Țara lui “O să…”

Azi dimineață am lăsat plaja în spate și am luat-o în sens opus. Spre munte. Un traseu de mai bine de oră, bun prieten cu soarele și cu transhumanța caprelor thassiene, a scos cam toate apele din mine. Dar l-am învins. Sus, o ekklisia (bisericuță) pe nume Agios Ioannis, foarte veche, dar părăsită, chiar dacă lîngă ea răsărea un izvor cu apă rece, în care am băgat capul imediat. În apropiere, un pom. Exact ca în Grădina Edenului. Doar că nu era un măr, ci un păr.

Singurele ființe vii pe care le-am întîlnit în expediția de azi-dimineață a fost un cuplu de români din Cluj. Urcaseră și ei, dar pe partea cealaltă a muntelui. Ei bine, ce credeți că fac niște români care se întîlnesc în Grădina Edenului, la umbra unui copac? N-o să ghiciți niciodată! Vorbesc despre cozile de pe autostradă la Cernavodă. (Desigur, între altele, nu vă îngrijorați). Nu mă întrebați de ce. Cert este că o jumătate de zi mai tîrziu am intrat de pe telefon să citesc știrile Hotnews. Titlu: Victor Ponta vrea un nou sistem de taxare la Autostrada Soarelui, fără cozi la plată și cu încasări la buget.
Să mori tu, Victoraș? Și cam cînd să fie asta? Că între timp, bulgarii termină și autostrada de la nord la sud, pe care au început-o astă toamnă. Tot între timp, ei au inaugurat autostrada de la vest la est, astfel că Marea Neagră e deja legată de Europa. Se aude, Traian Băsescu?

Nu știu cum să vă spun, dar pe cînd eram în presă cred că am citit miliarde de știri din categoria celei de mai sus. O să… O să… O să… Prin 2004 relatam pentru EVZ de la fața locului, undeva în apropiere de Cluj, despre inaugurarea autostrăzii care urma să lege Europa de România. Am stat 16 ani în presă și nu-mi prea amintesc știri despre “am făcut…” Autostrada încă nu e gata. Iar ca să ajungi la Marea Neagră din București tot mai sigur e s-o iei prin Urziceni, cu 50 km/h și cu flash-uri de fază lungă dacă dai de radare. Asta dacă ești obsedat să ajungi la Mamaia, să-ți dea Mazăre cu carele lui alegorice-ncap.

Altfel, eu vă recomand s-o luați înspre sud. București-Ruse-Sofia-Kulata-Keramoti-Thassos. Spre exemplu. În foarte curînd, pe autostradă. Căci ei mai mult “am făcut” decît “o să”.

1 Comment
  • androidul cu sobolani
    July 31, 2013

    nu-ti lipseste presa? mie sincer, imi lipsesc opiniile tale. te invidiez ca traiesti prin austria, grecia, dar parca s-a pierdut o opinie de nisa destul de importanta odata cu “retragerea” ta.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *