Tanti Petra

FotoUnion-6685bw

Într-o lume a brandurilor, în care aproape totul ori se fură, ori se face prost, pe fugă sau virtual, tanti Petra se trezește la 4.30 în fiecare dimineață. Are 75 de ani și face ce-a făcut o viață-ntreagă: vinde legume în piața Matache. Vi se pare că locuiți departe de biroul vostru tapetat cu citate din Mark Zuckerberg? Fericiților! Tanti Petra, de la care cumpărați voi sîmbăta roșii gustoase, face zilnic în jur de 100 km între casă și piață. Trei zeci și ceva dus, tot atîția întors, iar restul în jurul tarabei și, cît i-o mai rămîne timp, prin grădina de la Vidra, unde-și crește singură legumele ori dă la animale.

– Și pînă la cît stai, mamaie, în piață?

– Păi, azi stau pîn’ la cinci jumate. Iau metroul pînă la Victoriei, acolo schimb spre Eroilor. Și de-acolo rata pîn-acasă.

Piețarii din Matache o cunosc și după numele de Coca, dar ea preferă Petra. Viața ei toată a fost un chin. I-a murit fata de 46 de ani. Toată agoniseala ei de 3000 de lei s-a dus, mai de curînd, pe-o operație la șold. De la o căzătură. Și cîte altele. Doar așa știe să facă: să se-ngrijească de legumele din curte și să le-aducă la București în piață. Fie că plouă, cum s-a întîmplat azi, fie că-i vreme bună. Pe taraba ei, tanti Petra avea azi roșii, conopidă, țelină, castaveți, gogonele și ardei iute. Aranjate frumos, pe grămăjoare. Mi-a fost greu s-o conving să-mi spună mai multe despre ea. Ce-o să zică nepoată-mea? I-am cumpărat niște roșii și i-am spus că face un lucru minunat. A rămas c-o să trec să-i aduc cîteva fotografii cu ea. Deși cred că cel mai mare bine pe care i l-am putea face ar fi să-i cumpărăm legumele. Sădite, îngrijite și culese de mîna ei. Of, mîna ei… Priviți-o! Spune mai multe decît orice cuvînt.

FotoUnion-6675
FotoUnion-6683
FotoUnion-6680
FotoUnion-6686

 • Proiectul „Fii activ la orice vârstă!” este implementat de ANOFM în parteneriat cu Rusu & Borţun Consultanţă şi SYSTEM & NETWORK SOLUTIONS, şi este finanțat prin Programul Operaţional Sectorial pentru Dezvoltarea Resurselor Umane 2007 – 2013
6 Comments
 • Gabriela Dumba
  October 22, 2015

  superb articolul! pozele, si mai si!
  si eu am o prietena de 79 de ani in piata Moghioros! tot la 4 se trezeste, face zilnic 65 km pana in Bucuresti, sta in piata toata ziua, isi vinde legumele si verdeturile pe care tot ea le ingrijeste, seara tarziu pleaca acasa. Inca 65 km! Are un zambet care topeste orice ghetar, e buna si blanda! O iubesc, desi nu o cunosc! Doar ii cumpar busuiocul de trei ani! :)

 • Cristina
  October 23, 2015

  Super articolul! Scurt si la obiect. Pozele spun totul. Pacat ca stau departe de Piata Matache :). Dar ii doresc lui tanti Petra tot binele din lume!

 • andreea
  October 27, 2015

  Cred ca, in afara de rosiile pe care le putem cumpara de la ea, ar bucura-o totusi tare mult si fotografiile, deci sa nu uiti sa i dai :)

 • Carmen
  October 30, 2015

  Sa nu uiti sa treci si cu articolul imprimat si cu pozele ;) s-ar bucura si ea si nepoata ar fi extraordinar de mandra. Eu as fi, sa fi fost ea bunica mea. Bunica mea nu mai e printre noi dar o am mereu in minte cum lucra ea in gradina, fie soare, ploaie si cum se supara cand era vreme urata( furtuna), vreme ce ii strica planurile din gradina.

 • trighi
  October 31, 2015

  Fara posdru si bortun scriai articolul?

 • Cristian Șuțu
  November 1, 2015

  trighi, nu inteleg intrebarea ta. impresia ta e ca posdru si bortun mi-au facut cunostinta cu tanti Petra?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *