si ca e bine sa-i iubim, sa-i ajutam, sa-i protejam pe acestia.
September 29, 2011
Cristi, don’t stop reading. Eu asta as face toata viata.
Asta e si motivul pentru care am urmat recent un curs de photoreading, ca sa citesc si mai mult.
Enjoy!
September 29, 2011
via youtube
” Cărţile sunt ca oamenii.
Pe multe le întâlneşti la tot pasul, dar nu-ţi produc nici o impresie: le uiţi imediat.
Cu unele te întâlneşti de nevoie.
Altele îţi atrag atenţia, dar după ce le răsfoieşti nu ţi se mai par la fel de interesante şi le aşezi înapoi pe raft.
Sunt cărţi care nu te încântă, dar le citeşti în speranţa că până la final ceva o să se schimbe.
Sunt altele pe care îţi aminteşti că le-ai iubit, dar acum nu-ţi mai spun nimic, şi câteva care pur şi simplu n-au vrut să te iubească.
Dar sunt şi cărţi de care rămâi cumva îndrăgostit: crezi că le-ai uitat şi totuşi le duci atât de tare dorul…
Sau cărţile cărora le-ai presimţit miracolul, fără să le fi cunoscut vreodată…”
September 29, 2011
Citim!
September 29, 2011
Cum nu? ce-am fi noi fără cărţile citite? Puţin off-topic – acum, dacă vrei să-ţi renovezi casa, vei fi sfătuit de către designeri să-ţi pui obiecte pe rafturi, cărţile nu mai sunt de actualitate pentru că adună praf/acarieni. În cel mai bun caz ţi se vor propune cărţile cu cotor lucios de la Adevărul sau butaforii (ştii, un şir de cotoare lipite unul de celălalt, fireşte, fără conţinut) cu autori grei: Nietzsche, Kant, Hegel. Mulţumesc şi săru’ mâna pentru idee.
September 29, 2011
Revin cu încă un comentariu, înţeleg de pe blogului Cristinei Bazavan că trebuie să fie referire la cartea de editura All, Portretul unui barbat imatur. Citindu-te de atâta vreme, iau de bună recomandarea făcută adică “sen-za-ţi-o-nal de bine scrisă” şi-o voi căuta în librării. Succes!
September 29, 2011
Citesc acum şi la fel voi face şi peste zeci de ani, dacă o să mai trăiesc. :)
September 29, 2011
Ceva amuzant-prin-sinceritate din carte: “Dau un exemplu la întâmplare, mai ales că neîncrederea şi incapacitatea mea faţă de limbajul abstract mă împiedică să abordez subiectul cu o minimă garanţie intelectuală”, “Să vedeţi, eu cred că dezgustul se află mereu în preajma dorinţei. Sunt ca orbul şi câinele său”
September 29, 2011
Citim, cum sa nu! Cartile au devenit o obsesie!
September 29, 2011
am s-o citesc si eu, am cumparat cartea asta in weekend, absolut intamplator, si nici nu mi -am imaginat ca o sa gasesc atatea despre ea pe bloguri. sper ca editura sa le ofere copiilor cat mai multe carti si imi doresc sa aflu si ca le-au folosit! ma bucur sa vad cati oameni sunt sensibili la problemele copiilor si se ofera sa ajute.0
September 30, 2011
A-na a-re me-re. Asa incepe
September 30, 2011
daca nu citesti, nu-i va fi niciodata nimanui dor de tine
September 30, 2011
eu citesc ca să nu uit cine sînt
:)
September 30, 2011
De 100 de ori ”bravo!” pentru iniţiativă! Să curgă cărţile…..
October 1, 2011
Frumoasa intiativa, chiar daca se inscrie intr-o strategie de marketing. Din ceea ce am citit pe blogul Cristinei Bazavan, se pleaca de la o singura carte care trebuie citita si comentata. Da, e util sa citim macar pentru a avea un vocabular mai bogat cu un cuvant decat fondul principal lexical. Dincolo de acest aspect, cred ca e important ce citim si cum citim. Ceea ce asimilam ca fiind al nostru. Si ceea ce daruim apoi si altora.
October 14, 2011
M-ati dat gata, chioritori la cartzi ! Credeam ca numai io am mania asta idioata de a citi intr-una, dar vad ca se ia ! Pacat numai ca la jalnicele mele resurse financiare nici nu ma pot gindi la editurile moderne, care-s tare scumpe, de moderne ce-s ! Noroc ca am acces la biblioteca din Puiesti, altfel cred ca trebuia sa-mi citesc iar toata biblioteca mea personala!