Sentimentul românesc al invidiei

Încă am în faţa ochilor imaginea chelnerului de la Stokers Huis, Bruges, Belgia. Cînd am intrat, el stătea la una din mese, ascuns în spatele unei lămpi aşezate pe marginea canapelei. Citea. Am rămas puţin perplex, vă daţi seama, căci nu înţelegeam de ce se opreşte un client din citit ca să mă întrebe ce aş dori să beau. Engleza lui perfect britanică m-a indispus. Era deja prea mult. Am înţeles apoi că sentimentul meu egoist de ciudă e perfect românesc. Semnele lor de civilizaţie apar unde nu te aştepţi: în cîrciumă, la naşul din trenul ce făce legătura între Bruges şi Bruxelles, un tip care vorbea la perfecţie engleza şi franceza, sau la concertul dintr-o piaţă publică din Bruges, acolo unde cu jetoanele pentru băutură puteai cumpăra nu doar cola sau bere ci şi … şampanie.

Mi-am reamintit toate aceste imagini aseară cînd aşteptam liftul în scara blocului meu şi cînd am observat “opera” administratorului grijuliu cu bunurile comune:

10 Comments
 • Stoie
  May 9, 2012

  Impresionant de adevarat.
  Acelasi sentiment de invidie l-am simtit noi in Mexic cand vedeam cum ei reuseau sa nu isi vorbeasca compatriotii de rau chiar daca erau saraci sau hoti. La noi in grup nici nu am ajuns bine in vama si a inceput Valea Plangerii…

 • Lucius Fascius
  May 9, 2012

  nici nu ar fi rau sa ne apucam sa furam si noi un pic de civilizatie de la fraierii astia de belgieni…

 • Andrei Ardeleanu
  May 9, 2012

  De unde atâta furie împotriva alor tăi? De unde nevoia asta de autoflagelare?
  De ce ar fi “românească” invidia? Nu există la francezi, la suedezi, la canadieni? Ba da, dar noi am fost educați (și de presă, nu doar de străini) să ne vorbim de rău în primul rând pe noi înșine.
  Crezi că meriți respect dacă spui că părinții tăi sunt niște nenorociți? Dacă țipi că în casă la tine e murdărie?
  Un pic de educație ar schimba lucrurile, nu crezi?

 • g
  May 9, 2012

  Din pacate lipsurile economice din societatea romaneasca ne fac sa fim asa. Neavand o siguranta financiara, un salariu suficient care sa acopere nevoile de baza (casa, mancare, haine, chiar carti, etc.) noi romanii am uitat sa fim buni, am uitat cultura. Toata energia noastra este canalizata in goana pentru bani, pentru a reusi sa acoperim acele basic needs, care pentru popoarele vest europene sunt asigurate prin salariul minim. Toti cei care spun spun ca romanii nu muncesc eficient ( in general managerasii de multinationale), sunt de fapt niste scuze ieftine pentru faptul ca Europa Vestica considera Romania o tara cu mana de lucru ieftina. in momentul in care vor avea un salariu care le va acoperi nevoile se vor apleca si asupta culturii, asupra cititului etc.
  Deocamdata romanii sunt la nivelul in care trebuie sa li se dea si dupa aceea trebuie sa li se ceara. Lipsa de motivare ( in acest caz financiara) ne-a transformat in monstri anticultura, anti orice. Excelenta din pacate nu este ieftina.

 • Cristian Șuțu
  May 10, 2012

  @andrei > e autoflagelare sa arati lumea in care traiesti? ti-as zice asa: doar un prost care intelege ca e prost incepe sa nu mai fie prost.

 • coco
  May 10, 2012

  judecand dupa poza, citea o carte, nu citea ziarul. si inca….nu orice carte.

 • Costin Comba Photography
  May 11, 2012

  Eu am vazut pubele de gunoi pe care scria ca “Furat de la…” Acum nu stiu daca noi suntem neaparat invidiosi sau pur si simplu nu vedem altfel lucrurile. Aici ii dau dreptate lui Andrei Ardeleanu cand spune ca putina educatie nu ne-ar strica, insa, trebuie sa recunoastem ca inca nu suntem pregatiti sa ne civilizam. Fapte care sa imi demonstreze asta sunt multe, ultima fiind cea a romanilor care s-au dus la spitala sa declare ca au fost in tramvaiele care s-au ciocnit in pasaj la Lujerului, asta dupa ce RATB a declarat ca ii va despagubi pe toti cei prezenti in acele tramvaie. Invidia apare atunci cand vedem ca nu suntem perceputi ca a fi un popor civilizat, atunci cand strainii sunt speriati de noi. s-a intamplat ieri. cand am vazut o turista straina, care se tot chinuia sa inteleaga o harta. M-am bagat in seama si am intrebat-o daca are nevoie de ajutor. Cu un zambet fortat, a facut un pas in spate, si-a tras geanta in brate si a pleat spunand ca ea doar se plimba, nu are nevoie de ajutor.. Mi-am dat seama ca s-a panicat si am traversat pe cealalta parte a strazii. Atunci am fost invidios pe ei.

 • Radu Botta
  May 11, 2012

  antagonic mizantropic curat

 • Vio
  May 12, 2012

  Anul trecut, ma aflam in Germania, in tren intre Schwerin si Berlin. La un moment dat, a aparut un politist, s-a asezat pe bancheta de langa mine, a deschis o carte si a citit tot drumul. Am avut acelasi sentiment…Vreau sa vad si eu un politist roman care citeste in tren!

 • bibanu
  May 12, 2012

  sau …un barbar care intelege ca e barbar incepe sa fie mai putin barbar…..stand pe afara “suturi in c** ” de felul asta le primesti pe fiecare zi….suntem departe de capatul tunelului. :)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *