Scurte profeţii despre trecut

Futurologul Silviu Brucan prevestea la finele anului 1989 că “pentru a deprinde democraţia, românii vor avea nevoie de 20 de ani”. Am sărbătorit ieri 20 de ani de la profeţia lui Brucan cu o deplasare prin ţară în căutarea unor motive de bucurie. Am traversat România pe Autostrada Transilvania, pe ruta Bucureşti-Oradea. Din păcate, din cei 600 km prevestiţi de Silviu Brucan nu s-au construit decît 40 km. Între Turda şi Gilău. Restul e un hău. În care poţi intra cu uşurinţă dacă nu eşti atent pe unde conduci. Între Piteşti şi Rîmnicu Vîlcea, spre exemplu, gropile au dimensiuni exacte: cît roata unei maşini. Motiv pentru care vei întîlni foarte multe neveste de şoferi înjurînd pe marginea drumului în timp ce soţii lor aşează cricul.

Vă întrebaţi, poate, ce legătură e între autostrăzi şi deprinderea democraţiei. Păi, e simplu. Treaba mea, de cetăţean, e să deleg un politician care să-mi reprezinte interesele în Parlament, instituţia fundamentală a unei democraţii. Parlamentul dă un Guvern, iar guvernul îmi dă autostrăzi. Înainte de a intra pe Autostrada Transilvania – proiectată, dar neexecutată, ca noi toţi de altfel – am lăsat la uşă doi politicieni care ar fi vrut să-mi reprezinte interesele în Parlament. Unul e Radu Stroe, cică “liberal”, în fapt un ex-activist UTC şi PCR. Iar celălalt, Honorius Prigoană, cică “democrat-liberal”, în fapt un piţiponc de 22 de ani, subiect preferat al revistelor de cancan, posesor de Lamborghini Gallardo, pe care-l conduce fără carnet, deci fără jenă. Vă jur că aş vrea să deprind democraţia, dar cu ăştia doi?? Viitorul nu sună bine.

3 Comments
 • scharke
  December 31, 2009

  De ce Prigoana Jr ar avea voie sa participe la reformarea statului roman, motivatia principala a realesului Traian Basescu? Prigoana Jr nu este un model de comportament. Prigoana Jr nu pare sa aiba modul de abordare al unei slugi a poporului. Intr-o tara ca Romania nu impresionezi decat pe cititorii de tabloide cand conduci un Lamborghini si vrei sa slujesti poporul. Si pana si cititorii de tabloide citesc doar ca sa se minuneze.

  Pe de alta parte, Prigoana Jr este propunerea de candidat la alegeri a unei organizatii politice, urmand ca cetatenii cu drept de vot din colegiul respectiv sa decida daca acesta merita sau nu sa fie deputat. Simplu, nu? Daca Prigoana Jr era numit secretar de stat sau sef de agentie sau mai stiu eu ce, da, ne puteam indigna fara drept de contestare, o puteam considera o sfidare, o nesimtire, o bataie de joc.

  Sa mai punem in balanta si sustinerea candidatului PNL de catre PSD. A ajuns PSD partid de remorca? E mare frica de o confruntare prea apropiata de rezultatul ultimei topaieli a exit-pollurilor?

  Presedintele vrea sa reformeze statul, mai sus cred ca am oferit multe motive. Totusi singur nu poate, dar cu cine?

 • Marius Diaconescu
  December 31, 2009

  An nou cu bucurii si pace sufleteasca! La multi ani!

 • odojak
  December 31, 2009

  E real și în egală măsură trist, descurajant. Dacă ăștia doi neaveniți sunt dovada calității actului politic și de guvernare în România, și exact asta sunt, atunci Revoluția din Decembrie 1989 rămâne doar un act ratat. Am reușit, atunci, doar două lucruri. Am punctat două dispariții. Primo – familia Ceaușescu. Secundo – teama aparatului politic și de represiune de a-și însuși hălci mari din România. Pe atunci le era teamă unii de alții și, cel mai rău, de Ceaușescu. Acum nu mai au frică de minic… “poporul român să zică mersi că nu candidează Bahmuțeanca!!!”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *