Cum văd eu strategia turistică a Bucureştiului

Tanti Elena a anunţat puţin mai devreme că ministerul ei intenţionează să cumpere o strategie de promovare turistică a Bucureştiului. Gestul e corect, dacă excludem ipoteza unei candidaturi a Elenei Udrea la primăria Capitalei în alegerile de anul viitor. Chiar şi aşa, Bucureştiul are nevoie ca de aer de o strategie de promovare turistică. Iar pentru asta tanti Elena scoate la bătaie 430.000 lei, ceea ce înseamnă 100.000 de euro. O sumă frumoasă, pentru care, dacă aş fi fost ceva mai măricel, m-aş fi bătut şi eu. Pentru că am cîteva idei care mi-au venit vizitînd de Sărbători cîteva mari capitale europene. Dacă nu vă plictisesc prea tare, v-aş enumera aici ideile:

 1. Bucureştiului nu exploatează sub nici o formă cel mai important obiectiv turistic al nostru, după părerea mea. Anume, Casa Poporului.  Este singurul obiectiv turistic pe care un străin ar vrea să-l vadă pentru că ceva similar nu mai există pe nicăieri în lume. În rest, orice avem noi în Bucureşti poate găsi şi la el în ţară. Sau în alte ţări. Acesta este motivul pentru care…
 2. Aş crea un logo al Bucureştiului care să conţină o grafică a Casei Poporului.
 3. Aş produce pe scară largă magneţi, vederi, brelocuri, tricouri, şepci etc cu imagini ale Casei Poporului şi le-aş vinde peste tot în centrul Bucureştiului.
 4. Aş regândi accesul pe toate străzile către Casa Poporului.
 5. Aş reface întreaga zonă din jurul Casei Poporului ca un spaţiu turistic, cu muuuuulte terase şi magazine, de unde tot turistul să facă fotografii.
 6. În luna decembrie aş inagura cel mai mare tîrg de Crăciun din Europa, tot în jurul Casei Poporului, dar mai ales în parcul Izvor.
 7. Aş inaugura linii RATB de noapte. Şi aş amplasa ghişee automate de bilete. În plus, aş vinde bilete şi în autobuze sau tramvaie. Preţul biletelor simple le-aş mări substanţial, dar aş lăsa preţurile actuale pentru abonamente.
 8. Aş umple Bucureştiul de panouri cu hărţi turistice, ca să nu orbecăi prin oraş ca un cretin, cum se întâmplă acum.
 9. Aş da gratuit tuturor hotelurilor din Bucureşti hărţi cu principalele 10 obiective turistice din oraş. Aş introduce aici în mod esenţial un muzeu Mircea Eliade, poate chiar pe strada Mântuleasa.
 10. Aş face o înţelegere cu toate hotelurile din Bucureşti ca vreme de 2-3 luni să distribuie turiştilor scurte chestionare cu ce le-a plăcut şi ce nu le-a plăcut în Bucureşti.

Ştiu ce gîndesc acum Elena Udrea şi Sorin Oprescu, citind cele ce-am scris: Nu se poate… Aşa e, ştiu, suntem experţi în a găsi explicaţii pentru a nu face ceva.

17 Comments
 • Claudia
  January 26, 2011

  de ce-ti vinzi ideile gratis??? ar trebui sa le patentezi, altfel le vezi realizate si atribuite meritului altcuiva :)

 • Lucian
  January 26, 2011

  Corect! Casa poporului este singura chestie “remarcabila” din Bucuresti. Nu putem agita centrul istoric obosit, mic si gri – care s-a transformat in bodega natioanala. Trebuie neaparat daramat zidul din jurul ei (parca era un proiect tot al Elenei U. – dar dupa ce l-a agitat pe la TV a disparut).
  Catedrala nu are ce cauta in curtea CC, dar asta nu o sa se intample … pentru ca suntem un “stat laic”.
  Legat de transport – un abonament/pass de 7 zile pentru tot (RATB+Metrou+noapte), cursele de noapte cu niste controlori in ele (ca in Viena).
  In bucuresti nu exista suveniruri, nu am vazut pe nimeni sa poarte un tricou cu “I love Bucharest” :)

  Sunt multe ….

 • alinutza
  January 26, 2011

  N-ai scris nimic despre metrou. Hai sa-ti zic o povestioara. In luna august am mers la Bucuresti si a trebuit sa folosesc metroul din Gara de Nord. A fost un adevarat chin sa gasesc intrarile si directiile potrivite si chiar batuta-n cap nu sunt. Am folosit fara niciun fel de probleme metrourile de la Londra, Paris, Roma sau Viena si m-am ‘impiedicat’ la Bucuresti :(

 • Bogdana
  January 26, 2011

  Pe cuvant ca daca ai participa la alegeri ….te-as vota . Nu doar pentru ideile acestea , pentru viziunea si priceperea ta , pentru modul simplu si la obiect in care vezi tu problemele si gasesti solutii .

 • Bogdana
  January 26, 2011

  Claudia , cred ca nu i-ar trebui nimic in schimb domnului Sutu , s-ar multumi
  sufleteste ca cineva sa faca ceva in tara asta chiar si furand ideile lui…..
  Dar ma tem ca politicienii nostri nu se multumesc sa fure idei bune , idei constructive pentru popor…decat pe cele de interes personal !!!!!

 • Cristian Șuțu
  January 26, 2011

  lucian, am vazut eu citeva tricouri cu I love NY, I love Paris si I love porn ;)

 • Claudia
  January 26, 2011

  @Bogdana
  din pacate, in politica si in realitatea cotidiana, cu multumirile sufletesti nu ajungem nicaieri; ele sunt necesare pentru o stare de bine interioara , dar acesta este subiectul unei cu totul alte discutii! Raportat la subiectul nostru, consider ca nu mai este de ajuns sa te multumesti prin faptul ca cineva iti fura ideile!!!!!!!! nu suport furtul intelectual!!!!!! si se practica din ce in ce mai des!!! citesti sau asculti o idee a cuiva si ti-o insusesti fara nicio jena!
  da! eu lupt pt ideile mele si nu ma multumesc cu putin!!!!! mi se pare josnic sa nu fii in stare sa ai ideile tale, sa cauti ideile altora si sa le mai si folosesti!!!!!
  in momentul in care nu mai poti sa gandesti singur……esti un om pierdut!!!!!
  Nu!!!!!!! nu mi se pare corect ca cineva sa se multumeasca pt ca i se fura ideile! si nu vorbim aici neaparat de rasplata de ordin material, cat de recunoastere!!!!!

 • Lucian B
  January 26, 2011

  8.1. As face hartile cu principalele obiective turistice, si pe verso hartile liniilor RATB + metrou. As pune aceste harti gratuit in toate statiile de metrou si in majoritatea statiilor RATB din jurul centrului Bucurestiului + in aeroport si gari.

 • Emigrant
  January 26, 2011

  Daaa, deci ceva extrafin!
  Logo, magneti, terase…
  Ptr punerea in valoare a casei poporului.
  Deci domnu “jurnalist” Sutu, domne, vezi ca occidentalii astia intre care ma aflu eu acuma, ar cam avea alte prioritati in cazul ca ar vrea sa se minuneze pe linga casa poporului.
  N-ar vrea sa fie atacati de maidanezi, n-ar vrea sa vada gunoaiele din zona Uranus (unde 57 la suta sunt multumiti si f multumiti de vanghelie) si ar vrea ca semafoarele din jurul casei poporului sa aiba toate culorile in stare de functionare, plus ca soferii cu carnetul cumparat la spaga sa nu-i claxoneze atunci cind traverseaza pe verde, iar soferii respectivi au intermitent dreapta.
  E clar domnu Sutu?
  Voua rromanilor ramasi in Rromania va trebuie un desen, o schita ceva, ca sa pricepeti ce-i aia civilizatie elementara?

 • Cristian Șuțu
  January 26, 2011

  @ emigrant: stii, am, aşa, uneori o tragere sa iau unul ca tine si sa-l dau cu capul de pereti pina cind se jura ca nu mai pronunta niciodata cuvinte precum: romania, acasa, blue air etc.
  dar n-o fac findca stiu ca e o sansa mare ca astia ca tine sa nu se mai intoarca niciodata. decit eventual in filmulete despre clima bizonica pe youtube…

 • roxani
  January 26, 2011

  :)))) Touche ( Comentariul la adresa Emigrantului :P) Mai..geniale ideile tale…si a naibii de practice!! Ar fi frumos daca s-ar realiza macar 2-3 din ele. Mentionez ca si muzeul taranului ar trebui inclus pe lista precum si parcul Herastrau. Sa stii ca exista unele capitale in care verdeata apare doar la televizor. Noi inca mai avem parcuri frumoase…pentru ce sa nu le aratam si altora?? Ma rog…mi ar placea sa avem si noi intr o buna zi o capitala turistica…unde sa vina strainii si sa se minuneze ( si nu doar de prostia noastra:))) cine stie…maybe someday…

 • Claudia
  January 26, 2011

  Te oblig sa candidezi la Primaria Bucuresti!!!

 • lecampeur
  January 26, 2011

  Si in primul rand ar trebui darmat gardul din jurul casei si amenajat parcul izvor

 • sifilicaBLENOrel
  January 27, 2011

  @Emigrant
  mataluta, bag seama, esti unul din invinsii de romania zilelor noastre. pleci ca sa nu mai incerci a schimba ceva, iei totul de-a gata undeva unde au luptat altii inaintea ta sa faca o schimbare, iar apoi vii in vizita sa ne subliniezi cum “la voi in romania totul pute, la mine in occident cainii impart covrigi pe gratis”. ti-as aminti un singur lucru: NOI n-am abandonat cauza, nici n-am ingropat pacientul! asa ca da tu lectii cand vei sti sa si aplici ce predici. AICI, nu aiurea!

 • Dan Doran
  April 12, 2012

  Palatul ala e chiar o hidosenie. Dar daca e sa faci publicitate, si casa presei imputzite e tot un obiectiv unicat. Ca si monumentul viu al haitelor de maidanezi furiosi ce ataca seara. Eu mai degraba as deschide vinatoarea citadina la maidanezi, cu pusti cu luneta si amortizor. Sa moara ma-sa daca nu vin in Ro totzi africanii rupti de foame si chinezoii amatori de senzatzii fine! De albanezi si de ucraineni, nici nu mai pomenesc!
  Iar un periplu la mormintul lui Nea Nicu si-a sinistrei lui, ar aduce iarasi bani frumosi, nu crezi ?

 • Dan Doran
  April 12, 2012

  Si apropo: toate statuile noastre sufera de un natzionalism ultraferoce. Dar stiatzi ca in Croatzia exista o statuie a lui …BRUCE LEE ?!? M-as duce si eu s-o vad, pe bune ! Ce zicetzi si la noi de un monument inchinat lui Michael Jackson, o statuie a lui Freddie Mercury, o fresca uriasa reprezentind “CASABLANCA”, sau de o alee a dictatorilor cei mai feroci din lume, de la Hitler si Stalin, si pina la Pol Pot si Saddam Hussein ?

 • Paul
  June 13, 2018

  Privind in urma, personagiile de care faci vorbire: Udrea, Oprescu sunt fie condamnate pentru fie trimse in judecata pentru coruptie

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *