Fii activ la orice vîrstă!

În ultimele două luni ați observat probabil pe acest blog un serial de tip reportaj despre niște oameni activi. Mare parte dintre ei trecuți de prima, a doua și a treia tinerețe. Dar nu de toate tinerețile. În caz că ați ratat vreun episod, aveți mai jos opt fotografii ce corespund fiecărui episod. Click pe ele, de veți dori, veți fi direcționați către articole. Eu sunt tare mîndru de ele.
Este, pe scurt, probabil cea mai frumoasă campanie la care am luat vreodată parte. Benericiarul în acte al proiectului: Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă. Tema: Fii activ la orice vârstă! O campanie despre conștientizarea în rîndul clienților Serviciului Public de Ocupare (persoane peste 55 de ani și angajatori) a importanței conceptului de îmbătrînire activă pe piața muncii. În secundar, promovarea în rîndul angajatorilor a inserției/reinserției pe piața muncii a persoanelor peste 55 de ani, inclusiv din mediul rural.

Fapt: șomerii peste 55 de ani se confruntă cu reale probleme în identificarea și ocuparea unui loc de muncă, cauzele principale fiind:

 • reticența angajatorilor care nu manifestă suficientă încredere în abilitățile acestor persoane de a face față cerințelor posturilor puse la dispoziție;
 • interesul scăzut al șomerilor peste 55 de a-și căuta activ și perseverent un nou loc de muncă;
 • în țara noastră nu există o mentalitate proactivă în ceea ce privește necesitatea prelungirii vieții active, oamenii nefiind conștienți de beneficiile unui astfel de demers (activitatea prelungită aduce cu sine confortul psihic de a nu ne simți inutili, de a avea un venit fără să depindem de altcineva și ne ajută inclusiv la menținerea sănătății fizice);
 • toate datele statistice, precum și prognozele pentru anii următori, relevă faptul că populația lumii îmbătrânește într-un ritm alarmant, fapt ce conduce la necesitatea impunerii unor măsuri socio-economice care să vină în sprijinul acestei categorii de persoane;

Astfel, având în vedere că unul dintre principalele roluri ale Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă este acela de a aplica măsuri active care să conducă la scăderea ratei șomajului și, implicit la creșterea gradului de ocupare, inclusiv în rândul categoriei de persoane cu vârstă de peste 55 de ani, acest proiect a venit în sprijinul Serviciului Public de Ocupare și a reprezentat un prim pas în schimbarea de mentalitate în România în ceea ce privește fenomenul de îmbătrânire activă și de prelungire a vieții active.

FotoUnion-7780-N3
FotoUnion-7860-bw
FotoUnion-0544
FotoUnion-5729
FotoUnion-1749
FotoUnion-6685
FotoUnion-6771
FotoUnion-6875

Dacă vreți să cițiți și alte reportaje din campania Fii activ la orice vîrstă! intrați pe pagina de facebook dedicată.

 • Proiectul „Fii activ la orice vârstă!” este implementat de ANOFM în parteneriat cu Rusu & Borţun Consultanţă şi SYSTEM & NETWORK SOLUTIONS, şi este finanțat prin Programul Operaţional Sectorial pentru Dezvoltarea Resurselor Umane 2007 – 2013
3 Comments
 • Cristiana
  November 23, 2015

  Un proiect frumos si bine gandit!

 • Calin
  December 1, 2015

  Ar fi frumos sa se demareze cat mai multe proiecte in Romania la care lumea sa ia parte si sa avem fiecare ceva nou de invatat si totodata ceva care ar contribui la dezvoltarea persoanala a fiecaruia in parte.

 • Denisa
  December 1, 2015

  Mi-a fost dat sa vad foarte multi oameni in varsta care sa faca miscare, sa se implice in activitati care probabil nu le-ar fi atat de definitorii, atat caracterului cat si numarului de ani pe care il au. Si totusi lucrul asta m-a motivat sa cred ca multe lucruri se pot face, chiar si acelea care noua ni se par a fi imposibil de realizat.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *