Victima colaterală

Daţi-mi voie să vă ofer în exclusivitate o ştire tristă: presa din România este pe cale de dispariţie. E un fenomen la care asistăm, din păcate, de cîţiva ani nebuni. Se închid publicaţii, tirajele şi audienţele presei quality coboară lună de lună, jurnaliştii buni ies unul câte unul din presă, forţaţi de stranii împrejurări, salariile tot mai mici se dau, atunci când se dau, cu întîrzieri de mai multe luni de zile. O dihonie nemaipomenită s-a abătut asupra acestei bresle. E adevărat, presa din România a avut şi nenorocul de a-şi trăi adolescenţa într-o vreme a dictaturilor. Adrian şi Traian, dacă vă spun ceva aceste nume, şi-au epuizat principala lor preocupare – presa.  Unul a încercat să controleze tot şi altul a vrut să decredibilizeze tot. N-au reuşit întocmai ce şi-au propus, dar un lucru este cert: nu cred să existe astăzi vreun jurnalist care să nu se fi gîndit la refacerea vieţii în Noua Zeelandă. Sau, mai simplu, care să nu aibă dubii cu privire la capacitatea lui de a-şi plăti ratele la bancă.

10 Comments
  • corneliu
    April 23, 2011

    Care sunt jurnalistii buni ce au iesit din presa si care vor fi fost straniile imprejurari in care au parasit presa? Ce ar fi sa ne oferi si cateva studii de caz? Si inca ceva stimabile: aberezi ca multi confrati ai dumitale din mass media despre dictatura Basescu. Al dracului dictator asta care va permite sa-l injurati de dimineata pana seara in ziare si la tv si care nu a belit inca niciun ziarist. Nu stiu cati ani ai dar probabil in decembrie ’89 te jucai inca in nisip si prin urmare nu poti avea amintiri despre ceea ce e o dictatura. In conditile in care bateti campii cu astfel de formulari cine sa va mai citeasca si cine sa-si mai strice ochii privind-va la tv. Daca ma gandesc bine uite iti ofer eu un exemplu de ziarist bun plecat in imprejurari stranii: Sorina Matei alungata din curtea Antenelor de niste javre peste care stapan e un motan. Poate incerci si tu cateva exemple.

  • Another
    April 23, 2011

    E trist să ai dreptate în acest mod…

  • Cristian Șuțu
    April 23, 2011

    ma, @corneliule, iti amintesti filmul Operatiunea monstru?

  • Darael
    April 23, 2011

    Hai zambeste. Nu in fiecare zi ai prilejul sa vezi cum dictatura s einstaureaza intr-o tara. Iti dai seama ca la fel s-au simtit parintii nostri vazand securistii facand la fel in anii 50 ?
    Aaaaa…. si atunci au putut sa plece cei inspirati. Pana cand s-a putut. Sa vedem cand nu o sa se mai poata acum… o sa se mai poata inca doi, trei ani ?
    Oamenii nu invata niciodata fara suferinta.
    Sa vedem cum o sa traiasca acum suferinta.
    Final: din toata gasca ce defileaza cu patalamaua de ziaristi, eu zic ca sunt maxim 10% jurnalisti. Restul sunt slugi.
    @ corneliu – mai sluga securista, EU am trait pe timpul acela si stiu ca impotriva stapanului tau basescu si a securistilor ca el am iesit atunci in strada in 89. Ai face bine sa taci, poate mai iesim o data in strada si atunci va luam gatul la toti, sa nu mai scapati ca in 89.

  • corneliu
    April 23, 2011

    Domnule Sutu, imi amintesc de filmul la care faci referire, nu inteleg de ce e amintit dar eu te rog sa-ti aduci aminte dumneata de filmele “Z” si “Stare de asediu” ale lui Costa Gavras. Aia era imaginea dictaturii.
    @Darael-mi se falfaie de Basescu, eu nu am stapan si nici n-am avut. Mi se pare doar mult prea mult sa numesti regimul din Romania dictatura si apoi sa te plangi ca nu mai ai credibilitate.

  • alex
    April 23, 2011

    In Romania exista excedent de absolventi de drept, economie si jurnalism.
    Invadarea media de catre pseudojurnalistii care asa cum zici, sunt platiti cu salarii mici, a condus la coruptie: pentru sume imense si alte favoruri si -aupierdut verticalitatea (unii nu au avut-o niciodata). La ora actuala in Romania nu poti ci ti decat bloguri si in loc de emisiuni TV preferi sa faci altceva. 90% ar trebui trimisi in diverse tari civilizate sa invete cum se face jurnalismul adevarat. Nici intr-un caz in Franta, germania, UK, Norvegia, Suedia etc, jurnalistii nu tzipa la interlocutori, nu lasa sa transpire orientarea lor politica. Astept exemple de specimene din alte tari care scriu ca Ciutacu, se exprima ca el live, sau ca Dana Grecu, Andreea Cretulescu si lista ar putea continua.

  • alex
    April 23, 2011

    PS: Sarbatori fericite! Hristos a inviat!

  • moshu49
    April 24, 2011

    tinereţe, pentru cã la ziar mã obligi la tabla adunãrii spre a mã înregistra, comentez şi io p’aici cã-i mai negru.
    pentru mine, ştire va fi aceea cînd îmi vei zice cã “presa din România” s-a pus cu burta pe carte şi a trecut la jurnalism. încã mai aştept.
    de zmiorcãieli, bla-bla’uri, manipulãri ordinare ca “A-nceput de ieri să cadă cîte-o babã leşinată-n stradă!”, “Jos Bãsescu, dictatoru’!” (stai tranquilo cã nu mai votez din ’92, cã nu l-aţi vrut pe Raţiu) şamd, îmi vine vomitu’!

    @Dara(v)el, anii ’50 i-am trãit iar a doua jumãtate a lor mi-a marcat copilãria de mi-a rãmas pe retina creierului; comparaţia cu “dictatura chiorului cotrococenist” s-o elucubrezi copiilor care învaţã la istorie despre A.Esca. okay?

  • Vio
    April 24, 2011

    din pacate, ai dreptate, la Timisoara am fost pusi in situatia de a inchide un post de radio care difuza numai muzica de calitate – rock, punk, alternative, pop, fusion, jazz, etc – si care avea o echipa solida profesional din aceleasi motive, desi costurile erau infime in raport cu potentialul economic al Timisoarei, incep sa cred ca meseria asta nu mai exista in Romania…

  • Un liberal deja optmist
    April 25, 2011

    Din nefericire a patra putere si-a epuizat energiile aparand in proportie de 90% Puterea! De ce sa mai cumpere romanul un ziar sau o revista care lauda Puterea, cand el vrea s-o critice impreuna cu presa? Si eu am renuntat a mai cumpara (abona) multe ziare si reviste dragi mie(in special dupa 2005).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *