După 30 de ani

Cînd eram mic, aveam doi vecini pensionari – domnul și doamna Putin – despre care credeam că-s americani. Sau englezi. Vorbeau foarte puțin, întotdeauna corect, și se îmbrăcau mereu elegant. Pe domnul Putin îl vedeam mereu cînd ieșeam la joacă, căci treceam pe lîngă el și mă uitam în sus să-l salut așa cum mă învățase mama. Stătea în ușa blocului – un bloc mic, ca o vilă, cu două etaje și trei apartamente pe palier – fuma țigară după țigară – doamna Putin nu-l lăsa probabil să fumeze în casă – și asculta la un radio de buzunar îmbrăcat în piele maro. Cred că avea 1,90 m. Nu exagerez dacă spun că semăna cu Humphrey Bogart. Iar doamna Putin cu Ingrid Bergman. Nu sunt foarte sigur, dar cred că erau de fel de undeva din zona Aradului și îi apucase pensia aici, în Fieni, un orășel care avea pe vremea aia două fabrici importante – de becuri speciale și de ciment – la care probabil lucraseră.

Pe doamna Putin, care nu avusese copii, mi-o amintesc din zilele de sîmbătă (sau duminică?) cînd făcea prăjituri. Cel mai adesea, cozonac cu mac. Cozonac cu muuuuuuult mac. Care nu era niciodată suficient pentru poftele mele de copil. Într-o vreme în care singurele dulciuri veneau de la unchiul meu de la Timișoara, cam o dată sau de două ori pe an, sau de la o Alimentara sărăcăcioasă (Brifcor, Quick, dropsuri cu cacao, Eugenia, rahat etc), cozonacul cu mac al doamnei Putin era… magic.

În ultimii ani am visat adesea la cozonacii ei cu mult mac. Poate și pentru că n-am întîlnit încă pe nimeni care să reușească magia doamnei Putin de acum 30 de ani. Așa se face că azi am dat buzna într-un supermarket. Și am ieșit cu faină, drojdie, unt, ouă, smîntînă, lapte, zahăr vanilat, esență de vanilie, portocale (pentru coaja rasă) și cu două pungi cu mac.

După cum urmează.


.

.

Da, acum mi-am amintit. Așa era. Magie pură.

7 Comments
 • Dana
  January 18, 2014

  Mmmmm, magic! Arata delicios!

 • Ileana Bocanciu
  January 18, 2014

  Îmi aminesc şi eu perfect radioul îmbrăcat în piele perforată. Putin era microbist. Ţinea cu UTA. Multă vreme nu am ştiut ce e UTA…

 • Cristian Șuțu
  January 18, 2014

  :) exact

 • maria
  January 19, 2014

  wow…arata excelent:X, simt miros de vanilie si lamaie:))

 • Foxcrawl
  January 19, 2014

  dom’le dar chiar te pricepi la cozonaci,nu gluma. arata chiar bine

 • Shorin
  January 20, 2014

  Nu stiu cat de bun ti-a iesit cozonacul, dar fotografiile par apetisante. Din curiozitate: desertul tau se apropia ca gust de cel al d-nei Putin?
  Eu de exemplu am o amintire din copilarie despre o pizza care mi-a adus o matusa de la un restaurant din oras. Oricate pizze am gustat de atunci pana acum, nu am reusit sa recreez sau gasesc din nou aceeasi aroma.

 • George
  November 27, 2015

  Chestia asta cu “mi-a placut in copilarie”.. e un soi de “fata Morgana”. Parerea mea.. si niciodata nu cred ca veti gasi ceva care sa se ridice la acelasi nivel. Mintea poate juca feste. Poate e doar o parere, dar si mie mi s-a intamplat chestia asta si la concluzia asta am ajuns. Daca ai avea acum acelasi cozonac in fata probabil ca nu ai mai avea aceiasi parere despre el domnule. Cand devenim adulti amplificam anumite chestii din copilarie :)) Nu zic ca ele nu au existat sau ca nu au fost reale, zic doar ca le amplificam. Asa cum intr-o familie eroul ar trebui sa fie tatal… fiindca el munceste si intretine familia… dar intre timp au devenit Spiderman, Badman, Superman.. si alti c…i de 2 lei prin care se manipuleaza mintea copiilor. Ca atunci cand vor deveni adulti sa nu mai auiba recunostinta fata de parinti!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *