Ce este acela un vicepreşedinte şi cum se foloseşte el

Potrivit Dicţionarului Explicativ al Limbii Române (această Biblie a celor ce folosesc cuvinte cu sens, dar mai ales cu semnificaţie), noţiunea de vicepreşedinte se defineşte astfel: Persoană care ține locul unui președinte când acesta lipsește; locțiitor de președinte. Aşa stînd lucrurile, să presupunem că preşedintele PSD, Victor Ponta, lipseşte într-o zi. Nu ştiu, o fi avînd o întîlnire cu boschetarii din Paris. Ce se întîmplă în acest caz? Păi, ne spune DEX-ul: atribuţiile sale sunt preluate de un vicepreşedinte. Ne uităm pe schema conducerii PSD şi ne lovim de o primă problemă: care dintre cei 15 vicepreşedinţi ai PSD îi ţine locul preşedintelui cînd acesta are treabă cu boschetarii parizieni? Problema e într-adevăr serioasă. Locţiitorul e ales în ordine alfabetică? După culoarea ochilor sau lungimea perciunilor ? Sau pe bază de “care ajunge primul la partid”? Nu ştim. Probabil la întîmplare. În acest din urmă caz, preşedinte locţiitor ar putea să fie chiar şi Ioan Chelaru. Who the fuck is Ioan Chelaru? – vă veţi întreba. Întrebarea e retorică, desigur. Pentru că nimeni nu aşteaptă un răspuns. Sau pentru că nu prea există un răspuns. Sunt în branşa asta de vreo 12 ani şi eu nu l-am auzit niciodată vorbind pe Ioan Chelaru. Tot ce ştiu despre el este că e unul din avocaţii lui Sorin Ovidiu Vîntu şi că este cel care a cumpărat majoritatea acţiunilor Gelsor, atunci cînd Titanicul începea să se scufunde, cu plata eşalonată pe 25 de ani. Deci e un tip dubios, nu? Aşa ne spune şi pagina sa de internet, dacă-i privim poza din header sau mai ales dacă-i accesăm galeria foto, acolo unde ne-am fi aşteptam să dăm peste imagini în care Chelaru strînge mîna preşedintelui Franţei, secretarului general al NATO sau măcar pe cea a lui Bugs Bunny. Nu, în galeria foto a lui Chelaru e o poză cu nişte trandafiri. Şi un citat din Albert Einstein. În fine, de vicepreşedinţii PSD Ion Câlea, Ioan Pritoteasa sau Ion Toma aţi auzit vreodată? Victoraş, eu îţi sugerez să nu lipseşti…

15 Comments
 • SCE PSD
  February 24, 2010

  Conform Statutului PSD, persoana care poate primi, prin delegare, atributii din partea Presedintelui PSD, este Presedintele Consiliului National (art.61, alin.4) , si nu unul dintre vicepresedinti. Vicepresedintii pot primi, tot conform Statutului, alte atributii in afara de cele prevazute prin Statut, din partea Presedintelui PSD (Sectiunea a 5-a, art.56, alin.1-3). http://www.psd.ro/documente1.php?newf_id=4.

 • Helpthegrass
  February 24, 2010

  Da clic pe mesajul dein galeria foto a lui Chelaru si o sa iti apara pozele. Doar un pic de atentie…

 • Helpthegrass
  February 24, 2010

  P.S. Ca sa rasfoiesti te duci pe colturile de jos ale paginiilor.

 • Victor Ciutacu
  February 24, 2010

  Eu mizez pe Câlea :)

 • Mihai
  February 24, 2010

  Probabil ca o sa conduca sedinta vicepresedintele care a obtinut cel mai mare numar de voturi (nu stiu care e acela). Si daca lipseste si acela, al doilea cu cel mai mare numar de voturi… si tot asa.

 • gerula cel hatru
  February 24, 2010

  “care dintre cei 15 vicepreşedinţi ai PSD îi ţine locul preşedintelui cînd acesta are treabă…”mie mi se pare kprect sa decida Daciana Ponta ,poate ea vrea Vanghelie

 • bym
  February 24, 2010

  daca dam click pe citatul lui Einstein se deschid 2 imagini :)

 • matusalem
  February 24, 2010

  In poza 2, ala din stanga lui, nu e Bugs Bunny?

 • Cos
  February 24, 2010

  Dacă pleacă, îi ia pe toţi 15 cu el. Ca să rezolve problema. Partidul va trăi singur, din propriile-i convingeri. (şi din sîngele înaintaşilor, bineînţeles :)) )

 • joness
  February 24, 2010

  Din ce stiu eu, cel care tine locul este vicepresedintele ales cu cel mai mare numar de voturi. Parca la PSD a fost Ecaterina Andronescu. In mod normal presedintele are si optiunea de a desemna el insusi un vicepresedinte care sa ii tina locul intr-o anumita situatie, cand nu poate fi prezent. De exemplu daca Ponta e invitat la Ziua SUA si nu poate ajunge sper ca nu o sa il delege pe Vanghelie sa mearga in locul lui. :D

 • lulu
  February 24, 2010

  Daca marar ne-ai oferit, se cadea si o floricica acolo, o prajiturica ptr astazi :) Eu astept…

 • scartz
  February 24, 2010

  parerea mea ca un vicepresdinte “care este”trebuie sa vina din cand in cand la sedinta si sa voteze cu da tot ce zice presedintele.asta e democratia,daca nu votezi te dau la independentii lui oprea.eu merg pe mana lui ion toma ca nu am auzit de el.

 • apasa aici!
  February 24, 2010

  oare nu vine cu tot cu manualul de utilizare? :)

 • Ana
  February 25, 2010

  Dacă tu de acolo din buricul miticilor nu ai auzit de nişte persoane, să tragem automat concluzia că ele nu există? Sau că dacă există, nu sunt bune de nimic? Câtă îngâmfare… De Câlea nici eu nu am prea auzit, de Toma am auzit (ăsta a mai fost odată vicepreşedinte), iar de Prioteasa am auzit chiar foarte multe, graţie amplasării în teritoriu. De exemplu, pot să îţi spun, ca să nu mai zici data viitoare că habar nu ai cine sunt indivizii, că Prioteasa ăsta e preşedintele CJ Dolj, la al doilea mandat, bătându-l fix pe Radu mamii Berceanu uninominal în 2008. Şi că, deşi evident că are rădăcini comuniste (ce om politic de la 35 de ani în sus nu are asemenea rădăcini sănătoase?), omul e totuşi unul discret. Adică, tace şi face. O face şi porcării (din nou, ce ocupant al unei funcţii publice nu face porcării?), dar măcar face şi lucruri bune – de exemplu, numai în 2010, o să vină vreo câteva sute de milioane de euro fonduri europene in Dolj, cu CJ beneficiar, continuând tradiţia ultimilor câţiva ani. În plus, pentru partid, face o groază de voturi. Şi asta se pune, nu? Adică ar trebui ca miticii să stea la talk-showuri să tăinuie toată ziua, în timp ce ţăranii ăştia necunoscuţi să bage în fundul lor, al miticilor, zeci de mii de voturi, astfel încât ăia să aibă un cuvânt de spus, dar ţăranii din provincie să nu aibă. Mă laşi?

 • D-ale carnavalului
  March 22, 2010

  Eu cred că ești ușor naiv, părtinitor și rău intenționat, prin încercarea de a părea just (vezi referirea la DEX), inteligent și mai ales mega-jurnalist. În care branșă ești tu de 12 ani că nici eu nu te-am auzit pe tine vorbind vreodată. Problema e simplă: PSD, PNL, PD-L ș.a.m.d. au toate N vice-președinți, iar situația e într-adevăr comică. Dar tu ai ales să te legi doar de “Victoraș”. Să-nțeleg că pe Crin îl admiri, iar de Băsecsu ți-e frică. Ia uită-te matale în ograda PD-L și observă, așa jurnalist cum ești, că ăștia-s cu atât mai penibili având 4 prim-vice-președinți. Fă un studiu de caz și vezi la ce concluzii ajungi.
  Să trăim bine și s-avem succesuri!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *