Violeta s-a întors

“Nu ești singur. Sînt în viața ta, la o tastă de telefon, la un clic de mouse, la două stații de tramvai. Adormi cu gîndul ăsta, poate te vei trezi mai încrezător dimineața următoare. Mă poți deranja oricînd, cu o bazaconie. Îți poți permite asta cu mine, că de-aia-ți sînt prieten. Pentru că, de fapt, nu mă deranjezi niciodată; să aflu despre tine e oricînd o bucurie și orice motiv pe care-l găsești pentru-a mă suna sau a-mi scrie e numai bun”.

Cuvintele de mai sus au fost scrise de Violeta. O femeie extraordinară pe care am descoperit-o întîmplător prin 2008, într-o seară de februarie, într-un bistro aflat undeva în spate la Intercontinental. Trecuseră doar cîteva zile de la deschiderea localului și eram singurii ei doi clienți. Nu știam nimic unii despre alții, dar ne-am împrietenit la foarte scurt timp după ce ne-a spus așa: “Bună seara! Eu sunt Violeta. Ce v-ar plăcea să mîncați? Astăzi am gătit……..“. A fost deajuns un dumicat. Nu mai știu ce am mîncat în seara aia, dar știu precis că abia așteptam să ajung acasă și să anunț repede, pe blog, întîlnirea.

Între timp s-au întîmplat multe. Bistroul ei devenea tot mai cunoscut. Iar eu salivam de fiecare dată cînd citeam pe twitter sau pe facebook ce gătește ea. Cu toate acestea, astă-iarnă localul a fost închis pentru public. M-am întristat. Știam cît e de greu să ții deschisă o întreprindere frumoasă. Doar că zilele trecute fața mi-a zîmbit din nou aflînd că Violeta s-a întors în bucătărie. Într-un nou local. Undeva în spate la Unirii, pe strada Ionescu Gion la numărul 9 (harta aici). Am luat o porție de spanac şi urzici cu ciuperci de pădure, leurdă, mămăligă, ou, Parmezan și alune. Apoi un desert – o tartă cu afine. Și am schimbat cîteva cuvinte cu Violeta și Ediz.

Iar e bine.

 • PS. Nu știu cum să rezist tentației desertului ei de azi: Tartă de ciocolată cu smochine, frișcă şi nuci.
9 Comments
 • Dan Doran
  April 11, 2013

  Ou,parmezan, alunele, ciupercele… Sa va dau io o retzeta delicioasa a ceea ce crap io in ultimii ani pe rupte: ciorba de cartoafe cu orez! Se iau niste barabule din stoc, se arunca intr-o oala cit mai pintecoasa, cu ceva ceapa (cind e), niste patrunjel uscat si -eventual – alte mortaciuni verzi de prin cotetz. Se fierbe bine, pina ce se inmoaie cit de cit cartoafele, se adauga orez (un pumn- doi la cinci litri de zeama), un pumn de vegeta ieftina, de trei lei kila, si o lingura-doua de ulei. se mai fierbe vreo douajdeminute, si e gata!!
  Nu rupi inima tirgului cu minunea asta, dar de obicei eu asta crap in mine, sapte zile pe saptamina, la mic dejun, prinz si cina. Si inca n-am pierit, ceea ce spune multe despre calitatzile nutritive ale zoitzei in chestiune! Pofta buna !!

 • coco
  April 11, 2013

  da’ de ce sa rezisti? sunt atat de putine bucuriile vietii, tre’ sa le traim cu voluptate! infrupta-te din tarta aia, mai ales ca are si ciocolata…miam!

 • androidul cu sobolani
  April 11, 2013

  ok, 50 lei/pranz. crezi ca publicul site-ului tau e constituit din oameni care-si permit suma asta? sau ce, doar eu oi fi fiind singurul cititor din clasa de jos? ca nu de alta, dar eu la amiaza mananc fie vreo doua pogaci la 1,5 bucata, fie un meniu al zilei la 10 lei, in zile de salariu…

 • Cristian Șuțu
  April 12, 2013

  @coco : am rezistat ieri, dar adesea nu rezist. :)

 • coco
  April 12, 2013

  nu mai fa eforturi de rezistenta in fata ciocolatei, viata-i prea scurta!

 • Mircea Munteanu
  April 13, 2013

  interesant. dar nu ar fi interesant de introdus în meniu o legumă mai putin cunoscută: rubarba(revent) sau rabarbura(regionalism din zona Târnavelor-Transilvania)? Dețin prima plantație de rabarbură din România. Pe web site se poate vedea câte ceva despre ea. Multumesc.

 • Alex
  April 14, 2013

  Am mancat asa pe o scara de la 1 la 5
  paine (nu era calda)3, icre 4, ciorba de fasole cu rosii 3, desert tort lamaie 5 , servici 3.
  Notele sunt date doar pentru gustul mancarii si atat.La servici am dat 3 pentru ca erau niste probleme, dar care tineau de logistica si nu de persoana!
  Succes in continuare cu restaurantul violetas.

 • Dan Doran
  April 17, 2013

  O alta retzeta la fel de delicioasa ca si prima: OREZ CU ULEI. Se ia o juma de kila de orez, (spartura, ca e trei lei kila), se arunca intr-o craticioara mai inalta, in care fierbe vreun litru jumate de apa, se pune niste delikat de trei lei kila, plus diverse resturi de verdetzuri sucombate prin pod (daca sint), si dupa ce fierbe vreun sfert de ora se adauga cam o cescutza de ulei si se mai lasa pe foc vreo cinci minute. Daca il crapi cit e cald, are un gust bunicel: exista catzei mai putzin pretentziosi care il papa cu placere, chiar si daca e rece !

 • violeta
  June 25, 2013

  Îţi mulţumesc frumos, Cristian!:)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *