În căutarea binelui

Suntem în a treia zi de Crăciun. Pe rit vechi. Stau în fața laptopului, în Suceava, și aștept trenul de București, care o să plece undeva pe la miezul nopții. Timp de patru zile am umblat ca un disperat prin Bucovina. În căutarea Binelui. Nu sunt sigur, dar cred că l-am întîlnit. Prima oară în seara de Ajun, la Mănăstirea Slătioara, acolo unde e și Mitropolia Bisericii Ortodoxe Române pe Stil Vechi. Stătea pe un scaun Binele. Își făcea cruce. Asculta colindele Corului de Bărbați “Flori de Măr”. Și avea o privire de înțelept. Care atrăgea, cu aplecare spre mîna dreaptă, multe buze de enoriași. (Trei fotografii cu Înțeleptul, mai jos, iar prima fotografie, în format color, aici.)

M-au impresionat teribil, apoi, cîțiva elevi din Pătrăuți, ce tocmai ieșeau de la școală. Ariel (care a scris frumos despre Daniel – citește aici) a intrat în vorbă cu ei, iar apoi și noi, ceilalți bloggeri din Tabăra Foto Union. Le-am dat la final ceva bani. Și efectiv nu știu cum să vă descriu felul în care ne-au mulțumit. Este, poate, cel mai frumos mulțumesc pe care l-am primit vreodată. Primul lor gest după mulțumescul-cuvânt a fost să fugă spre chioșcul din colț să-și cumpere dulciuri. În salturi, precum căprioarele. Cu dese întoarceri, să ne facă cu mîna. Și să ne lumineze cu razele din ochii lor. Și-au dat seama, apoi, că noi ne pregătim să urcăm în microbuz și să plecăm în lumea noastră depărtată. Și-au făcut, brusc, drumul înapoi către noi, urîndu-ne drum bun și o zi bună. Priviți ultima fotografie din postarea lui Ariel.

N-am s-o uit, cred, nici pe Mihaela, cea care se ocupă de herghelia de cai huțuli de la Lucina, Suceava. Și nici pe măicuța Tatiana de la Mănăsirea Moldovița sau pe preotul Gabriel Herea de la Biserica din Pătrăuți. Pasiunea lor pentru felul în care ne-au vorbit despre lucrurile de care au grijă, de ar fi transferată cumva către toți cei care se ocupă de ceva în țara asta, România ar cunoaște Binele.

inteleptul

inteleptul1

Inteleptul2

Text scris în Tabăra de Fotografie pentru Bloggeri, ediția a șaptea, organizată de Foto Union, cu sprijinul Consiliului Județean Suceava.

2 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *