După 20 de ani

Niciodată n-am reuşit să mă apropii prea mult. Nici măcar zilele trecute, la revederea de 20 de ani. Mă uitam, pe lîngă un stîlp de rezistenţă, la colegi cum îi sărută mîna şi încercam să-mi fac curaj pentru un timid “mă bucur să vă revăd”. După 20 de ani se prespune că profesorul nu te mai ceartă pentru teza proastă pe care ai scris-o. Şi totuşi mie-mi era teamă. Ce făcusem prost? Nu ştiu. Totul? Nimic?

Stăteam deoparte şi priveam cum împarte note de 10 pentru foştii mei colegi, astăzi ingineri, primari, oameni de afaceri, profesori de istorie şi chimie, alpinişti sau cetăţeni ai Spaniei. Aş fi putut şi eu să-i spun ce făcusem în ultimii 20 de ani. Probabil că ar fi fost mîndră să afle, spre exemplu, că sunt studiat la facultate, în manualul de jurnalistică. Şi că reportajele şi anchetele publicate vreme de 15 ani sub semnătura mea în ziare şi reviste importante din România au fost scrise într-o limbă română predată, 20 de ani în urmă, de profesorul Iuliana Mihai. Fiţi de acord cu mine că ar fi fost jenant să-i spun toate acestea…

Am ales, într-un final, să-i spun simplu: “Sărut mîna! Eu sunt Cristian Şuţu, nu ştiu dacă vă mai amintiţi…” A urmat o pauză, în care eu am revăzut toate tezele şi lucrările mele prost scrise, pe care le primeam înapoi adnotate cu semnătură şi cu cifre de la 5 la 8, în cerneală roşie.

Ştiu. Cum să nu-mi amintesc?“, mi-a spus.

IMG_6342

4 Comments
 • coco
  September 10, 2012

  ti-ar mai fi putut spune si in ce banca statei si cu cine erai prieten, sigur. nu cred, insa, ca ti-ar fi putut spune cat a costat painea cumparata ieri. deh, memorie de profa de romana, afectiva sau defel. si mai ales, ti-ar fi putut spune ca ori de cate ori a citit vreun articol scris de tine, l-a aratat tuturor vecinilor, zicandu-le (cu mandrie, sigur ca da) ca esti unul dintre fostii elevi. .

 • Verushka
  September 10, 2012

  Cu siguranta ne-a influentat pe toti cei care i-am fost elevi si ne-a provocat sa dam la iveala latura creativa din noi. Felicitari, dle Sutu, pentru emotia transmisa! :)

 • Alina
  September 14, 2012

  Felicitari dl. Sutu si tineti-o tot asa.

 • Another
  September 14, 2012

  Felicitări pentru acest text, dle Cristian Şuţu!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *