Alb pe negru

Scriu aici, pe pagina asta neagră, de cinci ani. Şi scriu cu alb. Adică sincer. Fără perfidie şi fără advertoriale. Scriu ce vad, ce aud, ce miros, ce simt şi ce cred. Mă înjură toţi – cu voce tare sau în gînd -, ceea ce, în ciuda aparenţelor, e bine. E chiar foarte bine. Imparţialitatea e, într-adevăr, un lux care se plăteşte scump. M-a înjurat Traian Băsescu (prin vocea purtătorului său de cuvînt, care m-a acuzat că sunt plătit de pesedişti). M-a înjurat Mircea Geoană (la propriu, pe cînd era şeful PSD, aripa prostănacilor). M-au înjurat Emil Boc, Crin Antonescu, Victor Ponta, Elena Udrea, Marko Bela, Corneliu Vadim Tudor şi mulţi alţii, politicieni de toate culorile.

Prima mea postare pe blog e foarte scurtă: “La-nceput asa am fost… Apoi lucrurile au devenit complicate“. Era o postare fără titlu, în care se regăsea o fotografie de-a mea din vremea cînd aveam doar vreo 5 ani. Îmi amintesc că singurii mei vizitatori unici din vremea aia erau colegii din redacţia Cotidianul, unde lucram pe atunci, şi nu toţi, doar cei care stăteau în spatele meu şi puteau privi în monitor, peste umărul meu.

De la 3-4 vizitatori unici pe zi am urcat, în cîteva zile, la 30-40 şi, în cîteva săptămîni, la peste 100. Vestea că-mi făcusem un blog se propaga rapid printre colegii mei din presă. După un timp, la sugestia Andressei, am cumparat domeniul sutu.ro, căci iniţial adresa blogului era cristian-sutu.blogspot.com. Primul meu “optmiar” a fost cucerit în noiembrie 2008, în ziua alegerilor, cînd am avut 11.000 de vizitatori unici pe blog. În 2009, ziua turului 1 al alegerilor prezidenţiale, am înregistrat 35.000 de vizitarori unici (şi accesări de 80.000). Iar recordul absolut de audienţă a fost înregistrat pe 6 decembrie 2009, în ziua finalei Băsescu-Geoană, cînd am avut 79.765 de vizitatori unici, respectiv 223.726 de accesări.

V-aş fi povestit mai multe, căci în dimineaţa asta, la cafea, am recitit zîmbind cîteva texte din arhiva blogului. Dar mă grăbesc cu ultimele pregătiri pentru petrecerea din seara asta, “5 ani de sutu.ro“. N-am vrut decît să vă spun că scriu de cinci ani. Şi n-am obosit.

sutu

24 Comments
 • Sorin Grumazescu
  March 6, 2012

  La cati mai multi si in continuare! Sa fie buni, sa fie cu subiecte, sa fie cu poze, sa fie cu unici, sa fie cu tot ce-ti doresti tu, Cristi! :)

 • Cristian Șuțu
  March 6, 2012

  multumesc, sorin! asemenea!

 • androidul cu sobolani
  March 6, 2012

  e un blog bun, sincer. si asta conteaza, dincolo de optiunile personale firesti.

 • Olga Cepoiu
  March 6, 2012

  La multi ani, sutu.ro! Negru pe alb dar si colorat! :D

 • Bogdana
  March 6, 2012

  La multi ani si sa fii sanatos , sa fii fericit si sa ai parte numai de bucurii , sa fii inconjurat de prieteni adevarati , sa ramai un om corect asa cum te stiu toti si sa fii apreciat la adevarata ta valoare .

 • cowish
  March 6, 2012

  Draga Palatule, te citesc de pe vremea cand inca eram vecini, eu la Universitate, tu peste drum. Te citesc in fiecare zi, dintr-o cladire cu 40 de nationalitati, pentru ca esti momentul meu de limba romana. Si pentru ca nu ma lasi sa trasform Romania intr-o utopie.
  Scrie-ne!

 • sebastian
  March 6, 2012

  La multi ani si la cat mai multe postari generatoare de “injuraturi”!

 • fury
  March 6, 2012

  La multi ani.!!!! Crezi…nu crezi te citesc in fiecare zi….si chiar de asta…pt ca te injura toti…!!!
  Cu toate ca ti-am facut odata un comentariu critic si …nu a fost publicat…. Io nu te-am injurat…te citesc incontinuare….

 • Monica
  March 6, 2012

  La mulţi, mulţi ani fructuoşi!
  Ţin minte că te-am descoperit când eram în căutare de anumite informaţii care să nu fie oficiale. Până la urmă te.-am găsit (acum am găsit şi ziua: 19 mai 2007). Erai pe scări, pe Kiseleff 10, şi transmiteai informaţii în timp real.

 • Bogdan
  March 6, 2012

  Şi eu scriu alb pe negru, pe blogul FOAMEA.

 • Violeta
  March 6, 2012

  Să fii sănătos, voios, iubit, avîntat şi curajos, să nu oboseşti, să faci lucruri de care să fii mîndru, să faci pîine bună să-ţi bucuri dragii cu ea, să-ţi păstrezi intuiţia pentru lucrurile bune şi frumoase pe care-ai avut-o mereu. La cît mai mulţi ani!

 • Anca
  March 6, 2012

  Ei, pai La multi ani! :)

 • ioana
  March 6, 2012

  La cat mai multi ani de blog, foto si jurnalism! Tu n-ai cum sa obosesti si pe asta eu mizez sa stii de fiecare data cand te vizitez…cateodata nostalgica, alteori curioasa…Bafta in continuare!

 • coco
  March 6, 2012

  iti urez, draga palatule, sa ajungi cu scrisul cifrei aniversare pe…maneca. adica sa fii sanatos mult vreme de-acum inainte si sa tot scrii!

 • Mandezu
  March 6, 2012

  Sunt bucuros sa citesc fiecare postare a ta. De multe ori este prima lectura din zi sau ultima. Iar când sunt extrem de prins, citesc de unde am rămas cu câteva zile in urma. Cred ca nu mi-a scăpat nimic din acești 5 ani. Te-am văzut si te-am cunoscut mai bine, sensibilitatea stiindu-ți-o de mult. Un singur lucru mi se pare puțin trist: mi se face mai greu dor de tine:) la mulți ani prieten drag! Vouă si lui Sutu.ro, desigur! Fug la petrecerea ta!

 • Marieta
  March 6, 2012

  Îmi pare rău că n-am putut onora invitaţia la petrecere, e prea departe, e prea mult şi probail că e prea târziu, cartea de identitate e neîndurătoare. Eu îţi mulţumesc pentru ceea ce aşterni aici, restul sunt doar vorbe.

 • Frida
  March 6, 2012

  Mai știi…
  Eram studenți si treceam pe lângă palatul Sutu . Ne imaginam cum ar fi sa fie al tau, ca dacă ești cumva mostenitor al lui si nu știm…
  Si iată ca, la atatia ani distanță, într-o seara de Martie, petrecem in “palatul Sutu” cu muzica buna.
  Nu plutim in pași de vals ci ne dezlantuim , între prieteni, alături de Rares Totu band.
  La mulți ani palatul Sutu! La mulți ani vis frumos!

 • Anna.
  March 7, 2012

  La multi ani si la multi alti vizitatori !!!

 • coco
  March 7, 2012

  …pe maneca, adica sa adaugi multe zero–uri dupa cinci-ul deja scris,. ca sa fim bine intelesi, era, deci, o urare “de bine”. poate ma scoti de la moderat…

 • andressa
  March 7, 2012

  sa cresti si mai mare! bravo!

 • Rahela
  March 7, 2012

  Iti doresc ca Palatul tau sa nu fie lasat in paragina sau sa fie devastat, ci sa fie un Palat asa cum iti doresti tu. Alb, sincer.
  Cu drag,

 • Agentie imobiliara
  March 7, 2012

  La cat mai multe texte reusite si cati mai multi ani pini de succes si inspiratie! :*

 • tony
  March 8, 2012

  impresionant. La mai mare!

 • Dragos
  October 18, 2019

  Felicitari Cristi. :)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *